Önkéntesség, Szakmai

Kalandjaim a személyi asszisztencia világában, I. rész – Mi az a személyi asszisztencia?

2021 szeptemberében csöppentem bele a személyi asszisztencia világába. Ezalatt az idő alatt volt szerencsém megtanulni az etetés, öltöztetés, ügyintézésben való besegítés csínját-bínját, s kicsit közelebb kerülhettem egy másfajta világhoz, egy másfajta élethez, amit én eddig megtapasztalhattam. Kalandos egy feladat ez, amelyről, bevallom őszintén, én sem tudtam sok mindent. Ha te is ebben a cipőben jársz, ez a cikk pont Neked szól.  

Segíts, hogy önállóbb lehessek!

Minden embernek megvan a joga ahhoz, hogy az élete minden területén ugyanolyan lehetőségekkel, szabadsággal rendelkezhessen, mint a társai.

Ez az igény a fogyatékossággal élő személyekben is jelen van. Mindenkinek szüksége van arra, hogy önálló legyen, teljes életet élhessen.

Azonban az életünk feletti kontroll sokszor nem is olyan magától értetődő, mint gondolnánk. Előfordulhat, hogy egy alma elropogtatása, csomag átvétele a postán, a reggeli készülődés, vagy akár az otthonunk elhagyása is segítséget kíván.

Sokan élnek ma Magyarországon kiszolgáltatott körülmények között, mindig csak arra várva, hogy valaki segítsen ezekben a dolgokban. Erre és ehhez hasonló dolgokra való a személyi asszisztencia, amely egyfajta kulcsként szolgál az önálló életvitel eléréséhez – ahhoz, hogy többé senkinek ne kelljen várnia arra, hogy a saját életét élhesse.

Ugyanis a személyi asszisztencia nem jelent mást, mint a mindennapi feladatokban való megsegítést. Segítséget abban, hogy a fogyatékossággal élő személyek elvégezhessék a mindennapi feladataikat, önrendelkező életet tudjanak élni. Ennek a folyamatnak a két főszereplője nem más, mint a segített személy és annak segítője, vagy inkább segítői, hiszen nem ritka, hogy egy személy több segítőt is alkalmaz.

“Ennék egy finomat valahol! De hogyan…?”

A személyi asszisztencia segítségével kinyithatjuk azt a képzeletbeli ajtót, ami nekünk, segítségre nem szoruló személyeknek alapvetőnek és magától értetődőnek számít. Általa megvalósulhat, hogy a fogyatékossággal élő személyek is aktív tagjai legyenek a társadalomnak: bevásároljanak a hétvégére, étteremben egyenek, megnézzenek egy filmet a moziban, dolgozni járjanak.

Sokakat elgondolkodtathat a kérdés: hogyan nevezhetjük azt önállóságnak, ha csak segítséggel vagyunk képesek bizonyos dolgokra? Nos, ez nagyon egyszerű: nem attól lesz valaki önálló, hogy mindent egyedül meg tud csinálni. Egyikünk sem képes erre: mindenkinek volt már életében szüksége valamilyen segítségre.

Az önállóság azt jelenti, hogy azt teszem, amit én szeretnék, oda megyek, ahova én szeretnék, akkor, amikor én szeretnék, és addig maradok, amíg én szeretnék. Ez egy intézményes környezetben, ahol a mindennapokat az ápolók és a házirend szabályozzák, vagy egy olyan helyzetben, ahol nincsenek végtagok, vagy éppen nem érezzük őket, egy olyan helyzetben, ahol sérül bármelyik érzékszerv, sok esetben nem lehetséges, vagy legalábbis eléggé nehéz. Ebben pedig a fogyatékossággal élő személyeknek nagy segítségére vannak a személyi segítők, akik mindezt lehetővé teszik számukra. Segítőkkel felszakadnak a korlátok, és új lehetőségek tárulnak a segített személyek elé.

Sajnos ma Magyarországon a törvénykezés nem teszi lehetővé, hogy ez az egyébként roppant fontos szolgáltatás államilag támogatott lehessen. Az érintett személyeknek sok esetben a családtagok, önkéntesek segítenek, páran pedig, ha megengedhetik maguknak, saját zsebből fizetik a segítőiket. Ez hosszútávon anyagi és egyéb problémákat is szül, így fontos lenne valamilyen megoldást találni a helyzetre. A Freekey csapata pont ezt tűzte ki célul: szeretnék, ha Magyarországon is megvalósulna a személyi asszisztencia állami és biztosítók/magáncégek általi finanszírozása.

Láthatjuk tehát, hogy a személyi asszisztencia egy kulcsfontosságú szolgáltatás annak érdekében, hogy valaki teljes életet élhessen.

Számomra az egyik legjobb dolog a személyi segítői munkámban, hogy így vagy úgy, de visszaadhatom a kontrollt a segítettem kezébe, utat nyithatok számára egy olyan élethez, amilyet élni szeretne. Közben pedig folyamatosan tanulok, tőle is, róla is, és mindeközben önmagamat is egyre jobban megismerem.

Forrás:

https://telex.hu/belfold/2021/05/04/onallo-eletvitel-freekey-szemelyi-asszisztencia

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ferfi-emberek-no-pihenes-2026764/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezek-szeretet-emberek-muveszet-5541019/