Önkéntesség, Szabadidő, Szakmai

Hol önkénteskedjek? Ajánlások hallgatói beszámolók alapján

Az egyetemi tanulmányainkat nagyban megszínesíthetik az önkénteskedés által szerzett élmények. Nagyszerű szakmai tapasztalatra tehetünk szert, ha már a képzésünk alatt gyerekekkel foglalkozunk. Sokunkban felmerülhet a kérdés: miként és hogyan kezdjek el önkénteskedni? A cikksorozat első részében hallgatói beszámolókon keresztül olvashattok a budapesti önkéntes lehetőségekről.

Cserháti Kata- AMIGOS Alapítvány

“Az Amigos a gyerekekért alapítványnál önkénteskedem 2021. márciusa óta. Az alapítvány alap célkitűzése, hogy egyszer minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo. Egy-egy önkéntes kéthetente ellátogat egy adott kórházba, ott gyógyuló beteg gyerkőcökhöz. Közösen szoktunk játszani, illetve igyekszünk belecsempészni egy kis nyelvtanulást minden ott tartózkodásunk alkalmával. Online többféle programot is működtet az alapítvány, pontosan háromfélét. Az egyik keretén belül ugyanúgy a kórházban gyógyuló gyerekekkel tudunk kapcsolatot tartani, tanulgatni velük, csak online formában, ez az “Online otthon” elnevezést viseli.

A “Kalandor” online program keretén belül a gyermekek – akik ez esetben lehetnek hátrányos helyzetűek, vagy bármilyen kisgyermekek, nem feltétlenül csak a beteg gyerekekre kell itt gondolni, hiszen mindenkinek szívesen csempészünk egy kis mosolyt a mindennapjaiba – megismerkedhetnek különböző országok nyelveivel, kultúrájával.

Az “Amigos Mini” pedig egy készségfejlesztő online foglalkozás, ahol a 6-12 év közötti gyerekek minden hónapban egy új kalandban vehetnek részt, hiszen minden hónapban új a tematika pl. dinók világa, csokigyár látogatás, világűr. Egy kivetített vizuális anyag segítségével kalandozunk együtt a gyerkőcökkel, és különböző kisebb fejtörő feladatokat igyekszünk megoldani, illetve sok legós feladat is szokott lenni. Ehhez a gyerekek és mi is kapunk egy kis LEGO csomagot segítségül. Itt is próbálunk egy kis nyelvtanulást belecsempészni a foglalkozásba.

A fő profil a kórházba járás. Minden év őszén és tavaszán szoktunk felvételiket tartani, aminek keretén belül bármilyen egyetemista tud jelentkezni önkéntesnek, azaz Amigónak.”

Starmüller Boglárka: KórházSuli

“Már harmadik féléve vagyok a KórházSuli önkéntese. Tudtam, hogy szeretnék a kiváltságos, szerencsés helyzetemből visszaadni azok számára, akik ebben nem részesülnek, és így találtam rá a KórházSulira.

A kezdeményezés fő célja a tartós, krónikus betegséggel küzdő gyermekek támogatása a tanulásban, szocializációban az otthoni rehabilitációs időszak alatt. Ezt egyetemista önkéntesek segítségével valósítják meg. Egy felkészítő képzés után az egyetemistát összekapcsolják az általa kiválasztott segítettel, és kezdetét veheti a közös munka.

Sokfajta tantárgyból és sokféle tanulási céllal zajlik ez a közös tanulás, amelynek hatékonyságát az is növeli, hogy a mentor-mentorált pár korban közelebb áll egymáshoz, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez elősegíti a baráti, közvetlenebb légkört az órákon. Ez azért is fontos, mert sokszor korlátozott a kortárskapcsolatok száma a gyógyuló mentoráltakat tekintve, így ez a kapcsolat tudja pótolni ezt bizonyos mértékig.

A segítők minden óra után beszámolnak egy elektronikus naplón keresztül az órán tapasztaltakról, ezáltal gyorsan észrevehetőek és korrigálhatóak az esetlegesen előforduló problémák, illetve a pozitív történések is kihangsúlyozhatóak. Ezt a célt szolgálják a kiscsoportos esetmegbeszélők, ahol a tapasztalataikról szupervízor segítségével beszélgetnek a mentorok.

A KórházSuli próbálja a magyar kórházpedagógia regionális egyenlőtlenségét is csökkenteni, hiszen Magyarország bármely részéről jelentkezhet segítséget igénylő diák. A KórházSuli szükségességét az is mutatja, hogy az elmúlt 7 évben több, mint 700 beteg gyermek vett részt a programban.”

Balázs Anna: Nem Adom Fel Alapítvány – Léleköntő program

“A Nem Adom Fel Alapítvány által létrehozott Léleköntő program egy olyan lehetőség, amelynek keretében óvodás, autizmusban érintett gyerekek vehetnek részt többek között intenzív fejlesztő napokon minden héten.

Az állandó önkéntesek kísérik végig a rájuk bízott gyermeket ezeken a délelőttökön. Segítünk a szabadidő eltöltésében, a tevékenységek közti váltásban, a közös játékban és a zenélésben.

A félév kezdete óta önkénteskedem itt, és elmondhatom, hogy minden alkalommal rengeteget tanulok, mindazt, amire az elméleti órák keretében nincs lehetőség. Nagyon sokat jelent nekem, hogy minden nap végén, miután a gyerekek hazamennek, csoportosan átbeszéljük, hogy hogyan éltük meg az adott napot, és közösen keresünk megoldást a kihívást jelentő helyzetekre. Emellett minden évben megrendezésre kerül a nyári tábor, ahová szintén sok szeretettel várják az önkéntes segítőket. “

A hallgatói beszámolók betekintést engednek az önkéntességben rejlő lehetőségekbe, élményekbe, olykor annak kihívásaiba. A cikk megmutatja, hogy a célirányos szakirányú érdeklődések mellett mennyi lehetőség rejlik a gyerekekkel való közös munkában, ami magyarországi viszonylatban kiemelkedő, és mindenképpen kamatoztatható tudástárt kínál annak, aki belekezd ezekbe a tevékenységekbe.

Képek forrása:

https://dreamjo.bs/hu/company/amigos-a-gyerekekert-alapitvany

https://korhazsuli.hu/onkenteseknek/

Léleköntő – Autista gyermekekkel végzett önkéntes munka

https://bit.ly/33hRSFu