Útmutató

A korai diagnózis életet menthet – a rózsaszín október jelentőségéről nem csak nőknek

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Felvonulások, tájékoztatók, beszámolók sokasága csap arcon minket különböző portálokon, felületeken. Hírek, riportok, személyes történetek jönnek-mennek… Egyik fülünkön be, a másikon ki, és még mindig nem vesszük elég komolyan a rendszeres önvizsgálatot, az éves szűrővizsgálatot. Aki átélte, komolyan veszi. Akinek közeli hozzátartozója tapasztalta, elhiszi, hogy komolyan kell vennie.

Cikkemben Bajkó Barbi, a Dióval az élet, már az Élet Dió után blog szerzőjét idézem a Segítség.ma szervezetének adott informatív, személyes történekkel átszőtt előadásából. Barbit 2019-ben diagnosztizálták rosszindulatú, „dió méretű” emlődaganattal, azonban mára elmondhatja: legyőzte a rákot. Bejegyzésein keresztül az olvasók megismerhetik gyógyulásának útját, amely bár kellemetlen kezelésekkel, fájdalmakkal, műtéttel kövezett út, végig reményekkel, tervekkel teli. Történetével betekintést ad megéléseibe, igyekszik erőt adni, segíteni.

Kép forrása: Segítség.ma Facebook oldala – Rákellenes Világnap c. esemény

Megelőzi a tüdőrákot is…

Az emlődaganat diagnosztizálásának ideje kulcskérdés a gyógyíthatóság szempontjából. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februári közleménye szerint a rákos megbetegedések leggyakoribb formája az emlődaganat, ami azt jelenti, hogy jelenleg megelőzi az eddig vezető leggyakoribb típust, a tüdőrákot is.

Az égető problémát a számok is igazolják. A rákos megbetegedés által életüket vesztett nők közül 6-ból 1 személynél mellrákot diagnosztizáltak. A nők 8-10 százalékát érinti a betegség, Magyarországon évente 8000 emlődaganatos megbetegedést diagnosztizálnak. Fontos megemlíteni, hogy bár elenyésző százalékban, de férfiaknál is kialakulhat mellrák, így az ő esetükben is figyelemfelhívók lehetnek az alább említett tünetek.

A mellrák elleni küzdelemnek (is) egyik legkritikusabb szempontja az idő. Minél korábban fedezik fel az elváltozást, annál inkább nő a gyógyíthatóság esélye. A korai stádiumban felismert esetek jelentős része, 70-80%-a gyógyítható, ezzel együtt a betegségek egyharmada kiküszöbölhető lenne rendszeres szűréssel és önvizsgálattal.

Az ideális női mell

Bár a kor előrehaladtával nő az emlődaganat kialakulásának kockázata, mégis saját felelősségünk már fiatal életkorban megismerni a testünket és időben felfigyelni a legkisebb elváltozásra is. A mellrák esetében is megfigyelhető családi halmozódás, illetve – mint minden daganatos megbetegedés esetében – kardinális kérdés a folytatott életmód. Az egészséges étrend, a rendszeres mozgás, a stressz csökkentése, a megfelelő testsúly és a káros szenvedélyek elkerülése nagyban hozzájárulnak a rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

Az önvizsgálatot tehát fiatal felnőtt kortól minden hónapban érdemes elvégezni. Technikája egy kis gyakorlással egyszerűen elsajátítható, talán nevelési-oktatási intézményekben lehetne széles körben, hatékonyan megismertetni a fiatalokkal. Ennek hiányában a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával is kérhetünk segítséget ezzel kapcsolatban.  

Ha havonta pár percet szánunk magunkra, testünk megfigyelésére, a minimális változás is észrevehető. Természetesen nem feltétlenül rosszindulatú daganat áll minden apró elváltozás hátterében, ugyanakkor érdemes orvosi vizsgálat keretében meggyőződni erről. Fontos, hogy a mellrák kezdetben tünet- és panaszmentesen alakulhat ki, ezért is kell különös figyelmet fordítanunk a rendszerességre.

„A mellráknál nem létezik olyan, hogy prevenció. Nincs rá oltás, amit beadunk és akkor kisebb az esélye, itt az önvizsgálat nagyon fontos. Nagyon fontos az, hogy figyeljünk oda, mit jelez a testünk, ha valamit érzünk, akkor vizsgáltassuk ki. A szakemberek azt mondják, hogy a menstruáció utáni 5. nap, amikor érdemes elvégezni… ez egy 5-10 perc, tényleg nem sok időt vesz el, de sok időt adhat.”

hangsúlyozza Barbi is.

Ne feledjük el szem előtt tartani: az ideális női mell egészséges, tehát igyekezzünk ne csak külsőségekre gondolni az ideális női mell hallatán. A fent említett számok is alátámasztják a felelős magatartás fontosságát. A mammográfia – az emlők röntgenvizsgálata – hazánkban 2001 óta erősen ajánlott a legveszélyeztetettebb (45-65 éves) nők számára, akiket személyes megszólítással invitálnak vizsgálatra. Csupán a behívottak 40%-a vesz részt mammográfiás szűrővizsgálaton. A vizsgálatot tévhitek övezik, de a sugárterhelés csak töredéke bármely más röntgenvizsgálatnak, így egyáltalán nincs ok ilyesfajta aggodalomra.

A betegségekkel szembeni attitűd, a tenni akarás is nagy szerepet játszik mind a haladásban, majd ha megtörténik a baj, a gyógyulás útján is meghatározó.

„Sokan kérdezik, hogy mit látok másképp, mióta végigmentem ezen az úton… Mondhatnám, hogy ez a 2020-as év egy nagyon rossz év volt, töröljük ki, menjen a kukába, de ha a szívemre teszem a kezemet és elkezdem felsorolni, hogy mik voltak a rosszak, mik voltak a jók, akkor még mindig a jók felé billen a mérleg, és szerintem nagyon fontos, hogy megtaláljuk a jó dolgokat, és azért nagyon sok mindent megtanított nekem Dió. Persze, kihagynám az életemből, ha most választhatnék, de azért azt megtanultam, hogy a nőiesség, mint olyan az nem a hajunktól van, vagy mondjuk a szempillánk szépségétől, hanem hogy mit érzünk igazán belül. Én nem hordtam parókát, kopaszon mentem mindenhova. Ez mindenkinek saját érzése, csak azt akarom ezzel kifejezni, hogy nagyon fontos, hogy mit gondolunk, hogy mit döntünk.”

mesél a pozitív gondolkodás fontosságáról a blogger.

Érdemes orvoshoz fordulni, ha …

A mellrák veszélyeztető tünetei közé tartoznak látható és érzékelhető, tapintható változások is. Külső figyelemfelhívó változás lehet a bőr elszíneződése, behúzódása, redő kialakulása, vagy a mellek aszimmetriájának fokozódása. Aggodalomra adhat okot, ha tapintható csomót, dudort fedezünk fel az emlőkben, vagy a hónaljban, illetve ha sötét színű váladék ürül. Nem elhanyagolható az érintett területen jelentkező fájdalom sem, ezen kívül érdemes minden eddig nem tapasztalt változást figyelemmel kísérni. Ha az előbb említett tünetek tapasztalhatók, akkor mindenképp szakorvost kell felkeresni, ne söpörjük szőnyeg alá, ne halogassuk a problémát.

„Szerencsésnek kell lenni, hogy időben elkapjuk. A rák egy olyan betegség, aminél nagyon fontos az idő. Sajnos van olyan, hogy valaki akarhatja nagyon a gyógyulást, de hiába…”

emeli ki Barbi a korai felismerés, a mielőbbi diagnosztizálás szerepét.

A blogger ezekkel a mondatokkal indította beszámolóját:

„Sokszor megkapom azt a kérdést, hogy milyen életet éltem, hogy ez kialakulhatott. El szoktam mondani, hogy teljesen normális életet éltem. Semmiben nem éltem más életet, mint a velem egykorúak.”

Fontos, hogy tudjunk róla. Fontos, hogy beszéljünk róla. Fontos, hogy tegyünk, hogy küzdjünk ellene.

Az Élet Dió után blog szerzőjével készült februári beszámoló visszahallgatható a SegítségMa TV youtube csatornáján és a Facebbok oldalon.

Forrásaim:

https://www.who.int/news/item/03-02-2021-breast-cancer-now-most-common-form-of-cancer-who-taking-action

http://oncology.hu/betegeknek/cikk/az_emlorakrol

https://kormany.hu/hirek/szemelyes-es-tarsadalmi-felelosseg-is-van-a-mellrak-megelozeseben

https://www.youtube.com/watch?v=M_psh16WVh8