Szabadidő, Útmutató

Tippek a mentális jólléted megőrzésére

A mindennapos munka, tanulás, otthoni feladataink mellett gyakran elfelejtünk egy kicsit gondoskodni magunkról. Elsiklunk a tény felett, miszerint a testi-lelki egészségünk mennyire fontos szerepet játszik abban, hogy kiegyensúlyozott életet tudjunk élni, és el tudjuk végezni a napi teendőinket. Nem szakítunk időt a megfelelő minőségű pihenésre, az étkezésre, elfelejtünk gondoskodni a saját testünkről. Ezt a jelenséget én is rengetegszer tapasztalom magamon és a környezetemen is. Az esetek nagy részében elfelejtünk odafigyelni önmagunkra, pedig a lelki egészségünk karbantartása sokkal fontosabb lehet, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Mi az a mentális egészség, és miért fontos számunkra?

„A mentális egészség a jóllét olyan foka, amelyen az egyén megvalósítja képességeit, meg tud küzdeni az élet mindennapos nehézségeivel, eredménnyel és gyümölcsözően képes dolgozni, valamint hozzá tud járulni saját közösségéhez.” – Így határozza meg a mentális egészség fogalmát a WHO.  Az emberek mentális jólléte hatalmas szerepet játszik a nemzetek, társadalmak, közösségek életében. Az egészségünk alatt nem csupán azt értjük, hogy nem vagyunk betegek, hanem azt is, hogy a testünk és a lelkünk egyensúlyban van, ehhez pedig hozzátartozik a szociális helyzetünk, fizikai és pszichológiai állapotunk, társas kapcsolataink. Az egészség fogalma ma már szorosan kapcsolódik az életminőséghez.

Az egészségünk érték, ezért kitüntetett figyelmet érdemel. Szem előtt kell tartanunk, hogy megőrizzük a testünk és lelkünk egyensúlyát. A következőkben olyan hasznos tippeket, tanácsokat olvashatsz, amelyek segíthetnek abban, hogy a mentális jólléted a helyére billenjen – vagy ha éppen minden rendben van, akkor hogyan tudod ezt az állapotot fenntartani.

Megfelelő táplálkozás

A megfelelő tápanyagok, jó minőségű ételek fogyasztása számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. A táplálék segíti az agy vérellátását, valamint elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy túléljük a napot, és el tudjuk végezni az aznapi feladatainkat. Nem csak a testi, de a mentális egészségünkre is kedvezően hat: az étkezés csökkenti a stresszt, ezáltal kedélyjavítóként szolgál. Próbálj naponta legalább háromszor étkezni, és ha van rá lehetőséged, magadnak készítsd el az ennivalódat. Ha a családoddal vagy a barátaiddal étkezel, azzal a társas kapcsolataidat is erősítheted. Kerüld a tápanyagban szegény, magas cukor-, só- és zsírtartalmú ételeket: ide tartoznak a gyorsételek, az édességek, cukros üdítők.

Megfelelő folyadékbevitel

Az étkezés mellett a megfelelő mennyiségű víz ivása jelentősen hozzájárul a mentális jóllétedhez. A dehidratáltság egy ponton komoly testi tüneteket okozhat: ilyenkor gyakran érezhetünk fejfájást, illetve koncentrációs nehézségeink is akadhatnak, amelyek megnehezíthetik az iskolai/munkahelyi elfoglaltságainkat. Legyen mindig nálad valamilyen innivaló – a legjobb, ha ez az innivaló víz, de esetleg más folyadék is szóba jöhet: például tea vagy gyümölcslé.

Bár kevesen tudják, de előfordul, hogy amikor folyadékra lenne szükségünk, gyakran érzünk inkább éhségérzetet, mintsem szomjúságot. Ha egy étkezés után 10-20 perccel ismét éhesnek érzed magad, érdemes innod egy keveset, mert lehet, hogy arra van szükséged.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres sportnak számos egészségmegőrző hatása van. Amellett, hogy a fizikai egészségünket növelhetjük általa (például csökkenti az izmok feszültségét, növeli az erőnlétet), a testmozgás bizonyítottan csökkenti a szorongást és a stresszérzetet, eltereli a figyelmet a problémákról, kellemetlen gondolatokról vagy az érzelmeinkről. Ez azért lehetséges, mert a testmozgás egy természetes örömforrás az ember számára: amikor sportolunk, örömélményt, tulajdonképpen mozgásörömet élünk meg. Sokat javíthat az életminőségünkön, ha naponta legalább egy órát mozgunk. Találd meg azt a mozgásformát, ami a legjobban tetszik, és tervezd meg, hogy mikor mozogsz.

A mindennapokban azonban gyakran tapasztaljuk, hogy nem mindig van időnk (vagy éppen kedvünk) arra, hogy sportoljunk. Ilyenkor pár egyszerű szokás bevezetésével növelhetjük a napi mozgásidőnket: válaszd a lépcsőzést a lift helyett, és amikor csak teheted, sétálj.

D-vitamin juttatása a szervezetbe

A téli hónapokban érezhetjük magunkon, hogy kissé kedvetlenek vagyunk, aminek egyik oka az lehet, hogy a szervezetünk nem kap megfelelő mennyiségű D-vitamint, amely hatással van a hangulatunkra. Nem is csoda, hiszen ilyenkor általában kevesebbet süt a nap, mi pedig kevesebbet vagyunk a szabadban. Próbálj meg minél több természetes fényt engedni a szobádba! Vagy öltözz fel, és tegyél egy sétát a lakókörnyezetedben, még mielőtt besötétedne. Szintén jó megoldás lehet a D-vitamin szedése is, ha esetleg az időjárás ellehetetlenítené a napi mozgást a szabadban.

Elegendő alvás és pihenés

Fáradtan nehezen vesszük az akadályokat. Rossz a közérzetünk, kevésbé tudunk koncentrálni, folyamatosan kialvatlannak érezzük magunkat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvással töltsük az éjszakákat, vagy egész egyszerűen pihenjünk egy kicsit.

Amikor azt érzed, hogy ingerült vagy, nem tudsz koncentrálni, és nehezen élvezel bármilyen tevékenységet, akkor az egy jel lehet arra, hogy meg kell állnod, és pihenned kell egy picit. Ilyenkor dőlj le, nézz meg egy filmet, esetleg olvass kicsit.

Szociális kapcsolatok

Mindenkinek szüksége van arra, hogy minőségi időt töltsön a szerettei körében. A társas kapcsolatok hozzájárulnak a biztonságérzethez, támogatást nyújtanak és átsegítenek minket a különböző válsághelyzeteken. Tölts rendszeresen időt a barátaiddal vagy a családoddal, szerezzetek együtt új élményeket! Ha a járvány miatt kialakult helyzetben nem tudod ezt megtenni személyesen, akkor könnyedén áthelyezhetitek a találkozásokat az online felületekre. Hívjátok fel egymást telefonon, vagy videóüzenetben!

A felsorolt tanácsok olyan hétköznapi, egyszerűnek mondható praktikákat tartalmaznak, melyekre érdemes mindenképpen odafigyelned annak érdekében, hogy megteremthesd a mentális jóllétedet. Igyekeztünk olyan tippeket gyűjteni, amelyeket a napi elvárások mellett is képes lehetsz teljesíteni. Ne feledd, hogy a változás nem mindig egyszerű, és időre lehet szükséged ahhoz, hogy az új szokásokat bevezesd a mindennapi rutinodba. Ha azonban egyszer sikerül, az rengeteget javíthat az életminőségeden, a hangulatodon és az egészségeden egyaránt.

Forrás:

Dr. Petrika Erzsébet: Rendszeres testedzés hatása a mentális egészségre és az egészségre fiatal felnőtteknél: depresszív tünetek, stressz és stresszkezelés összefüggéseinek empirikus vizsgálata.

Nagy Edit: A testi, lelki, társadalmi és mentális egészséget befolyásoló tényezők

Dr. Pénzes Melinda, Dr. Balázs Péter: A gyermekek mentális egészségvédelme és a helyes táplálkozás

Mélylevegőprojekt – A mentális egészségünk megőrzése

Mélylevegőprojekt – Karácsonyi stresszkalauz

A képek forrása:

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-hordozhato-szamitogep-kutatas-szoveg-3958403/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/asztal-iskola-arctalan-diak-4769486/