Szabadidő, Útmutató

Fenntartható élet – de hogyan kezdjek hozzá?

Évek óta azt hallgatjuk, hogy milyen tempóban súlyosbodik Földünk állapota, hiszen a környezetszennyezés és bolygónk populációja azonos arányban növekszik. Az emberiség egy ördögi kört alakított ki magának, amelyből jelenleg aligha látunk kiutat. Amíg a nézőpontunkon és a gondolkodásunkon nem változtatunk, addig ez az ördögi kör lassan felemészt minket. Hiszen úgy gondoljuk, hogy egy ember hiába változtat az életvitelén, ha a körülöttünk élő közel 7,6 milliárd személy ugyanolyan életmódot folytat. Vannak azonban, akik nem így néznek az életre, hanem komoly döntéseket hoznak és egy számukra (és az egész bolygó számára) fenntartható életet élnek. Ezt hívják zero waste, azaz hulladékmentes életmódnak.

Probléma van bőven, de legyen, aki meg is oldja őket

A képen látható, hogy az Európai Bizottság által kiadott lista szerint mik a tengerpartokon leggyakrabban előforduló, egyhasználatos műanyagok. Egyértelműen látszik, hogy az összes termék hétköznapi jellegű, így ahogyan az ember eldobja és otthagyja, úgy össze is tudná szedni azokat. Meg kellene értetnünk mindenkivel, hogy a szemétszedés ma már igenis menő, holott ennek eddig is így kellett volna lennie.

Mit mondanak a számok?

Az Eurostat adatai alapján az évi egy főre jutó háztartási hulladék mennyisége 2019-ben 387 kg/fő volt, 2018-ban pedig 381 kg/fő. Az Európai Unióban átlagosan 488 kg az egy főre jutó hulladék mennyisége.  Magyarország ezekkel az adatokkal jelenleg a hatodik helyen áll, azonban az adatok azt mutatják, hogy a szemét termelése és az emberek jóléte összefüggésben van egymással, hiszen a lista elején a skandináv országok állnak. Kimondhatjuk, hogy minél jobb élete van egy embernek, annál több szemetet termel. Azonban jó hír, hogy az újrahasznosított hulladék aránya folyamatosan növekedő tendenciát mutat.

Mit jelent a zero waste életmód?

Nagy eséllyel mindenki hallott már a „3R’s” fogalmáról, amely az angol reuse, reduce, recycle kifejezések kezdőbetűiből tevődik össze. A hulladékmentes életvitel ezen a vonalon tovább haladva kialakította a „5R’s” fogalmát, amely az előbb említetteken túl magába foglalja a refuse és a rot szavakat is. De mit jelent mindez? 

A reuse, mint újra felhasználás lényege, hogy minden tárgyból és eszközből meg kell próbálnunk kihozni a maximumot. Az elhasználódott tárgyakba új életet kell lehelni, adni kell nekik egy új esélyt, és akár egy teljesen másik területen felhasználni, ahol még teljesen jó szolgálatot tudnak nyújtani. 

A reduce kifejezés magyar megfelelője a csökkentés, méghozzá legfőképp a fogyasztás az, amit csökkenteni tudunk. Ennek a csökkentésnek a legegyszerűbb módja a tudatosság. Ezt legkönnyebben a bevásárlások során alkalmazhatjuk, amikor figyelünk arra, hogy csupán a valódi igényeinknek megfelelő tárgyakat, élelmiszereket, eszközöket vásároljunk meg. Készítsünk bevásárló listát, hogy ne csábítsanak el bennünket azok a dolgok, amikre valójában nincs szükségünk. Fogyasztói társadalomban élünk, amelyben halmozzuk az élvezeteket. 

Éppen emiatt tartozik bele a „5R’s”-ba a reject, mint visszautasítás fogalma. Tény, hogy nehéz nemet mondani, azonban a tudat, hogy ezzel megelőzhető a felesleges felhalmozódás és vásárlás, nem csupán a bolygónknak hasznos, hanem a pénztárcánknak is. 

A recycle, mint újrahasznosítás biztosan mindenki számára ismert kifejezés. A hulladék megfelelő szelektálása hazánkban jó úton halad, azonban még a mai napig hagy maga után némi kivetnivalót. Ettől függetlenül fontos, hogy ha másokért nem is, de magunk miatt odafigyeljünk arra, hogy a hulladékot körültekintően válogassuk szét, és a megfelelő tárolókba dobáljuk. Ha az általunk már nem használt ruhák kifogástalan állapotúak, adományozásra bocsájthatjuk azokat, hiszen rengeteg hely van, ahol jó céllal ezek mind leadhatók.  

A rot, azaz komposztálás egy kevésbé elterjedt folyamat, hiszen akik a nagyvárosokban élnek, gyakran nem rendelkeznek saját kerttel, így számukra nem tűnik annyira fontosnak ez a tevékenység, mint a kertes házban élő embereknek. Azonban 2023-tól a biohulladékot az Európai Unióban kötelező lesz külön gyűjteni. Sokkal több pozitívum ered egy komposztálásból, mint negatívum: minőségi és ásványi anyagokban gazdag tápot szolgáltathatunk ezzel terményeinknek – vagy éppen az erkélyen élő növényeinknek, amit azok a későbbiekben biztosan meghálálnak. 

Hogyan vált mindez mára trenddé?

Ha valaki meghallja azt a nevet, hogy Lauren Singer, akkor kevés az esély rá, hogy tudja, ki ő valójában, és mit csinál. Ha azonban látta a szeméttel teli befőttesüveget, akkor valószínűleg tudja, miről van szó. Lauren Singer 2012 óta éli az életét hulladékmentesen. 2017-ben a zero waste életmódot folytató környezeti aktivista, vállalkozó és blogger az Instagram oldalára kiposztolt egy képet, amin egy befőttesüveg látható, szeméttel megtöltve. Azonban a lényeg most következik: a hölgy 4 éven keresztül ebbe a befőttesüvegbe gyűjtötte az általa termelt szemetet. Most mindenki gondolkodjon el, hogy mennyi idő alatt töltene meg egy 453 grammos (~473 ml) befőttesüveget! Lauren a későbbi években is posztolt a befőttesüvegéről. Emellett saját blogot és webshopot üzemel, amelyet Trash is for Tossers néven lehet megtalálni. A YouTube-on a TEDxTEEN előadása is megtalálható a témába vágóan. Jelenleg az Instagramon 383 ezer követővel büszkélkedhet a trashisfortossers nevű  profilja, amely jól mutatja, hogy mennyi ember kíváncsi az életmódjára, módszereire, tippjeire és gondolataira. 

Mi a helyzet Magyarországon?

Jó érzés látni, hogy hazánkban mennyi ember szeretne változtatni az életstílusán. Folyamatosan nyílnak meg az újabb és újabb csomagolásmentes boltok, és a nagyobb áruházakba is egyre több fenntartható vagy akár bambuszból készült termék költözik be, amelyek jobb alternatívát nyújtanak az eddigi egyhasználatos eszközök helyett. Rengeteg csoport található a Facebookon, amelyek szívesen látják az új tagokat, és ahol a csoporttagok megoszthatják egymással tapasztalataikat, receptjeiket, vagy akár a saját  maguk által készített termékeiket, amiket szívesen eladnának másoknak. 

A 2019-es évben vált felkapottá hazánkban Antal Éva, akit a többség Vászonzsákoslány néven ismer. Aktív felhasználója a YouTube-nak és az Instagramnak is, ahol nyomon követhetjük az életét. Éva egy 22 éves budapesti lány, aki a mindennapi technikáit, tanácsait osztja meg a közel 55 ezer fős követőtáborával a különböző platformokon. 2019-ben több interjút is készítettek vele, és azóta is töretlenül halad előre és segít másoknak megtalálni a megfelelő utat egy egészséges, fenntartható és mindenki számára elérhető élet felé. 

Úgy vélem, ezek után van min elgondolkodnunk. Meg kell értenünk, hogy a sok kicsi sokra megy elve az élet minden területén működhet, hiszen ha változtatunk a hozzáállásunkon, és kevesebb szemetet termelünk, akkor annyival kevesebb kerül a tengerekbe, az állatok gyomrába és a környezetünkbe. Így is van elég dolog, ami szennyezi Földünket, és amit nem tudunk befolyásolni. Legalább a magunk részéről tegyünk meg mindent, ami lehetséges, hogy a későbbiekben lelkifurdalás nélkül mondhassuk majd, hogy mindent megtettünk azért, hogy jobb életet adhassunk a jövő generációinak. Azonban fontos, hogy ne úgy kezdjünk bele a hulladékmentes életmódunkba, hogy mindent azonnal lecserélünk egy fenntartható termékre – cselekedjünk éppen ellenkezőleg. Éljünk mindazzal, amink van, mindaddig, amíg van rá lehetőség. 

Képek forrása:

Tengeri hulladék: adatok, érdekességek, és új uniós szabályok | Hírek | Európai Parlament (europa.eu)

https://www.keralapool.com/photos/zero-waste-lifestyle.html

https://www.instagram.com/trashisfortossers/?hl=hu

http://www.vaszonzsakoslany.com/

13 kníh o ZERO WASTE alebo BEZ ODPADU – Knižné zoznamy (topknihyo.sk)

One thought on “Fenntartható élet – de hogyan kezdjek hozzá?

  1. Nagyon jó volt olvasni a cikket! Köszönöm! Felvilágosító jelleggel bír, ámbár elborzasztó látni az adatokat. Remélem sok emberhez eljut az üzenet!

Comments are closed.