Kultúra, Szabadidő

ELTEátrum – ahol egy eltés is lehet színész

A színészet iránti rajongásom már évek óta tart. Amikor gólyaként beléptem az ELTE kapuján, fogalmam sem volt róla, hogy a színház itt is megtalál. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem amatőr – ám korántsem kispályás – színészekből álló társulatát ismertem meg, az ELTEátrumot, aminek immár tagja is lehetek. Máté Gábor szerint „a színház egy egész életet követel” – ha elfogott a színészkedés iránti vágy, vagy csak kipróbálnád magad ezen a területen is, akkor az ELTEátrum most betekintést enged köreibe.

A szürke hétköznapok, az állandó tanulás és az egyetemista teendők mellett kiváló ötlet egy olyan hobbit űzni, amely eltereli a mindennapi gondolataidat, elfeledteti fáradalmaidat. Így történt ez velem is. Gimnázium óta tagja vagyok egy színjátszó csoportnak, az érettségi után ennek az állandó látogatására nem volt sok lehetőségem, de szerencsére rám talált az ELTE színjátszó teátruma.

A kezdetek

Biztos felmerült már benned is az a kérdés, amikor új tagként kerülsz be egy megszokott társaságba, hogy „Vajon jól beilleszkedek majd?”. Ezen a tipikus kérdésen izgultam én is az első találkozásnál az ELTEátrummal. A feszült hangulatot feloldotta az idilli, művészi környezet, mivel egy könyves kávézóban gyűlt össze a csapat. „Mindig jönnek új tagok, és sajnos mindig mennek el régiek” – mondták a bennfentes srácok, ezért egy mozgó-tagú társulat vagyunk. Ennek eredményeképp megnyugodtam, hogy nem leszek egyedül újdonsült színészpalánta. Ahogy teltek a percek, órák, már észre sem vettem a friss jelenlétemet, belemélyültem én is a társalgásba, összehangolódtunk a csapattal. Teljesen bevonzott magába az ELTEátrum varázsa!

A Teátrum története

A színésztársulat már közel 5 éve ad lehetőséget az ELTE színész arcainak, hogy kipróbálhassák magukat a színjátszás világában, színpadra állhassanak és kihozzák magukból a bennük rejlő tehetséget. A próbáról-próbára fejlődés menetét segítik elő a többéves tapasztalattal rendelkező vezető arcok: Görgényi Levente, Kertész Ákos és Mató János. A társulat minden tagjának esélyt ad arra, hogy megismerkedhessen saját erőforrásával – itt nem tesznek különbséget a sokéves múlttal rendelkező és az éppen most belecsöppent tagok között. Az ELTEátrum egy hobbi színtársulat, ennek megfelelően foglalkozik a színészettel: tudják ők is, hogy első a tanulás. Bár cserélődnek a tagok, az alapításban több jelenlegi színészünk is részt vett, így bátran lehet hozzájuk fordulni, ha bármilyen kérdés merül fel benned. A befogadó közösség egyik pozitívuma, hogy minél több darabot próbálnak feldolgozni kisebb-nagyobb csoportokban, majd azt színpadra is viszik egy-egy előadással. Ez adhat okot arra, hogy az élen jár az ELTEátrum a „színházcsinálás”-ban.

A próbák

Az izgatja a legtöbbek fantáziáját, hogy „pontosan mit is csinálunk a próbákon?”. Nem titok, játszunk! Ezért hangoztatom annyira, hogy a színészkedés felszabadít, mert mialatt dolgozol, teszel a sikerért, puszta játékként fogod fel a munkát. A próbák kedvenc helyeinken zajlanak, bárok, nagyobb termek, néha a természet területein. A kezdést általában feloldjuk pár színházi beszédre fókuszáló játékkal, hogy bemelegedjenek a szájizmaink – ami a színész legfontosabb izomzata. Ezt követi pár improvizációs- és drámajáték feladatának megoldása. Itt kibontakozik a kreativitás, mindenki levetkőzheti gátlásait, felszabadul a bennünk rejlő színész. Olyan hangulat áll fenn, amiben elfelejted az összes tervedet, mindezt egy kis humorral fűszerezve. A játékfolyamatok után rákoncentrálunk a jelenlegi darabokra, amiket színpadra fogunk vinni. Jönnek az ötletelések, a szereposztás, díszlet stb. megbeszélése. Fontos tudni, hogy ez nem egy diktatórikus társulat, nincsenek szintek, itt mindenkinek számít és kell is a véleménye. A rendezőink szintúgy szerepelhetnek az előadásokban, nem csak a főbb szálakat mozgatják, hanem megszervezik az adott találkozókat, próbákat, és ők vetik fel a darabbal kapcsolatos kérdéseket. Ugyanakkor mindenki véleményére kíváncsiak, hiszen ezek alapján kezdődhet meg a munka. A kommunikáció fontossága itt is bebizonyosodik, nincs olyan, hogy te egy olyan szerepet kapsz, amit előtte nem beszéltek volna meg veled, illetve számos lehetőséged van a rendezésbe is belelátni, hiszen a tanácsaidat, ötleteidet szívesen fogadják. Az ELTEátrum egy olyan hely, ahol befogadnak, meghallgatnak, és ahol igazán önmagad lehetsz.

Csapatépítés

Ezen a helyen nem csak színtársak vagyunk, hanem barátokká válunk. Ez a több megszervezett csapatépítő programnak köszönhető. Sokszor maradunk a próbák után egy-egy italra, valamint voltunk már sütögetésen a Normafán, illetve egy szuper jól sikerült halloweeni buli áll mögöttünk. Sajnos a vírushelyzet nem ad jelenleg lehetőséget a személyes találkozásra, de online is átvészeljük egymás hiányát, Zoom meetingeket tartunk. Hamarosan visszaáll az élet a normális kerékvágásba, és visszacsöppenhetünk abba, ahol épp tartottunk. Kezdődnek a próbák, dolgozunk a színdarabokon. Amíg erre nincs lehetőségünk, addig online térben oldjuk meg a kapcsolattartást és a színházi produktivitást.

Toborzás

Általában nyár végén és az őszi hónapok elején kezdődik meg a színjátszó csoport toborzása. Bár nincsen kötött bekerülési idő, érdemes a kezdeti hónapokban jelentkezni, hogy legyen elég idő a színdarabokon dolgozni, és a csapattal összehangolódni. Minden lelkes eltés tagja lehet az ELTEátrumnak! Csatlakozz hozzánk, és légy te is egy nagyszerű színjátszó kör részese!

Azért szeretek ennyire az ELTEátrum tagja lenni, mert egyszerre művelhetem a két kedvenc tevékenységemet: színészkedhetek, és egy nagyszerű környezetben szórakozhatok. Színészkedni nem csak azért érdemes, mert egyszer egy darabot felviszünk a színpadra, hanem mert a színészet folyamata maga a csoda – ahogy megszületik a színdarab, ahogyan eszedbe jutnak a próbafolyamatok és a hajnalba torkolló éjszakák, majd az emlékek a reggeli közben. Ez a csapat nem egy szokványos színtársulat, hanem egy erős baráti kör, aminek, ha tagja vagy, akkor te vagy a legszerencsésebb ember a világon.

További információkért és belső kulisszatitkokért olvassátok el az ELTEátrummal készült interjút itt.

Főkép forrása

További képek forrása: 1, 2