Kultúra, Szabadidő, Szakmai

Mesékkel az elfogadásért – négy mesekönyv, amik empátiára taníthatják a gyerekeket

A gyerekek kérdeznek. Mindent. Mindenről. Mindenféle szemérmeskedés nélkül nekünk szögezik a legzavarbaejtőbb, legváratlanabb kérdéseiket. Ez viszont egy remek alkalom arra, hogy tanítsuk őket a világ dolgairól.

A világ ugyanis hatalmas, és rengetegen lakunk benne. Nagyon sokan vagyunk, de mindannyian mások vagyunk, különböző külsővel, belsővel, sokszínű gondolatokkal, sokféle életstílussal. Különböző dolgokat szeretünk, és sokféle dolog van, amitől viszont borsódzik a hátunk. Ez pedig nem baj.

Az emberek különbözőek, de végérvényesen mindannyian emberek, ugyanúgy éreznek, mint mi, és erről nagyon fontos beszélni a gyerekeknek. Az ismeretlen ugyanis félelmetes, sokszor zavarbaejtő, talán egy kicsit ijesztő is lehet, és ha nem beszélünk róla, akkor titokká, veszélyforrássá, ellenséggé válhat.

A fogyatékosság egy olyan állapot, amely az életnek több területére is hatással van, többek között a társadalomban való részvételre is. A „normáltól” való eltérés nem csak az érintett embereket, hanem sok esetben az őt körülvevő, ép személyeket is zavarba ejti. Ennek oka az, hogy nagyon keveset beszélünk róluk, nagyon keveset találkozunk velük. A társadalom számára tabu téma a másságnak ez a formája is, pedig nem kellene, hogy ez így legyen.

A következőkben négy olyan mesekönyvet mutatunk be, amelyek a fogyatékosságot különböző mélységekben megragadva megismertetik a gyerekekkel a különbözőségeket, és ezzel együtt elfogadásra, empátiára tanítják őket.

David Mckee: Elmer, a kockás elefánt

„Elmer más volt. Miért volt más? Ő foltos volt, tarka kockás! Milyen minta! Mennyi szín! Piros, lila, rózsaszín, kék és fekete és sárga, sokféleség vidámsága.”

Elmer, a kockás elefánt

David Mckee óvodás korú gyermekek számára írta meg a képeskönyvét Elmerről, a kiselefántról, aki egy picit más, mint a többiek: őt ugyanis tetőtől-talpig foltok borítják. A kiselefánt a csorda legtréfásabb tagja, mindenki nagyon szereti, és gyakran nevetnek vele… vagy rajta. Elmer szomorkodik, mert kilóg a sorból, és megpróbálja elrejteni különbözőségét. Ez azonban mégsem úgy sül el, mint ahogy gondolja.

A mese általánosságban beszél a másságról, mindezt egy rendkívül kedves történetbe bújtatva. A mese különlegessége, hogy Elmert mindenki szereti és tréfásnak találja: nem rekesztik ki őt a társai. A saját érzelmei sarkallják őt arra, hogy elrejtse a foltjait.

Elmer, a kockás elefánt története meghallgatható a Pagony Youtube csatornáján.

Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország Mindenkié

„Az ember varázslatos isteni kreatúra, a szivárvány színeinek sokféleségével és a szabadság felelősségével megajándékozva. A legfőbb feladatunk, hogy megtanuljuk elfogadni egymást. Nem lehet elég korán kezdeni a gyakorlását. Erre valók a mesék, gyerekeknek és felnőtteknek.”

(Bódis Kriszta író, pszichológus, dokumentumfilmes)
Könyv: Meseország mindenkié (Nagy Boldizsár (Szerk.))

A Meseország Mindenkié című mesekönyv tizenhét kortárs író közös munkája. A könyv különböző meseátiratokat tartalmaz, melyeknek különlegessége, hogy szereplőik egy-egy alulreprezentált csoport tagjai.

A kötet egyik meséjében éppen egy csodálatos eseménynek lehetünk tagjai: a Répa utca 6. szám alatt a nyúl-család hatalmas öröm elé néz: éppen kisnyuszik jönnek a világra! Az erdő népe az odú előtt várakozik, hogy láthassa a csöppségeket. Nagy az öröm, amikor az első nyuszi megszületik. Még nagyobb, amikor a második.

Amikor a harmadik nyuszi megszületik, az erdő népe meglepetten fedezi fel: ennek a babának bizony három füle van. Az erdő tanácsa összegyűl, hogy megvitassa, mi legyen a kis teremtménnyel.

A mese rendkívül jól ábrázolja az ismeretlentől, szokatlantól való félelmet. A történet végén azonban bebizonyosodik, hogy a másság nem egy rossz dolog, sőt, időnként még előnyünkre is válhat.

Tivadar, a háromfülű nyúl története meghallgatható a Labrisz Youtube csatornáján.

Agnés Lacor: Lili

„Mama mégis szokott sírni,

mert néha nehéz kibírni,

hogy aki különbözik,

azt sokan nem kedvelik.”

Könyv: Lili (Agnés Lacor)

Agnés Lacor könyve a Tolerancia sorozat egyik része, melyben egy kisfiú mutatja be testvérét, Lilit, aki Down-szindrómás. A mese nem a Down-szindróma jellegzetességeire koncentrál, hanem sokkal inkább arra, hogy milyen másnak lenni, és milyen ezzel a mássággal élni a világban. A történet komoly kérdéseket boncolgat, azonban ezt mégis játékos formában, egyszerű nyelvezettel teszi.

Bartos Erika: Őrangyal – mesék az elfogadásról

„Az Őrangyal kötet speciális igényű gyerekek mindennapjairól szól, az ő útjukon keresztül az elfogadásról, az együttélésről. Ugyanolyan indíttatásból, ugyanolyan szeretettel írtam ezt a könyvet, mint az eddigi meséimet, a Bogyó és Babóca történeteit, az Anna, Peti és Gergő sorozatot vagy a verseimet. Azok a gyerekek, akik valamilyen speciális nehézséggel küzdenek, legtöbbször nem sajnálatra vágynak, hanem szeretetre, elfogadásra, természetes és azonos bánásmódra.”

Bartos Erika
Őrangyal | Bartos Erika

Az Őrangyal című kötet négy mesét tartalmaz, melynek szereplői valamilyen fogyatékossággal élő gyermekek. Minden történet az ő életükre, a nehézségeikre, érzelmeikre fókuszál.

Az utolsó történet azonban egy picit kilóg a sorból. Ennek a történetnek a mesélője ugyanis Doma, egy tizenkét éves kisfiú. Doma húga, Viola fogyatékossággal él, és nagyon gyakran beteg. Egyik alkalommal Viola kórházba kerül, és Doma ettől borzasztóan szomorú, és aggódik érte. A fiút osztálytársai vígasztalják, miközben azt próbálják megérteni, mitől olyan fontos Doma számára a kishúga.

A mese intenzív érzelmeket mutat be: aggodalmat, haragot, dühöt, feltétel nélküli szeretetet és empátiát. Bemutatja, hogy milyen érzés egy fogyatékossággal élő gyermek testvéreként élni a mindennapokat: milyen nehézségek, akadályok, gondolatok lakozhatnak ennek a testvérnek a fejében.

„Arra gondolt, hogy Viola nem tud beszélni, de világszépen

mosolyog, nem tud járni, de teljes szívvel ölel, nem tud

írni vagy olvasni, de úgy tud szeretni, mint senki más.”

Viola története meghallgatható Bartos Erika Youtube-csatornáján.

Forrás:

Meseország Mindenkié – moly.hu

Őrangyal – moly.hu

Lili – moly.hu

Elmer, a kockás elefánt – moly.hu

Anyu, az a néni boszorkány?! – empátiára nevelés a kortárs gyermekkönyvek segítségével

Képek forrása:

Meseország Mindenkié

Elmer, a kockás elefánt

Őrangyal

Lili

a kiemelt kép elérhetősége itt.