Útmutató

Vissza az egyetemre! – Hogyan készülj fel jól az első napokra?

Egy új szemeszter kezdete az egyetemen nem éppen a stresszmentes időszakok közé tartozik. Különösen most, hogy az elmúlt hónapokat mackónadrágban és pizsamafelsőben vészeltük át, sokunk számára nehézségeket, szorongást okozhatnak az első hetek, az egyetemi életbe való visszailleszkedés.

Azonban egy új félév kezdete azt is jelenti, hogy esélyünk van tiszta lappal indulni, és mindent beleadni a munkába. Ahhoz, hogy újult erővel el tudjuk kezdeni az új szemesztert, nem árt, ha picit készülünk rá, lelkileg és fizikailag is.

A következőkben nyolc tippet osztok meg veletek arról, hogy hogyan könnyíthetitek meg az elkövetkezendő heteket magatoknak, és hogyan rázódhattok bele gyorsan az egyetemi életbe.

  1. Aludj eleget

Jó, ha nem csak mentálisan, de fizikailag is felkészítjük magunkat az elkövetkezendő időszakra, ennek pedig egyik legfontosabb része a megfelelő mennyiségű alvás. Ha túl keveset alszunk, a koncentrációs képességünk egy idő után nagy mértékben romlani kezd, nehezen tudunk összpontosítani a dolgokra.

Ahhoz, hogy gördülékenyen tudj dolgozni, elegendő alvásra van szükséged. Feküdj le időben, és aludj legalább 7-8 órát!

2. Alakíts ki egy rutint

A rutin kialakításával úgy érezheted, hogy te irányítod a mindennapjaidat, még akkor is, ha esetleg nem egy szigorú napirendet követsz, csak pár szokást iktatsz a mindennapjaidba. Apróságnak tűnik, azonban jelentősen csökkenti a stresszérzetet, hiszen a bizonytalanság helyett kialakítasz egy képet magadban arról, hogy az adott nap hogyan fog lezajlani, milyen teendőid vannak. Iktass be apró szokásokat a mindennapjaidba – ezzel csökkentheted az esetleges szorongásodat, és alkalmanként lehetőséget adhatsz magadnak a pihenésre is.

3. Találj egy új hobbit

Az egyetem sokszor fárasztó tud lenni, és ilyenkor szükségünk van valamire, amivel kikapcsolódhatunk. Találj egy új hobbit, amivel elfoglalhatod magad pár órára! Ez majd segít kikapcsolni mentálisan, pihentet, és az agyad is nagyon hálás lesz érte, hiszen sok-sok új információval gazdagítod majd.

4. Takaríts ki

Ha mentálisan készen állsz, itt az ideje, hogy a környezetedet is felkészítsd az új tanévre. Takaríts ki a szobádban, és próbálj kialakítani egy olyan helyet, ahol kényelmesen tudsz dolgozni. Ügyelj rá, hogy barátságos és komfortos legyen számodra, de ne pakold tele mindenféle tárgyakkal, képekkel, mert a rengeteg inger elvonhatja a figyelmedet.

A rendezett környezet óriási hatással van a motivációdra. Ha az életterünkben tisztaság van, az minket is felfrissít, energiával teltnek, motiváltnak érezzük tőle magunkat.

5. Szerezz be egy tervezőt

Határidők, vizsgák, zárthelyi dolgozatok időpontjai, órarend – ezek mind-mind nagyon fontos tudnivalók, amiket nem szabad elfelejtened. A rutin kialakítása mellett nagyon jól jöhet, ha van egy felület, ahol össze tudod rendezni azt a sok-sok információt, amit fejben kell tartanod a kurzusaiddal kapcsolatban. Segít a stresszoldásban, ha egy papíralapú, vagy egy elektronikus naptárban rögzíted a fontos tudnivalókat. Ennek segítségével előre láthatod, hogy bizonyos heteken vagy napokon milyen feladataid lesznek, vagy éppen mennyi időd van hátra egy-egy teendő elvégzéséig.

6. Frissítsd fel a tudásod

Jól jöhet, ha átismétled azokat a fontosabb elméleti ismereteket, amikről az előző félévben tanultál, hiszen így könnyebben mélyülhetsz el a kapcsolódó témákban az elkövetkezendő kurzusok során. Az ismétlés nagy mértékben hozzájárul a sikeres, eredményes tanuláshoz.

7.  Készülj fel előre az óráidra

Biztosan tapasztaltad már, hogy nem teljesen volt világos a kurzus nevéből, hogy az pontosan miről is szól. Készülj egy picit előre! Olvasd el a kurzus leírását, hogy képet kapj a tartalmáról. Ha az oktatód töltött már fel anyagokat, tekintsd át őket! Így megláthatod, hogy nagyjából mire számíthatsz, milyen témákról lesz szó az órák során. Ez sokat segít a tanagyag megértésében és megtanulásában is.

8. Keress tanulótársakat

Együtt minden könnyebb. Keress egy csoporttársat, akivel együtt tanulhattok, megoszthatjátok egymással a jegyzeteiteket, tapasztalataitokat – sokkal könnyebben veszitek majd az elétek kerülő akadályokat. Emellett persze ápoljátok a kapcsolatotokat is, és talán hosszú időre szóló barátságokat is köthettek.

Végezetül próbálj meg lazítani! Nem baj, ha nem sikerül minden tökéletesen, hiszen minden kezdet nehéz egy kicsit! Adj magadnak elegendő időt ahhoz, hogy belerázódj az iskolai életbe, hiszen az elmúlt időszakban valószínűleg kissé kizökkentél az átlagos hétköznapokból.

Forrás:

http://www.samsidh.in/how-to-prepare-for-this-academic-year-tips-from-our-experts/

https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/emotions-cognitive

https://www.wikihow.com/Prepare-for-the-New-School-Year

Képek forrása:

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-konyvek-portre-kutatas-1106468/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/jegyzetfuzet-radir-gemkapcsok-iskola-5088017/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/divat-szemely-no-ules-3059750/