Bárczi arcai, Kultúra, Szabadidő

„Számomra ez jelenti a szabadságot” – Virtuális kiállítás Bán Zsófiával

Nemrégiben Krausz Pirossal és az ékszerkészítés csodálatos élményéről beszélgettünk a Bárczium új cikk-sorozatának keretein belül. Virtuális kiállításunk második állomásán azonban egy teljesen új művészeti ágazat felé vesszük az irányt.

“Ez volt AZ a pillanat, mikor rájöttem, hogy engem ez érdekel”

Amikor valaki egy könnyed csevegés alkalmával megemlíti nekem, hogy szeret sminkelni, elsősorban a gyönyörű szemsminkekre gondolok, amelyekhez valahogy nekem sosem volt elég kézügyességem. Egy ilyen könnyed kis beszélgetésként indult az is, amikor Bán Zsófi, harmadéves logopédia-szakos évfolyamtársam írt nekem egy üzenetet arról, hogy nagyon szívesen megmutatná a munkáit a nagyvilágnak.

Hamar rá kellett jönnöm, hogy ezúttal a sminkelés nem csupán mesébe illő szemsminkeket, hanem valami egészen mást is jelent.

Figyelem! A cikkben megjelenő képek egyesek számára megrázóak lehetnek, így azokat kitakartuk. Ha szeretnéd megnézni őket, kattints rájuk!

„Kiskorom óta vonz a művészet. Gyermekkoromban rengeteget rajzoltam, festettem. Az iskolában rajzszakkör mellett tűzzománc szakkörre jártam, ami egy rendkívül érdekes alkotási forma. Ékszereket is szoktam készíteni gyöngyből, bőrből, süthető gyurmából, de a fő művészeti tevékenységem jelenleg a sminkelés.”

Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.

Zsófi élvezettel meséli nekem, hogy mennyire sokféle művészeti ágazatban kipróbálta már magát. Jelenleg a sminkelés az, amiben kiteljesedik. Erre a nagyon izgalmas és sokrétű tevékenységre az EDÜ névre hallgató gyulai diákfesztiválon talált rá, egy kalandos történet keretében.

16 évesen a gimnáziumban jelentkeztünk a Gyulán megrendezésre kerülő EDÜ nevet viselő művészeti fesztiválra, melynek lényege az volt, hogy a különböző irányzatok közül (vers, fotó, tánc, próza, ének, film stb.) nevezni kellett egy alkotással. Mi elsősorban tánccal jelentkeztünk, ugyanis óvodáskorom óta balettoztam. Az EDÜ egy hihetetlen jó hangulatú fesztivál, remek lehetőségekkel, programokkal, koncertekkel, előadásokkal. Emiatt az osztályunk nagy része jelentkezni szeretett volna. Kitaláltuk, hogy nevezzünk filmmel. A filmet egy megadott téma köré kellett építeni, ami abban az évben az „internetes zaklatás” volt. A film története nagyvonalakban: Egy fiatalkorú lány a főszereplő, aki megismerkedett az interneten egy fiúval, aki miatt elhanyagolta a barátait, és kiderült, hogy a srác nem is az, akinek mutatta magát. De ekkor már a lány nem mert segítséget kérni, összetört lelkileg és felvágta az ereit. Itt jöttem én a képbe: az volt a feladatom, hogy ezt megfessem. Nagyon kezdetleges módszerekkel egy heti YouTube-böngészés után festettem pár vágott sebet. Ez volt AZ a pillanat, mikor rájöttem, hogy engem ez érdekel.

Zsófi tehát belevetette magát a sminkelésnek egy egészen különleges ágazatába, amelynek lényege, hogy sérüléseket kreáljunk, imitáljunk különböző technikák segítségével. Ez a fajta tevékenység rendkívül népszerű a filmiparban, így nem csoda, hogy Zsófi is egy ilyen közegben ismerkedett meg vele. A sminkelés számára jelenleg hobbi és pénzkeresési lehetőség is egyszerre. Nemrégiben csatlakozott a Kreatív Sminkműhelyhez, ahol gyakornokként rengeteg lehetősége van tapasztalatot szerezni.

A képet kitakartuk. Ha szeretnéd megnézni élesben, kattints ide!

A képet kitakartuk. Ha szeretnéd megnézni, kattints ide!

Kezdetben a „véres” sminkek vonzottak a leginkább, illetve az extrém lookok, divatsmink, sfx makeup. Mióta a Kreatív Sminkműhelybe járok, a Beauty vonal is nagyon megtetszett. Hatalmas öröm látni a modell arcán, ha elégedett a végeredménnyel és tetszik önmagának.” – mondja Zsófi.

A képet kitakartuk. Ha szeretnéd megnézni, kattints ide!

Egy művészet, ahol a test a vászon

Ha egy szóval kellene jellemeznie alkotásait, Zsófi azt mondaná: szabadság. Számára az alkotás jelenti a szabadságot, hiszen sminkkel mindent ki lehet fejezni: érzelmeket, aktuális állapotot, kreativitást. Annak, hogy milyen egy smink, csak a képzelet szabhat határt.

Nincs elérhető leírás.

Amikor arról kérdeztem, hogy mit jelent számára az alkotás, Zsófi így válaszolt:

Egy szóval: mindent! Önkifejezés, a pillanatnyi gondolatok vászonra festése, csak ebben az esetben az emberi arc, test a vászon, de ez az izgalmas benne. Rengetegszer volt, ha ideges vagy szomorú voltam, hogy leültem sminkelni. Megnyugtat, és a pillanatnyi érzelmeimet tükrözik a színek, alakok, formák. Emellett egy-egy film vagy fotózás részese lenni stábtagként, sminkesként, ahol az adott karaktert kell megjeleníteni, felbecsülhetetlen. Minden munka során egy más világba csöppenek, és ez a kreativitás, szabadság az, amire nekem szükségem van.

Izgalmas utazás volt számomra megismerni ezt a művészeti ágazatot, hiszen nem egy mindennapi tevékenység. Zsófi nagyon elkötelezett a munkája mellett, és teljes erőbedobással dolgozik ezeken a rendkívüli alkotásokon.

Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.

Utolsó kérdésem az volt számára, hogy van-e valami, amit a művészet tanított számára.

Maximalizmust, önbecsülést és kitartást. Van, hogy nem megy minden elsőre, de nem szabad feladni, mert a szorgos munka mindig kifizetődik.

Forrás:

A képek és az idézetek forrása Bán Zsófia.