Bárczi arcai, Erasmus+, Szakmai, Útmutató

Kampusz ismertető – tudtál mindegyikről?

Gyakran nem könnyű eligazodni egy egyetemistának – főleg egy elsőévesnek – egy egyetemi kampuszon. Így hát, összegyűjtöttük nektek a legfontosabb tudnivalókat az ELTE BGGYK Kampuszáról, és az ott található lehetőségekről.

Forrás: https://www.elte.hu/content/rangos-dij-a-barczinak-es-dekanjanak.t.12995

Hallgatói Iroda (A/61)

A Bárczi HÖK irodáját bármilyen kérdéssel, észrevétellel felkereshetitek. Itt találhattok nyomtatott példányokat a hivatalos kérelmekből, amelyeket ingyen kérhetnek a hallgatók. Az irodával szemben található a fénymásoló gép. Az iroda nyitvatartási idejében, amely elérhető a Bárczi HÖK honlapján, egy diákigazolvány ellenében elkérhetitek a konyhakulcsot, ahol hűtőt, mikrót és egy mosogatót is használhattok.

Hallgatózó (A/7)

A Hallgatózó az intézményen belül egy olyan terem, amely a hallgatókért lett kialakítva. Itt vannak kihelyezett számítógépek internet eléréssel, amelyet bárki használhat. Emellett babzsákokat és foteleket is találtok a szobában, így ez egy tökéletes hely a pihenésre, egy rövid megbeszélésre, vagy épp egy beadandó írására két óra között. A Hallgatózó kulcsát a portán kérhetitek el.

Kari Könyvtár és Gyógypedagógia-Történeti Gyűjtemény

Az egyetemünkön található egy Kari Könyvtár, amelynek nyitvatartási ideje az ELTE BGGYK honlapján érhető el. A regisztrációt követően egyszerűen a diákigazolvány bemutatásával bemehettek a könyvtárba. Itt számos, a gyógypedagógia szempontjából releváns szakirodalmat megtalálhattok, és ki is kölcsönözhetitek azokat. Emellett egy csendes helyet nyújt a tanulni vágyóknak, és a kihelyezett gépeket is bárki használhatja. Látássérült hallgatóinknak külön szolgáltatások érhetőek el, amelyekről bővebb információ a már említett honlapon található.

Forrás: https://konyvtar.elte.hu/hu/konyvtarak/barczi-gusztav-gyogypedagogiai-kar-konyvtar-es-gyogypedagogiatorteneti-gyujtemeny

Regisztrált fogyatékossággal élő hallgatók által igénybe vehető szolgáltatások

A Hallgatói Önkormányzat ingyenes nyomtatást és fénymásolást biztosít a fogyatékossággal élő hallgatók számára, félévente maximum 100 oldalig. Ezen felül 10-szer a laminálás és spirálozás lehetőségével is élhettek.

Senior rendszer

A seniorok azok a felsőbbéves hallgatók, akik a gólyatábor ideje alatt és utána felelnek egy-egy csapatért. Ők segítik az elsőéveseket a felmerülő kérdéseikben. Legyen szó tárgyfelvételről, szociális, tanulmányi vagy egyetemmel kapcsolatos ügyről, őket bátran keresheted! Amennyiben nem tudod kik azok, keresd fel a HÖK Seniorkoordinátorát!

Büfé

Az egyetemen találhatsz egy büfét is, ahol hideg és meleg ételek közül is választhatsz. Emellett találsz különböző autómatákat a folyosókon elhelyezve, ahol kávét, nassolnivalót vagy valamilyen üdítőt tudsz vásárolni. Az egyetem közelében található a DiétABC, amely a táplálékallergiások és diétások szaküzlete.

Külügyi mentorrendszer

A beérkező nemzetközi hallgatókkal az ESN ELTE keretein belül létrejött mentorrendszer foglalkozik. Mentorként segíthetsz nekik tanulmányi és tájékozódási kérdésekben, szálláskeresésben, illetve a beilleszkedés és egyéb programok során. Bár önkéntes tevékenység, számos pozitívumot nyerhetsz belőle; erasmus pályázás esetén pluszpontot jelent, új emberekkel ismerkedhetsz meg, idegen nyelvtudásodat fejlesztheted, mentortáborban vehetsz részt, illetve egyéb kulturális és szociális programoknak lehetsz a része.

Erasmus+

Az Erasmus+ program keretén belül lehetőséged van pályázni 3-6 hónapos tanulmányok folytatására valamelyik partneregyetemen, illetve 2-5 hónapos szakmai gyakorlat végzésére az Európai Unió tagállamaiban, továbbá Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Macedóniában, Svájcban és Törökországban. Ez egy remek lehetőség, amit nem érdemes kihagyni! További információ az Bárczi HÖK honlapján, illetve a kari honlapon található.

TDK

Karunkon félévente van lehetőség jelentkezni az OTDK-ra kvalifikáló, kari TDK-ra. Itt egy tudományos munkát kell benyújtani, illetve később prezentálni egy bizottság előtt. Amellett, hogy számos fejlődési lehetőséget rejt magában az indulás, az elért eredmény nagyban hozzájárulhat egyes ösztöndíjak sikeres megpályázásához, illetve egyéb pályázatoknál, jelentkezéseknél (pl. mesterszak) is előnyt jelenthet.

MEKDSZ

Az egyetemünkon megtalálható a MEKDSZ Bárczis diákköre. A MEKDSZ egy felekezetközi keresztény szervezet, amely számos egyetemi karon működtet diákköröket. Ezek a diákkörök heti rendszerességgel találkoznak, ahol különböző témákról beszélgetnek, illetve közösséget építenek. A diákköri alkalmakon bárki részt vehet, nem jár elkötelezettséggel, és a részvételnek nem feltétele a hitről való egyetértés.

Írta: Kneifel Áron