Kultúra, Szabadidő

Fotóhanggal a fogyatékossággal élő nőkért – kiállításajánló

A kiállítás, melynek címe NEM MARADUNK LÁTHATATLANOK, a hirdető plakát szövegezése szerint “…egy olyan világba kalauzol, amely a hétköznapok során gyakran észrevétlenül marad.”

Szeptember 21-én indult el a Nő az erőnk és az Artemisszió Alapítvány együttműködésében szervezett 4 alkalmas workshop, ami a fogyatékossággal élő nők helyzetének széleskörű bemutatását tűzte ki célul. A résztvevők, szervezők és támogatók munkájának gyümölcse egy gondolatébresztő, minőségében és témájában egyaránt egyedülálló kiállítássá állt össze, melynek megnyitójára november 18-án, pénteken került sor a Kesztyűgyár Közösségi Ház Galériájában.

“…jelenleg a fogyatékossággal élő nők egy olyan részét képezik a társadalomnak, akik nem láthatóak, vagy kevésbé láthatóak. Csak arra próbálnánk rávilágítani, hogy ugyanúgy részei vagyunk a nagy egésznek, mint bárki más. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha meg is mutatjuk magunkat és azt, hogy igenis képesek vagyunk arra, amire bárki más is. Erre a művészet lehetőséget és teret ad… Hogy kifejezhessük magunkat, elmondhassuk a gondolatainkat, láthatóvá váljunk, láttassunk olyan szempontokat, amiket a hétköznapok során nem vesznek észre az emberek, vagy hajlamosak elsiklani felette. Ezért is jön létre ez a kiállítás.”

– nyilatkozta a Tilos Rádió Special Defect november 5-ei adásában Kocsis Nikol, a projekt egyik szervezője és résztvevője, a Nő az erőnk egyik alapítója.

A bemutatás eszközeként fotók és személyes írások szolgálnak. Ezek ötvözése a fotóhang módszer, mely főként a társadalomtudományok területén ismert technika. A workshop és a kiállítás szakmai támogatója Csoszó Gabriella fotóművész és oktató volt, aki így ismertette a fotóhang módszert:

“Itt a fotográfia egy olyan demokratikus eszköz, ami egy probléma megmutatására irányul, de nem kötődnek hozzá esztétikai, vagy művészeti elvárások, hanem sokkal inkább a saját problémád, kérdésed, történeted az, ami a vezérfonala, ami hitelessé teszi, ami érvényt ad ezeknek a képeknek. Ebből a hang kifejezés nem a vokális megszólalást jelenti feltétlenül, hanem egyfajta narráció, szöveges történetmesélés is kíséri a képeket, és így lehet egy komplexebb tartalmat elérni.”

– fejti ki a lényeget a Tilos Rádió műsorában.
A kiállítás alkotói és támogatóik (fotó: Palotás Ágnes)

A kiállítás megnyitó eseménye tükrözte a kiállított fotók és történetek sokféleségét. A kiállítók csoportjának heterogenitása is a sokszínűség értékként való felfogását sugallja, hiszen különböző fogyatékosságokkal élő nők és egy férfi alkotó dolgozott együtt a nőiség megjelenítésével foglalkozó projekten, elfogadva egymás speciális szükségleteit, illetve megismerve egymás életét. A csoporthoz egy szociológus, egy szociológus hallgató és egy gyógypedagógus is csatlakozott, akik a kiállításon elmondták: az alkotói folyamat számukra is egy önismereti út volt, saját korlátaikat ismerték meg igazán a workshop alkalmain keresztül.

A kiállítás akadálymentes, mindenki számára hozzáférhető. A megközelíthetőségtől és a képek elhelyezésétől, a Braille-írásban kihelyezett címeken át az audionarrációig minden szempontot igyekeztek figyelembe venni a szervezők és installálók, mely példaként szolgál minden kiállítás rendezője számára.

A gyakran megható, megdöbbentő, olykor humoros és mondhatni nőcis tartalmak olvasása közben egy képzeletbeli hullámvasútra vált jegyet, aki a kiállításra látogat.

A Nem maradunk láthatatlanok kiállítás december 19-ig szabadon látogatható a Kesztyűgyár Galéria nyitvatartási idejében.

A kiállítók és támogatóik (Forrás: Nő az erőnk // Nem maradunk láthatatlanok c. esemény, fotó: Palotás Ágnes)

Kiállítók:

Bánfi Bence
Gődér Dalma
Ivicsics Borbála
Kocsis Nikolett
Kondorosy Csenge
Kováts Rozália
Lakatos Emese
Papp Eszter Andrea
Patkó Linda
Pék Anita
Scholtz Kriszti
Szabó Sára

A kiállításmegnyitóra rengeteg érdeklődő látogatott el, sikeres estét tudhat maga mögött a Nő az erőnk és támogatóik közössége. December 3-án, a fogyatékossággal élő emberek világnapján egy szintén népszerűségnek okot adó eseménnyel készülnek, melynek programjában helyet kap egy különleges tárlatvezetés is. Az esemény további részletei IDE kattintva elérhetők.

A készülő különszámunkban részletesebben és mélyebben foglalkozunk a nőiség és az ezzel kapcsolatos fotóhang-projekt témakörével a fogyatékossággal élő nők helyzetének tükrében.

A Nő az erőnk egy másik sikeres eseményéről, a Fogyatékossággal Élő Nők Napjáról és ezzel kapcsolatban a nőiség ezer arcáról egy előző cikkünk keretében olvashattok: ide kattintva elérhető.