Önkéntesség, Útmutató

A gyerek, az gyerek – hogyan segíthetünk a háborús helyzet miatt segítségre szoruló kicsiknek és nagyoknak?

Akármi történjen is a világban – akár természeti katasztrófák vagy háborús helyzetek – a gyerekek mindig is gyerekek maradnak, és hatalmas szükség van rá, hogy megvédjük őket a lehetséges veszélyektől.

A jelenleg kialakult háborús helyzet sok-sok gyermek számára hozott nehéz napokat, számos család életében testileg és lelkileg egyaránt megterhelő változások következtek be. A tény, hogy a háború kirobbanása előtt az emberek még étterembe jártak, a gyerekek vidáman játszottak a játszótereken, most pedig pincékben, a metróban bujkálni kényszerülnek, illetve hosszú-hosszú utakat tesznek meg azért, hogy biztonságban lehessenek, hatalmas megrázkódtatást jelent a kicsik és szüleik számára. A mi feladatunk, hogy megvédjük őket a jelen borzalmas eseményeitől, és a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsuk nekik.

„A jogok segítenek abban, hogy biztonságban és boldogan élhess.”

– írja az UNICEF Magyarország. Mint mindenkinek, így a gyermekeknek is vannak jogaik. Joguk van például ahhoz, hogy szabadon játszhassanak, tanulhassanak, hogy megfelelő életszínvonaluk legyen, hogy szociálisan és egyéb módon is biztonságban élhessenek. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a számukra nem biztonságos országokból Magyarországra menekülő gyerekek ugyanolyan fontosak, mint azok, akik már itt laknak, és ők is megérdemlik a maximális védelmet.

A gyerekek jogainak betartásáról nem csak a szülőknek, de a rokonoknak, a szomszédoknak, barátoknak, az intézményeknek, sőt az államnak is gondoskodnia kell. Egy egész társadalmat érintő felelősség ez, amiről vészhelyzetben, adott esetben egy háborús időszakban sem szabad megfeledkeznünk.

Szerencsére nem is feledkeztünk meg: falvak, városok, közösségek mozdultak meg, hogy a menekült gyermekeket és családjaikat segítsék. Az ELTE kollégiumaiban például pedagógus (és nem pedagógus) hallgatók gyermekfelügyeletet, foglalkozásokat biztosítanak a gyerekek számára. Hatalmas mennyiségű adományok, köztük játékok, ruhák, egyéb holmik gyűltek össze.

A kisebb közösségek mellett a különböző szervezetek is akcióba lendültek. Ebben a cikkben most három olyan szervezetet mutatunk be, akik az eddigieknél is nagyobb erőbedobással dolgoznak a gyermekek biztonságáért.

A gyerekek épsége a tét

Az UNICEF 1946-ban jött létre, azért, hogy ételt, gyógyszereket és ruhát szolgáltasson a második világháború következményeit elszenvedő gyermekek számára. Csaknem 76 évvel később, ma már az egyik legismertebb gyermekvédelmi szervezet, akik töretlenül küzdenek a veszélyben lévő gyermekek biztonságáért.

Jelenleg többféle módon is segítik az otthonukból menekülő gyerekeket. Egészségügyi csapatokat küldenek a különböző helyszínekre, vizet, élelmet és higiénés eszközöket, valamint ruházatot biztosítanak a családok számára.

Több országban úgynevezett „kék pontok” kialakításával biztosítják, hogy a kísérő nélkül érkezett gyermekeket azonosítsák, védelmet nyújtsanak nekik, illetve, ha van rá lehetőség, egyesítsék őket családjaikkal.

„Szeretnénk, ha mind megértenénk, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít.”

A Hintalovon Alapítvány 2015 óta működik. Fő célja, hogy a társadalom mindig szem előtt tartsa a gyermekek érdekeit és jogait, hiszen a boldog gyermekkor fontos eleme a későbbi boldog felnőtt életnek.

A háború elől menekülő gyermekek számára többek között az „1000 hátizsák” programmal segítenek. A program lényege, hogy az adományozók táskákba pakolnak minden olyan dolgot, ami szükséges lehet a gyerekek számára: fogkefét, fogkrémet, játékokat, foglalkoztató könyveket. A táskákat ezután különböző helyszínekre juttatják: nagyobb segélyszervezetek ellátóhelyeire, pályaudvaron várakozó családokhoz, átmeneti szállókra.

„Hiszünk abban, hogy ha értő szeretettel fordulunk a gyermekek felé, az megváltoztathatja a világot.”

Az SOS Gyermekfalvak 134 országban tevékenykednek, közel százezer gyermek számára biztosítanak otthont. Céljuk, hogy a náluk élő gyermekek érzelmi és fizikai biztonságban nőjenek fel, és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. Nevelő szülői hálózattal, gyermekvédelmi programokkal, családsegítő eljárásokkal harcolnak azért, hogy ma Magyarországon jó legyen gyermeknek lenni.

Kifejlett partnerhálózatuk, hatóságokkal való kiépített kapcsolataik által számos módon segítenek a menekülésre kényszerülő gyermekeken és családjaikon. Az összegyűlt adományokból közreműködnek a családok biztonságos helyre való költöztetésében, élelem és víz biztosításában, illetve az egészségügyi szempontú ellátást is segítik. Mindemellett kiemelten kezelik a traumával való megküzdést és a lelki segítségnyújtás fontosságát.

Ha szívesen segítenél azokon a gyermekeken, akik arra kényszerültek, hogy kiszakadjanak meleget és biztonságot nyújtó otthonukból, és menekülniük kell, ezen szervezetek lehetőséget biztosítanak a segítségnyújtásra. Támogatással, adományokkal segítheted a munkájukat, vagy akár, ha szükség van rá, önkéntes munkát is végezhetsz. Hiszen minden gyermek megérdemli, hogy gyermek lehessen.

Források:

Unicef – rólunk

SOS Gyermekfalvak – rólunk

Hintalovon Alapítvány – rólunk

UNICEF – Menekült gyermekek segítse

SOS Gyermekfalvak – Menekült gyermekek segítse

Hintalovon Alapítvány – Menekült gyermekek segítse

Képek forrása:

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-kezek-emberek-ruhazat-6994806/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-kezek-afrika-doboz-6646882/