Erasmus+

Az ifjúsági Erasmus+ csereprogramok lehetőségei

Mi juthat először eszünkbe az Erasmus+ programról?

Legtöbbünknek egy partneregyetemen töltött félév, a szakmai gyakorlatok adta lehetőség, vagy egy nagy utazás. Ha nem szeretnénk hosszú hónapokat eltölteni egy kimondott helyen, de szeretnénk megtapasztalni a nemzetközi közeget, az Erasmus+ ifjúsági csereprogramok nagyszerű lehetőséget kínálnak. Az ifjúsági csereprogramok az Erasmus+ program keretein belül szerveződnek, mely során a résztvevők egy közös projekten dolgoznak más nemzetiségű, hasonló korosztályú kortársaikkal egy adott országban. Ezek a projektek általában 1-1,5 hetesek, de előfordulnak közel két hetes projektek is.

Jelen cikkünkben hallgatótársaink, Blanka és Noémi mesélnek az ott szerzett tapasztalataikról és a csereprogramok működéséről.

A projektek egyik alappillére a közösség

Meséljetek, kérlek pár szóban arról, hogy mi is az az Erasmus+!

Az Erasmus+ egy EU által finanszírozott program, amely lehetőséget ad diákok/ hallgatók/ tanárok/ fiatalok számára, hogy tréningeken, ifjúsági csereprogramokon, egyetemi oktatásban vegyenek részt.

Magyarországon kevés szó esik az Erasmus+ ifjúsági csereprogramokról, pedig hatalmas lehetőség utazásra, új emberek, kultúrák megismerésére és nem mellesleg ismereteink bővítésére is. Az ifi-cserék nagyon sokféle témában elérhetőek, mint például környezetvédelem, fenntartható fejlődés, mentális egészség, sport, játékok. Ezeken a programokon nem formális tanulás történik általában minimum 3 különböző résztvevő országgal, átlagosan 30 résztvevővel (a résztvevők 18-35 éves kor közöttiek, de ez eltérő lehet a különböző projektekben). Minden projekt más tematikán alapszik, könnyen megtalálhatjuk a számunkra érdekes témákat.

Projektfolyamatok

Milyen korábbi tapasztalataitok vannak ifi-cserékkel?

Eddig több projekten voltunk. Az első Magyarországon volt, ahol a téma a társasjátékokon keresztüli nem formális oktatás volt. Spanyolországból és Törökországból érkeztek még résztvevők. A szervezés nagyon jó volt, mert két különböző projektet raktak össze, így összesen két hétig tartott a program.

A második projekt témája a sport és szintén a nonformális oktatás volt. Ezek a projektek a Tudatos Ifjúságért Alapítvány szervezésében kerültek megrendezésre. A legutóbbi projekt, amin részt vettem, Ausztriában volt, aminek témája a nyilvános beszéd és a vitakészségek fejlesztése volt. Itt Magyarországon kívül Görögország, Ausztria és Olaszország voltak a résztvevő országok. A projekt a wEUnite civil szervezet által került megrendezésre. Mindegyik projekt hatalmas élmény volt, ahol sokat tanulhattunk a fent említett témákról és önmagunkról is. Fejleszteni tudtunk az angoltudásunkat, sok új embert és kultúrát ismerhettünk meg.

Az összes projektnek teljesen más volt a hangulata, mind az embereket, mind a helyszínt tekintve. Ezért is javasoljuk, hogy aki csak teheti, mindenképpen jelentkezzen valamelyik Erasmus+ projektre.

Hogyan lehet pályázni egy ifi-cserére?

Az ifjúsági cserék megpályázása viszonylag könnyen lehetséges. Általában a szervezet honlapján és különböző Facebook csoportokban is meghirdetik a projekteket. Ilyenkor a szervező a projekt rövid leírását és egy infó csomagot is megoszt, ezt érdemes elolvasni elsőként. A legtöbb esetben az infó csomag végén találunk egy linket, ami rögtön a jelentkezés felületére visz minket. Ez eddig nekünk mindig egy Google űrlap volt, amit kitöltve már meg is történt a jelentkezés. Ha megvan a beküldés, a projekttől függ, hogy mennyi idő alatt küldenek visszajelzést, ez akár hetekbe is telhet, így érdemes több projektet is megnézni.

A Google űrlapban személyes adatokat kell megadni, ezt követik a személyes motivációk, korábbi tapasztalatok, a téma iránti érdeklődésre vonatkozó kérdések, nyelvi készségek és a visszatérítéssel kapcsolatos infók. Az űrlap kitöltését érdemes komolyan venni, hiszen ez alapján választják ki a szervezők a csoport résztvevőit.

Szükséges valamilyen előképzettség vagy tudás egy ifi-cserére való bejutáshoz?

Ez függ a projekt témájától. Általában bárki jelentkezhet, aki érdekelt a témában és szeretné bővíteni az ismereteit. A lényeg, hogy legyél nyitott és legyen biztos (B2) angol nyelvtudásod.

Hogyan nézett ki egy hetetek az Erasmus+ projekteken?

A projekteket nehéz összehasonlítani, hiszen más-más szervezetekkel vettünk részt rajtuk. Összességében azért az mindegyikre igaz, hogy a hét elején bemelegítő feladatokkal és jégtörő játékokkal ismerjük meg egymást. Nagy hangsúly van a közösségen, és a barátságok/kapcsolatok kiépítésén. A hét közepétől kezdődően indulnak általában a témaspecifikus feladatok, játékok, workshopok. A projektek egy végső produktummal zárulnak, ez lehet egy előadás, egy média tartalom vagy valamilyen konkrét kézzel fogható dolog. Esténként kötetlenebb programok is vannak, mint például az interkulturális este, a karaoke és a mozi kvíz. Projekttől függ, de szokott lenni szabadnap is, ahol általában várost nézni/kirándulni mehetünk, amolyan fakultatív programként. A cél, hogy együtt töltsük a szabadidőnket is a többiekkel és jobban megismerjük egymást.

Közös játék

Megosztanátok velünk pár hasznos linket, vagy oldalt, ahol infókat találhatunk a további projektekről vagy Erasmus+ eseményekről?

Nagyon sok egyéb Facebook csoport létezik, érdemes minél többet megnézni, azonban figyeljetek arra, hogy sokszor ezek nem minden esetben elérhetőek magyar résztvevők számára. A felhívásokban mindig külön jelzik, milyen nemzetiségű részvevőket vár egy-egy projekt.

Youth Opportunities HU Facebook oldala: https://www.facebook.com/groups/143073033114150

Youth Projects HUNGARY Facebook oldala: https://www.facebook.com/groups/191650867858051

wEUnite: https://www.weuniteaustria.eu/

Tudatos Ifjúságért Alapítvány: https://www.tudatosifjusag.hu/

Erasmus+ hivatalos honlapja: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/about-erasmus/what-is-erasmus

Ha bármi egyéb felmerülő kérdésetek van, keressetek minket nyugodtan Facebookon, vagy e-mailben.

Az ifjúsági cserepogramok nagy előnyei közé tartozik, hogy a finanszírozása uniós támogatáson alapszik, így tulajdonképpen legfeljebb minimális költséggel jár a projekteken való részvétel. Mind a kiutazást, mind az étkezést lefedi a támogatás. A közösségépítésen túl remek barátságokat köthetünk, életre szóló élményeket szerezhetünk, és talán ami a legfontosabb: nyitottabbak, elfogadóbbak lehetünk a különböző kultúrák megismerésén keresztül.

Ha szeretnétek rövidebb időt tölteni külföldön, és megtudni, milyen egy nemzetközi közeg, ne habozzatok jelentkezni!

Elérhetőségek:

Kayos Noémi: kayos.noemi@gmail.com

Tóth Blanka: toth.blanka21@gmail.com

Források:

https://www.facebook.com/abroadship/photos/p.1158390604304108/1158390604304108

http://eunite.nl/en/