Szabadidő

Jótékonysági Teljesítménytúra az autizmussal élőkért

Az Apró Lépések Egyesülete 2021. október 2-án, immár ötödik alkalommal rendezte meg a GALYA 50/33/20/10/2 jótékonysági teljesítménytúrát. A Galyatetőről elstartoló túra fő célja, hogy az autizmusban érintett gyermekek, felnőttek és családjaik társadalmi elfogadását is segítse egy ilyen inkluzív esemény megszervezésének keretei között. A rendezvény több mint 450 túrázni és segíteni vágyó személyt vonzott.

Keresztesi Koppánnyal, az egyik főszervezővel volt alkalmam beszélgetni, aki nem mellesleg a Bárczi autizmus spektrumzavar pedagógiája szakirányán végzett gyógypedagógus.

Az Egyesület 2015 novemberében alakult azzal a szándékkal, hogy egy önsegítő kört hozzanak létre autizmusban érintett gyermekeket nevelő szülők számára. Főképp Gyöngyös és Hatvan vonzáskörzetében élő, autista gyermekeket nevelő szülőkből és szakemberekből áll az egyesület, mely azt a szemléletet követi, miszerint az autizmusra nem hiányosságként kell tekinteni. Fókuszukban az elfogadás, szemléletformálás és az érintett családok támogatása áll.

Mint főszervező, hogyan kapcsolódsz az autizmussal élő emberekhez és a túrázáshoz?

14 éves lesz az autizmussal élő fiam. Szülőként belecsöppentem ebbe a világba, valamint már több mint 1 éve gyógypedagógus is vagyok. A Bárczin végeztem autizmus spektrum pedagógiája szakon, és a terepen dolgozom, Gyöngyös város óvodáiban. A túrázás pedig gyerekkorom óta része az életemnek, és a gyerekeim is ebbe nőttek bele. A rövidebb családi túráktól az extrém hosszú teljesítménytúrákig, hegymászásokig sok élményben volt már részem. Korábban próbáltunk kisebb túrákat szervezni autista gyermeket nevelő családok részére, több-kevesebb sikerrel. Azonban a Galya Jótékonysági Teljesítménytúra minden szempontból sikeres rendezvényünk.

Mi alapján választottátok a túraútvonalakat?

Az útvonalak kiválasztásánál cél volt még, hogy a kisgyermekes családoktól a vérbeli teljesítménytúrázókig mindenki találjon magának kihívást. Így 2, 10, 20, 33 és 50 km-es táv közül lehet választani.

Reggel 7 és 9 óra között lehet felvenni a rajtfüzeteket, majd az ellenőrző pontokon pecsételni kell azokat, felírva a jelenlegi szintidőt. Mindeközben frissítővel, szendvicsekkel várják a résztvevőket a szervezők. A szakaszok különböző látványosságokat érintenek a Mátrában, ami kicsit sem mondható könnyű terepnek. Beérkezéskor gulyással, oklevéllel, kitűzővel és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhatunk.

Nemcsak kapunk, hanem adunk is

A természet szeretetén kívül a jótékonysági túra ötlete a szervezet további céljainak megvalósításához is segítséget nyújt. A túra nevezési díja adomány volt, a résztvevők pedig ezzel is támogathatták az önerőből működő szervezetet.

Mire fordítjátok az összegyűlt adományokat?

Ebből az adományból tartjuk fenn az egyesületünk fejlesztő helységeit, ahol pszichológiai tanácsadásokat, autizmus specifikus egyéni fejlesztéseket és zeneterápiás foglalkozásokat tartunk.

Ez egy olyan rendezvény, ahol, ha csak néhány órára is, de megvalósul a valódi inklúzió.

Hivatásunknak tartjuk, hogy a rengeteg autizmus szaktudást szülői nyelvre „lefordítsuk”, workshopok, blog bejegyzések formájában, továbbá szívügyünk az AAK. Valamint most erősen foglalkoztat minket a felnőttkori autizmus ellátás, csak nem érzünk magunkban elég erőt, hogy ezzel is foglalkozzunk. De túrázni mindig megyünk, mert „úton lenni a boldogság, megérkezni a halál”.

Képek forrásai:

https://www.facebook.com/events/575671717143262