Útmutató

Őszi finomságok

A nyár után sokan inkább behúzódunk a benti melegbe egy forró ital és egy puha takaró társaságában. Az őszi tökféle szezonja is ilyenkor van, amely nélkül véleményem szerint hivatalosan ez az évszak el sem kezdődhet. Ez a csodanövény pedig a sütőtök.

Finom és hasznos

A sütőtök eredetileg Amerikából származik, és hiába bélyegezzük meg első ránézésre, valójában nem zöldség, hanem tudományos szempontból gyümölcs. Nemcsak finom és laktató, de számtalan módon felhasználható, és nagyon sok jótékony hatással is bír.

Kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, így segíti a sejtek védelmét. Továbbá magas a a béta-karotin mennyisége is a sütőtökben, amely A-vitaminná alakul a szervezetben, illetve C-vitaminban sem szűkölködik ez a gyümölcs, ami növeli a fehérvérsejt-termelést, így fokozva a szervezet ellenálló képességét.

Rengeteg előnye mellett még a látószervünkre is pozitív hatást gyakorol a már fentebb említett magas A-vitamin-tartalma miatt. Sokan még a daganatos megbetegedések megelőzésének egyik csodaszerének is tartják, ezt számos vizsgálat támasztja alá. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az alfa-karotin- és a béta-karotin-bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumor kialakulásának esélyét. És egy plusz jó hír azoknak, akik pár kilótól megszabadulnának: ez a tök tápanyagokban gazdag, ám ennek ellenére nagyon alacsony kalóriatartalommal bír, sőt az éhségérzetet is csökkenti magas rosttartalma miatt.

De mégis milyen finomságok készülhetnek ebből a növényből, ha éppen kicsit többre vágyunk, mint egy sima sült tök? Az ősz beköszöntével a kávézók állandó vendége lesz a sütőtökös latte és frappuccino – szinte az évszak főszereplői, ízük maga a megtestesült ősz. Otthon is elkészíthető ez a bögrényi csoda viszonylag gyorsan, és csak hétköznapi eszközök, alapanyagok szükségesek hozzá.

Egy sütőtökös latte elkészítéséhez szükséged lesz:

  • 1 adag erős kávéra
  • 2 dl tejre
  • 1 evőkanál sült sütőtökre
  • 1 evőkanál cukorra
  • 1 teáskanál fahéjra
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbérre
  • 1 csipet szerecsendióra
  • 1 csipet sóra

Először főzz le egy adag kávét, majd kezdődhet is a sütőtökös alap elkészítése. Ehhez rakd egy kisebb lábosba a tejet, a sütőtököt és a fűszereket, majd kis lángon kezdd el összemelegíteni. Folyamatos kevergetés mellett addig melegítsd, amíg homogén nem lesz az egyveleg.

Ha ez megtörtént, húzd le a tűzről, és kicsit hagyd hűlni, majd egy turmixgéppel vagy kézi mixerrel krémesítsd.

Végül öntsd egy pohárba a sütőtökös-tejes keveréket, és erre mehet is rá a kávé. A tetejére rakhatsz habosított tejet vagy tejszínt, és ha fokozni akarod a látványt, megszórhatod akár egy kis extra fahéjjal is.A sütőtök nagyon sokoldalú gyümölcs, sokféleképpen fel lehet használni. Ha valami édességre vágyunk, nagyszerű választás egy magvas sütőtökös kenyér. Ehhez a falatnyi őszhöz szükséged lesz:

  • 4 szelet sült sütőtökre
  • tetszőleges magvakra
  • 2 teáskanál fahéjra
  • 1 teáskanál őrölt gyömbérre
  • 1 teáskanál szerecsendióra
  • 1 csipet sóra
  • ½ csomag sütőporra
  • 3 tojásra
  • 100 g cukorra
  • 2 evőkanál olvasztott mézre
  • 180 ml olajra
  • 200 g lisztre

Először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Majd kézi mixer segítségével vagy egy habverővel a cukrot és a tojásokat keverd habosra. Add hozzá az olvasztott mézet és a sütőtök kikapart részét, majd keverj belőle homogén masszát.

Folyamatos keverés mellett add hozzá az olajat, és apránként a lisztet, a sütőport, a fűszereket és a magvakat. Végül öntsd egy tetszőleges, kivajazott, kilisztezett formába a keveréket, és körülbelül 45 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd szeletelheted.

Próbáljátok ki ezeket a recepteket, és fokozzátok az őszi hangulatot. Élvezzétek ki az évszak adta csodás dolgokat!

Írta: Sztrunga Tilda Eszter

Képek forrása: hu.pinterest.com/pin/3237030972057452/?nic_v2=1a21vjQ4K hu.pinterest.com/pin/18155204737042816/?nic_v2=1a21vjQ4K