Szakmai, Útmutató

Mi mindent tudnak a Nők? – I. rész

A március a tavasz mellett egy picit mindig a nőkről szól. Nem csoda, hiszen a hónap elején ünnepeljük a nemzetközi nőnapot, amely remek alkalom arra, hogy kifejezzük szeretetünket és hálánkat mindazért, amit a nők tesznek, vagy egyszerűen csak azért, hogy léteznek.

Azonban a virág mellett egy másik gesztus is rendkívül fontos része a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének: ez pedig nem más, mint az, hogy hangot adunk nekik. Hangot adunk azoknak az inspiráló nőknek, akik sokat fáradoznak a világunk szebbé tételéért. Az anyaság mellett ugyanis az élet számos más területén is képviseljük magunkat. Ez a jelenség inspirálta ezt a cikksorozatot is, amely azt kísérli meg feltárni, hogy mi mindent tettek, értek el a nők a történelem során.

Legyen szó ugyanis a múltról vagy a jelenről, a férfiak mellett a nők is mindenből kivették a részüket, amennyire csak tehették, és ez a jövőben sem fog változni. Bizonyos területeken igencsak meghatározó szerepet képviselnek. Jelen cikkünket azoknak a nőknek szenteljük, akik – bár nem (csak) azon a bizonyos csatatéren, amire először gondolnánk – de mégis frontvonalban harcolnak a társadalmunkért.

Az egészségügyi ellátórendszer egyik alapköve az országok működésének.

Ápolók, orvosok és egyéb szakemberek fáradoznak nap, mint nap azért, hogy az ápolásra, segítségre szoruló betegeket elláthassák, vagy éppen egy világjárvánnyal vegyék fel a harcot. A COVID-19 megjelenése hatalmas csapást mért az amúgy is leterhelt egészségügyre, hiszen a lebetegedett személyek mellett hatalmas szerepet vállaltak abban, hogy a járvány elleni védekezés létrejöhessen. Ez rengeteg munkaórát, energiát és nem mellesleg veszélyt is jelentett az egészségügyben dolgozó személyek számára.

Egy 2019-ben készített felmérés szerint 41 282 orvos dolgozott a magyar egészségügyi rendszerben. Ennek a több, mint negyvenezer dolgozónak csaknem 57%-a nő volt.  A számok azonban uniós szinten sem változnak: az összes tagállamot tekintve az Európai Unióban az egészségügyi dolgozók mintegy 78% nő volt egy 2020-as adat szerint. Amikor ezt a felmérést végezték, nem volt olyan tagállam, ahol nem a női dolgozók voltak (szinte már elsöprő) többségben.

Ingyenes stockfotó doktor, egészségügyi dolgozó, elhelyezés témában

Ki fog holnap tanítani? – hangzik el a jelenlegi pedagógussztrájk demonstrációin az igencsak releváns kérdés.

Az óvodák, iskolák lehetőséget nyitnak arra, hogy a gyermekek gondolkodó felnőttekké váljanak. A pedagógusok tanítják meg minden olyan készségre a gyermekeket, amik aztán szerves részét képezik az élet különböző területeinek: pedagógusok nélkül például nem tudnánk aláírni egy fontos dokumentumot, de még csak el sem tudnánk olvasni. Éppen ezért egyáltalán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az oktatási-nevelési tevékenység meghatározó eleme a társadalmunk alakulásának.

Azonban mindamellett, hogy azon tanakodnánk, ki fog vajon a jövőben tanítani, arra is érdemes vetnünk egy pillantást, hogy ki tanított tegnap, egy éve, vagy esetleg két évtizeddel ezelőtt. Az adatok azt mutatják, hogy bizony ezt a roppant fontos szakmát is a nők képviselik többségben.

A 2020/21-es tanév előzetes adatai szerint összesen 146 730 személyt alkalmaztak pedagógusként, ebből pedig 121 923 nő, s csupán 24 807 férfi. Ez közel 83%-os női dominanciát jelent.

Ingyenes stockfotó göndör haj, iskola, keresztbe témában

Pandémia kezelése, háborús menekültek és hátrányos helyzetű személyek megsegítése, jogok védelme, folyamatos harc az egyenlőségért: csak pár dolog azokból a tevékenységekből, amiket önkéntesek végeznek különböző szervezetek kapcsán.

Önzetlenül segíteni valakinek nagyszerű és nemes dolog, nem mellesleg pedig csodálatos érzés. Legyünk önkéntesek a lakókörnyezetünkben vagy messze az otthonunktól, segítsünk a családunknak, szomszédunknak vagy a közeli iskolának, esetleg vegyünk részt egy szervezetek által koordinált programban, önkéntesnek lenni mindig jó választás.

Magyarországon az önkéntesek között leginkább a fiatalok és a nők vannak többségben, 2019-ben az összes önkéntest tekintve a férfiak száma 46%, a nőké pedig 54% volt.

Ingyenes stockfotó adomány, gyenge fényviszonyok, jótékonyság témában

S ha már frontvonalról beszélünk, említést kell tennünk egy igencsak figyelemreméltó adatról is.

Egy 2016-os felmérés szerint a Magyar Honvédség állományának körülbelül 20%-a nő, akik a légierőnél, szárazföldi erőknél és a minisztérium különböző szerveinél egyaránt szolgálatot tesznek. Kimondhatjuk tehát, a katonáink kicsivel kevesebb, mint negyede nő. Ezzel az adattal a NATO tagjai közül Magyarországon szolgál a legtöbb női katona, minket pedig Szlovákia és Lettország követ.

Láthatjuk tehát, hogy természetesen a férfiak mellett a nők az élet számos fontos területén vívnak harcot azért, hogy a társadalmunk, környezetünk, gyermekeink biztonságban legyenek, megfelelő nevelést és bánásmódot kapjanak, és hogy egészségesek legyenek. Szüntelenül dolgoznak azért, hogy az élet ne álljon meg, s ezekből az adatokból nagyon is úgy látszik: bizony meg is állna, ha nem így tennének.

Forrás:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/oktat/oktatas2021e/index.html

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/egeszsegugyi_helyzetkep_2019.pdf

https://www.vg.hu/kozelet/2021/03/az-egeszsegugyben-dolgozok-kozott-tobbsegben-vannak-a-nok

https://www.parlament.hu/documents/10181/39233854/Infojegyzet_2021_35_onkentesseg.pdf/4f282a97-35d8-d6ec-8cd0-3285f71aa068?t=1621520411263

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-no-iskola-keresztbe-5212675/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-no-kezeben-tart-orvos-7580259/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/divat-szemely-no-pihenes-1564149/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-lampa-villanykorte-megvilagitott-9196492/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/modell-fiatal-szepseg-fedett-5885123/