Szabadidő

Őszi aktivitás

Hogyan győzzük le az őszi fáradtságot?

Beköszöntött a faleveles ősz, hamarosan a ködös reggelekre ébredünk, és véget ért a nyári lustálkodás, elkezdődött az iskola. Szervezetünk kezd átállni a téli időkre. Az energia tartalékunk csökken vagy az intenzitás hiánya kerülget bennünket. Ebben az időszakban sokunknak nehezére esik kikelni az ágyból, és napközben fáradtság tör ránk. Ha te is úgy érzed, hogy elkerült az őszi aktivitás, vagy csak felpörgetnéd ezeket a fátyolos napokat, akkor érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat.

Vonzd be a derűt!

Amint felváltja a napsütést a szürke őszi időjárás, ez hatással van az emberi szervezetre és a hangulatunkra. Ne számítson a ködös idő, hagyd a fiókban az egyhangú ruhákat, válts át az izgalmasabb színekre. Minden vidámságot sugárzó ruhadarab belevisz egy csöpp színt napjaidba. A világos színek felpörgetik az érzékeket és örömhormont, szerotonint termelnek. Ugyanez igaz a környezetünkre: lakásunkat díszítsük hangulatos elemekkel, amelyek pozitív energiákat árasztanak. Serkentik a kreativitást az otthon bájos díszei, ami erőt adhat elindulni a munkába vagy a suliba.

Minden nap egy kis gyümölcs!

Egy kis plusz energiát érdemes becsempészni a szervezetbe. A gyümölcsök értékes vitaminokat tartalmaznak, és a bennük lévő cukortartalom erőt ad a koncentráláshoz. A gyümölcskínálat ilyenkor nagyon kedvező: alma, körte, barack, szilva és a szőlő mind-mind tökéletes választás egy kis gyümölcs nasihoz. Például a gyümölcsös müzli a reggelihez kiváló választás, vagy egy friss saláta ebédre. A D-vitamin pótlás ebben az időszakban különösen fontos, hisz a Nap ereje kevesebb napsugarat juttat a szervezetbe, fontos odafigyelni a pótlásra.

Spa time!

Fürdőzésre fel! A reggeli frissítő zuhany felkelti az ember éberségét, amelybe becsempészhetünk pár hasznos trükköt. A rozmaringos tusoló olajok vagy tusfürdők fellendítik a keringést és az anyagcserét, mindemellett a citromfüves zuhany is ellazít és felfrissít. Kimaradhatatlan a levendula nyugtató ereje, amely megújult erőt és üdítő érzést ad a reggelekhez.

Mozogj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás sokkal jobb alvást biztosít. Kipihentebbek a reggelek, kiegyensúlyozottabb a lélek, és a mozgás köztudottan jókedvre derít és elűzi a fáradtságot. Nem kötelező edzőterembe járni, egy otthoni jóga vagy pár erősítés is éppen elegendő. Ha az idő engedi, futni a természetben is egy jó választás. A friss levegő és a napfény erősíti az immunrendszert. Apró tipp, de hasznos, hogy a lift helyett a lépcsőt válasszuk, hisz ezzel is fellendítjük a testünket, ha elindul a reggelünk.

Frissítsd a szervezeted!

Bőségesen igyunk vizet és gyógyteákat, amelyek a fáradtságot egyből elűzik. Továbbá a frissítő arcpakolások és vitaminos testápolók regenerálják a bőrünket és egy újabb töltetet adnak. A megerősödött bőr védőrétege erőben tartja a testet. Sokan nem tudják, hogy a rendszeres szauna is hatékony befolyást jelent a szervezetre, általa könnyebben kezelhető a hőmérséklet ingadozás. A sportolás remek feszültséglevezetés, a munkahelyi vagy az iskolai stressz ezáltal könnyebben kezelhető.

A szellőztetés fontos!

Az agy állandó működtetésére friss oxigénre van szükség. A megfelelő mennyiségű oxigén serkenti az agy gondolkodását és elűzi a fáradtságot. Ezért hasznos az otthonunk és munkahelyünk folyamatos szellőztetése, a friss levegő beáramlása. Az éberség megtartása a hűvösebb levegőn is alapszik, ha nem szellőztetünk, felmelegszik a környezet, ami még jobban elálmosít. Az oxigén folyamatos cseréje nagyon fontos.

A művészet gyógyít!

Olvassunk pozitív hatású könyveket! Ha elmélyülsz egy hozzád közel álló témájú könyvben, akkor a lelked megnyugszik, és a katarzis fellendíti a gondolkodásodat. Hallgass sok zenét, ha átjár a zene ereje, akkor a szervezeted kifejti a kellő intenzitást. Az aktív pihenés jótékony hatással van a szervezetedre, járj moziba vagy színházba, pihenj egy kicsit, töltődj fel! Ha kedveled a képzőművészeteket, az őszi színek pompáit papírra festheted, ez az ellazulás kreativitást generál. Sokan írnak verseket, amelyek a megnyugvást segítik elő.

Magány vs. Társaság

Erre a kérdésre a válasz: mindkettő, csak a megfelelő mértékben. Néha kicsit jól jön, ha egyedül maradunk a gondolatainkkal és relaxálunk. Viszont intenzív hatást kelt, ha a barátaiddal kimozdulsz, programokat csináltok vagy a családoddal töltesz egy kis időt. Az ember társas lény, szüksége van a baráti jó tanácsokra. Ősszel is kiváló programokat lehet szervezni, amelyek építik a csapatot pl.: kirándulás a szabadban, kerékpározás vagy csak egy esti filmes este.

Ezek a hasznos tippek maximálisan elűzik az őszi fáradtságot és egy kis kedvet csinálnak, hogy aktívan teljenek a szürke, ködös napok.

A képek forrásai: főkép elérhető itt, további képek sorban: 1, 2, 3, 4.