Útmutató

Útmutató – jótanácsok bárczis gólyáknak

Jól emlékszem még arra a nyárra, amikor megtudtam, hogy felvettek az egyetemre. Vágyakozással, mérhetetlen sok izgalommal és egy kis félelemmel teltek azok a hetek, amelyeket az első egyetemi félévemre való felkészüléssel töltöttem. Belecsöppenni a felsőoktatás világába a gimnáziumi évek után nem kis dolog, így teljesen érthető, ha valaki számára a sok-sok változás, a megváltozott iskolai rutin és az új követelményrendszer elsőre ijesztőnek vagy stresszesnek tűnik.

Persze az első sikeresen eltöltött félév után lassacskán beleszokunk az egyetemi életbe, megtaláljuk a számunkra megfelelő eszközöket és módszereket a tanulásra, megtanuljuk beosztani az időnket, belerázódunk a másfél-két-három-négy óra hosszáig tartó kurzusok ritmusába. Ez persze senkinek sem könnyű feladat, s olykor-olykor nagyon jól jön, ha kapunk pár hasznos tanácsot azoktól, akik már tapasztaltak ezen a téren.

Ez a cikk azoknak a hallgatóknak szól, akik most ősszel kezdik el egyetemi éveiket. Egy kérdőív segítségével, valamint sok-sok segíteni akaró felsőéves hallgatóval összegyűjtöttük azokat a jótanácsokat, praktikákat és tippeket, amik segíthetnek átvészelni az első szorgalmi- és vizsgaidőszakot.

Az előadások

Gyakori jelenség, hogy a hallgatók egymástól kérnek véleményt egy-egy tárgy vagy vizsga kapcsán. Ez nem feltétlenül jó – írja egy felsőéves bárczis –, hiszen nem vagyunk egyformák, így könnyen előfordulhat, hogy az az oktató, akinek az előadásmódja számunkra unalmasnak és száraznak tűnt, másnak tetszeni fog, vagy az a vizsga, ami nekünk nem okozott nehézséget, másnak gondokat okozhat. Bátran alakítsuk ki a saját véleményünket, kóstoljunk bele mindenbe, ami érdekel minket, függetlenül mások gondolataitól.

Jegyzetelés – na de hogyan?

Elsőévesként jobb felkészülnünk arra, hogy a gimnáziumban megszokott jegyzetelési technikáink nem feltétlenül fognak működni. Az egyetemi előadások általában minimum másfél óra hosszúak, s ezeken az órákon rendszerint sokkal nagyobb mennyiségű információt mondanak el, mint ahogy azt egy átlagos gimnáziumi órán megszokhattuk. Minden egyes elhangzott mondat lekörmölése a füzetbe tehát nem feltétlenül bizonyul hatásos módszernek.

Jegyzeteléssel kapcsolatban a felsőbb éves bárczis hallgatók azt tapasztalták, hogy…

  • azoknak, akik nem szeretnek kézzel írni, vagy túl fárasztónak találják, jó megoldás lehet, ha a laptopjukon jegyzetelnek.
  • sokkal praktikusabb egy nagyobb, többlapos jegyzetfüzetet beszerezni, amibe minden órán jegyzetelhetünk. Kevesebb helyet foglal, s minden fontos információt tartalmaz, amire szükségünk lehet.
  • sokszor jól jöhet, ha előre kinyomtatjuk az órai prezentációt, és arra jegyzetelünk.
  • előnyünkre válhat egy tablet beszerzése, hiszen kevesebb helyet foglal, mint egy laptop vagy egy jegyzetfüzet, szépen korrigálható, átlátható jegyzeteket készíthetünk vele, nem utolsó sorban pedig a jegyzetelésen kívül sok más dologra is használható, így jó barátunk lesz az egyetemi éveink alatt.

Bár mindenki más és más módon szereti rögzíteni a fontos információkat, jól jöhet például, ha…

  • megpróbáljuk leírni a fontosabb kulcsszavakat, főleg, ha kicsit elakadtunk, vagy elvesztettük a fonalat.
  • arra figyelünk, amit az oktató mond, és nem arra, ami a diákon olvasható.
  • megpróbáljuk lejegyezni az oktató mondandóját úgy, hogy később a segítségével fel tudjuk idézni a tananyagot.
  • nem jegyzetelünk egyáltalán, csak figyelünk. Így nem vonja el a figyelmünket a jegyzetelés, s később minden fontos információt megtalálhatunk a szakirodalomban vagy a prezentációkban.

Az első vizsgák – Hogyan készüljünk fel?

Talán az egyik legnagyobb változás a középiskolai rendszerhez képest, hogy a felsőoktatásban a félév végén egy vizsgaidőszak veszi kezdetét. Ekkor kell számot adnunk a tudásunkról a legtöbb tárgy esetében. A szorgalmi időszakban is előfordulhatnak zárthelyi dolgozatok, melyekre készülnünk kell, azonban ezek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az eddigi tanulmányaink során megírt röpdolgozatok. Sokan beleesünk abba a hibába, hogy nem jól mérjük fel a megtanulandó anyag mennyiségét és a rendelkezésünkre álló időt, ez pedig igencsak megnehezítheti a sikeres vizsgát.

A felsőéves hallgatók szerint…

  • előnyünkre válhat, ha minél hamarabb kialakítunk egy jó időbeosztást.
  • fontos már a szorgalmi időszakban elkezdeni a felkészülést, hogy minél alaposabban megtanulhassuk az anyagot, és ne fussunk ki az időből.
  • ha valamit nem értünk, mindenképpen kérdezzük meg. Így sokkal könnyebben elsajátítjuk az információkat, s nem kell önállóan utánakeresnünk az adott kérdésnek.
  • sokszor jól jöhet, ha előre letöltjük a megadott anyagokat, prezentációkat.
  • érdemes felmérni, hogy mekkora mennyiségű információt kell elsajátítanunk. A megtanulandó anyagot kisebb részekre oszthatjuk, így apró lépésekben könnyebben elsajátíthatjuk azokat.
  • bár az tűnhet a legbiztosabbnak, ha minden tárgyból megpróbáljuk a maximumot kihozni, mégis előnyünkre válhat, ha felállítunk egy fontossági sorrendet. Az egyetemi éveink során is lesznek olyan tárgyaink, amikről érezzük, hogy kevésbé fontosak, és lesznek olyanok, amik pedig prioritást élveznek. Ennek eldöntésében segítségünkre vannak a kreditek, illetve az előfeltételek tanulmányozása. A legfontosabbnak gondolt tárgyakra érdemes több időt fordítani.
  • látogassuk meg a könyvtárat, hiszen a szakirodalmak elolvasása fontos lépés az ismeretek elsajátításában.
  • alakítsunk ki az évfolyamunkkal egy aktív közösségi médiás csoportot, ahol megoszthatjuk egymással a tudásunkat, jegyzeteinket, hasznos információkat.

Ma már rengeteg applikáció létezik, amely segít a tanulásban. Az egyik ilyen hallgatók által ajánlott alkalmazás a Forest, amely tulajdonképpen egy időzítő: beállíthatjuk rajta a tanulásra szánt időt, majd indítás után letesszük magunk mellé a telefonunkat, és megkezdjük a munkát. A virtuális fánk a tanulási idő elteltével szépen növekszik. Ez az applikáció a fókuszálást segíti elő, hasznos lehet, ha gyakran időzünk a telefonunk nyomkodásával tanulás helyett.

Egy másik szuper alkalmazás a Quizlet, amely egy virtuális tanulássegítő alkalmazás. Laptopon és telefonon is működik. Tanulókártyákat lehet vele készíteni, ami a fogalmak megtanulásában kifejezetten jól jöhet. Nagy előnye, hogy a saját tanulókártyák elkészítése mellett mások által létrehozott anyagok között is böngészhetünk.

Mindemellett nagyon hasznosak tudnak lenni az olyan alkalmazások, melyek a rendszerezést, jegyzetelést segítik elő: ilyenek például az Office programok, a Google Naptár vagy a Noteshelf.

forrás: pexels.com

Aki kollégista…

Kollégiumban lakni nagy kaland. Bár a privát tér fogalma meglehetősen ismeretlen egy ilyen szituációban, tekintettel az aprócska szobákra és a közös fürdőkre, a kollégium szuper lehetőség a barátkozásra és a társasági életünk felpezsdítésére.

Ha voltál már kollégista, ha nem, mindig jól jön egy-két jól bevált tipp a minél kényelmesebb kolis élet kialakításában. Fontos, hogy minden olyan dolog nálad legyen, ami a mindennapjaidat segíti, s kényelmessé varázsolja az új szobádat.

A bárczis kollégisták azt tanácsolják, hogy…

  • érdemes beszerezni egy asztali lámpát, amely jól jöhet az éjszakába nyúló tanulások során
  • jól jöhet pár műanyag tároló beszerzése, amiket segítenek rendet tartani.
  • pénztárcabarát módszer, ha saját magunknak főzünk a kollégiumban, s mindemellett egészségesebb is.
  • általános tisztítószerek, valamint seprű és lapát, melyek segítségével könnyen tisztán tarthatjuk a környezetünket.
  • mindig tartsunk egy-két adagot a kedvenc zacskós levesünkből, hiszen, ahogy egy kedves hallgatótársunk írta: „táplálja a testet, gyógyítja a lelket a stresszes napokon”.

Társasági élet – hiszen nem csak a tanulás a fontos

A rengeteg tanulás, beadandók, gyakorlatok mellett persze nem szabad elfelejtenünk néha kiereszteni a gőzt, és szórakozni is kicsit. Ebben a Bárczi is a segítségünkre lehet, hiszen a Kar gyakran szervez csapatépítős, ismerkedős, vagy éppen szakmai programokat, amikre érdemes ellátogatni.

A bárczis hallgatók szerint az egyik legjobb ilyen program a gólyatábor, amire gólyaként és felsőévesként is érdemes ellátogatni. Remek lehetőség arra, hogy megismerkedjünk a saját évfolyamunkkal és a többi évfolyammal is, belekóstoljunk a Kar mentalitásába, hangulatába.

Ha azonban erről lemaradtunk, semmi probléma, hiszen már szeptembertől kezdve remek programok várnak ránk: seniorok által szervezett programok, csapatépítők, később szakirány találkozók, orientációs napok, s nem utolsó sorban pedig a gólyabál, ahol a többi kar hallgatóival is megismerkedhetünk.

Érdemes gólyaként (és nem gólyaként is) ellátogatnunk a GólyaTurnéra, amit az újonnan felpezsdült GyógyMatek közössége szervez. Változatos programokkal várják az érdeklődőket. A GyógyMatekról bővebben később a Bárczium oldalán olvashattok.

Ahogy egy kedves felsőéves írta: “…az egyetem nagyon jó lehetőség arra, hogy az évfolyamtársaitokkal egy olyan közösséget alkossatok, akik számíthatnak egymásra, nyitottak egymás ötleteire. Érdemes kihasználni ezeket az éveket, hiszen akár életre szóló barátságokat köthettek, s rengeteg szép emléket szerezhettek.”

Nem ciki, ha nehézségeid vannak

Fontos, hogy jó jegyeket szerezzünk, és az is fontos, hogy ezáltal jó szakemberekké váljunk, azonban még fontosabb, hogy az ehhez vezető úton megőrizzük mentális egészségünket. Sokszor háttérbe szorítjuk a pihenést, nem hagyunk elég időt magunknak arra, hogy feltöltődjünk, hogy kiszellőztessük a fejünket. Ezzel kapcsolatban, zárásként felsőéves hallgatóink kedves üzeneteit idézném:

„Ne hanyagold el az egészségedet! Könnyű néha elfeledkezni róla, de ha soha nem tartasz szünetet, akkor a szervezeted megteszi helyetted. Nincs az az ötös, ami annyit ér, mint a mentális jólléted.”

„Nem ciki, ha nehézségeid vannak. Nem ciki, ha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretted volna. Az egyetem tényleg nagyon nehéz, és nagy váltás a gimihez képest. Simán lehet, hogy nem sikerül az első félév végére beleszoknod a dolgokba. Lehet, hogy az első év arról fog szólni, hogy kitapasztalod, hogy mi működik számodra és mi nem. Ne félj hát hibázni, abból jókat lehet tanulni!”

Sok sikert, kedves elsőévesek, és ne felejtsétek: adjatok időt magatoknak, és tartsatok ki!

Források:

Kiemelt kép: pexels.com

Szövegtörzsben elhelyezett kép: pexels.com