Szabadidő, Útmutató

Motiváld magad! – közeledik a vizsgaidőszak

„A lehetőségem itt és most van meg ahhoz, hogy sikeres jövőt építsek magamnak.”

Már számoljuk a napokat a közelgő vizsgákig, hamarosan itt a december, ami az egyetemisták számára egyet jelent: vizsgaidőszak. Ezt a szót hallom legtöbbször társaimtól ebben az időszakban. Sokakban kérdések merülnek fel: Vajon meg fogom tudni csinálni? Hogyan motiváljam magam a tanulásra? Egyesek befelé fordulnak és szoronganak az elkövetkező tehertől, ami rájuk rakódik, mások keresik a „tökéletes módszert” – ha van ilyen –, amivel könnyebben átlendülhetnek ezen a hullámvasúton.

(forrás: itt érhető el)

Ha kíváncsi vagy, hogy miképp motiváld magad az ismeretek megfelelő elsajátítására, milyen célokat tűzz ki a mindennapokban a siker érdekében, és hogyan lendülj át egy újabb vizsgaidőszakon, akkor olvasd tovább a motiváló tippeket.

Az idő okozza a legnagyobb kihívást a tanulás területén. A megfelelő időmenedzsmenttel fontos foglalkozni. Ajánlott kialakítani egy időbeosztást a mindennapokban, amiben meghatározzuk, hogy mennyi időt fordítsunk a tevékenységekre, pl.: evés, fürdés, tanulás, pihenés. Az időbeosztás összeállítása után meg tudod állapítani, hogyan kell „játszanod az időddel”. Bele tudsz építeni új struktúrákat, több pihenéssel és szünettel, akár helyszínváltoztatásokat is illeszthetsz bele, hiszen egy új környezet motiváló tud lenni: kint a friss levegőn a fák között vagy egy komfortos kávéház. Általában a hétvégékre szánt időt túlbecsüljük, szóval tematikus szempontból ajánlott besorolni az idevaló tevékenységeket: szórakozás, baráti társaság, önfejlesztés, sport. Fontos, hogy csak annyi idővel tudsz gazdálkodni, amennyi a rendelkezésedre áll, ne tervezd túl magad!

(forrás: itt érhető el)

Az egyik legfontosabb a megfelelő tanulástechnika kialakítása. Az egyik leghatékonyabb módszer az információk mély elraktározására az „aktív visszaidézés”. Ez azt jelenti, hogy az elolvasott anyagot saját módszerek alapján (jegyzetek átolvasása, tanulókártya, gondolattérkép) felidézed. Ha ilyen módszerekkel hívjuk elő a megtanulandó témát, akkor nagyobb az esély rá, hogy könnyebben megjegyezhetővé válik, és a későbbiekben is maradandóbb lehet. A számodra legmegfelelőbb tanulási technika kialakításával érheted el a legnagyobb eredményt.

Az agyunk fárad. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem hagyják pihentetni az agyukat, nem tartanak szüneteket bizonyos tanulós órák között. Ezzel nem, hogy nem érünk el nagyobb eredményt, hanem még lassabbá válhat a megjegyzés folyamata, valamint mi is fáradékonyabbak leszünk. Hasznos, ha aktív pihenőkkel töltöd fel az agyadat. Menj el sétálni a természetbe, sportolj, hallgass zenét. Természetesen az aktív pihenés mellett nagyon fontos, hogy passzív időtöltést is végezzünk: alvás. Az alváshiány nagyon lecsökkenti a memória kapacitását. A vizsgaidőszak alatt a legártalmasabb állapot a kialvatlanság. Mindenképp legyen elég időd aludni, különben dekoncentrálttá válsz, ami nem lesz jó hatással sem a tanulási folyamatodra, sem a vizsgáid eredményére.

A hatékony tanulás jó alappillére a memóriánk fejlesztése, hiszen a figyelem az egyik feltétele a sikeres memorizálásnak. A fegyelmezettséget nagyon nehéz magunk körül megteremteni. Egy nyugodt környezet kiválasztására kell törekedni, ahol a legkevésbé terelik el gondolatainkat a külső események. A tanulás minőségén ronthatnak a pót- és párhuzamos cselekvések, ezért igyekeznünk kell, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljunk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy párhuzamosan tanulnak különböző dolgokat – ilyenkor nem tud megfelelően elraktározódni a megtanult információ. A kevesebb, több. Koncentrálj egy-egy dologra, sokkal előrébb leszel!

Használd fel jól a stresszt! Egy egyetemista élete nem a stresszmentességről híres, viszont megfelelően kell tudni kezelni az aggodalmakat. A testmozgás, különböző sportok űzése, valamint az edzés a legjobb stresszkezelési módszer. Mindemellett az egészséges életmód betartása kiegyensúlyozottabbá tesz. Sokkal jobban tudsz majd koncentrálni a tanulásban és a vizsgáid során is.

(forrás: itt érhető el)

„Mindannyian ütközünk akadályokba, a sikeres ember ismérve, hogy megküzd ezekkel.”

Motiváld magad! Nagyon fontos, hogy elég időt szánj a belső éned rendben tartására. Tűzz ki célokat magad elé, amelyeket fokozatosan ugorhatsz meg. Készíthetsz motivációs falat, inspiráló idézetekkel és üzenetekkel, legyen egy napindító rutinod, amely lendületet adhat egy energikus nap megkezdéséhez. A rendszeresség a tanulást nagyon elő tudja segíteni. Írj kérdéseket önmagadhoz minden tanulás előtt, pl.: Miért szeretném ezt a célt elérni? Milyen tulajdonságok szükségesek ehhez? Mit teszek, ha akadályba ütközöm? Mik a terveim vizsgaidőszak utánra? Ezeket megválaszolva már lendületesebben kezdhetsz neki a tanulásnak.

(forrás: itt érrhető el)

Célszerű a vizsgaidőszakban tanulótársakat választani magad mellé, hogy motiváljátok, inspiráljátok egymást. A közös munka meghozza gyümölcsét, így kevesebb teher lehet a vállaitokon, hiszen fel tudjátok osztani a tananyag kijegyzetelését, egymást ki tudjátok kérdezni, kitalálhattok tanulós játékokat – mindezekkel segítve a vizsgákra való felkészülést. 

Hangolódj rá ezekkel a tippekkel a vizsgaidőszakra, és remélem, hogy sikerül motiválttá válnod. A megfelelő előkészületek szükségesek lehetnek egy sikeres vizsgaidőszakhoz. Tanulj, sportolj, pihenj, motiválódj!

Sikeres vizsgaidőszakot kívánok!

Főkép forrása itt érhető el.

Felhasznált forrás:

https://bit.ly/3lbIclP