Bárczi arcai, Szabadidő

ELTEkergők – az egyetemi futóközösség

Interjú Kiss Krisztinával

„Gyere, beszéld ki a hét fáradalmait!” Ezzel a szlogennel indítja edzéseit az egyetemi futóközösség, az ELTEkergők csapata. Számos lehetőséget kínál az ELTE a szabadidős tevékenységek közül, így a sportolási lehetőségek sem maradhatnak ki a listáról. Egyetemünkön sokszínű választási opció áll a rendelkezésetekre, a listán megtalálható az egyetemi futóközösség csapata is, az ELTEkergők.

Az ELTEkergők egy olyan egyetemi futó csapat, ahova örömmel várnak minden futni vágyó, vagy csak kipróbáló egyetemistát. A közösség garantáltan befogadó, nem csak a futásról szól már az összetartozásuk mivoltja, hanem családi szinten működnek együtt, és szoros barátságok alakultak ki az idő folyamán. Az ELTEkergők mindennapi életébe enged bepillantást Kiss Krisztina, a futóközösség instagram profiljának egyik adminja, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar hallgatója.

Mesélj magadról, milyen szakon vagy az ELTE-n? Mit tanulsz, illetve mivel foglalkozol?

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán tanulok már harmadik éve szomatopedagógia és látássérültek pedagógiája szakirányon. Nagyon jól érzem magam az egyetemen, úgy gondolom, megtaláltam a számomra legmegfelelőbb hivatást. Többek között azért hiszem, hogy jól választottam, mert foglalkoztat a testi és lelki egészségmegőrzés, az önfejlesztés és a mozgás. Az edzés, a futás a napjaim részévé váltak. A tavalyi évtől a Budapesti Sportiroda Futónagyköveteként igyekszem elcsábítani hallgató társaimat minél több közösségi futásra.

Az ELTEkergők instagram profil egyik adminja vagy. Hogyan kerültél a profil kezelési pozíciójába? Ott voltál a kezdeteknél is?

Ez egy hosszabb történet. Az első egyetemi évemben igyekeztem részt venni minél több közösségi eseményen, megismerni új embereket. Ekkor csatlakoztam az ELTEkergők futócsapathoz, mivel a futást szerettem volna folytatni az egyetem alatt is, illetve kipróbálni, hogy milyen másokkal együtt futni, versenyekre járni. Mikor Almási Annamari, az előző futónagykövet közeledett az ELTE-s tanulmányai befejezéséhez, engem szemelt ki, hogy átadja a stafétát. Ettől kezdve együtt munkálkodtunk, míg le nem diplomázott. Meg kell említenem, hogy Annamari most is sokat segít nekem, amiért nagyon hálás vagyok neki.

Milyen érzés az egyetemi futóközösség tagjának lenni? Miért tanácsolnád, hogy mások is csatlakozzanak?

Szerintem egy szuper kis közösség vagyunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz egy fix csapatot kialakítani és egyben tartani. Szerintem nem is csoda, hiszen egy egyetemistának sokszor kiszámíthatatlan az élete. Gyakori, hogy ingázik a lakóhelye és a főváros között, a kaotikus órarendekről nem is beszélve, így nehéz a közös futást mindig ugyanakkorra beiktatni a heti tervbe. Ennek ellenére vannak hűséges futóink, akikkel mindig van közös téma. Igazán felüdítő egy óra „beszélgetős futás” Budapest leggyönyörűbb helyszínein. Az ELTEkergők célja egy befogadó, biztonságos és megértő közösség alkotása. Az élsportot meghagyjuk másoknak. Nálunk hobbifutáson, személyes célokon, az egészséges életmódon van a hangsúly. Mindenképp csatlakozzatok, ha szeretettek futni, versenyezni vagy embereket szeretnétek megismerni!

Az ELTEkergők instangram oldalán megtalálható egy “motiváció” fül. Mivel motiváljátok magatokat?

Igen, instagram storyba igyekszem minél gyakrabban posztolni valami kis motiváló szöveget a napra. Remélem, ez sokaknak okoz inspirációt. A stesszlevezető futás lenne a célunk, hiszen mindenkinek ki kell pihenni az egyetemista lét fáradalmait. A legtöbbet feltett kérdés, hogy miért megyünk ki a hidegben is, vagy egy fárasztó nap végén futni? Engem személy szerint a futás öröme motivál, és az, hogy számomra kedves emberekkel találkozhatok. Szerintem a többieknek is a futás öröme a motiváció. A szokásunkká vált, nem kérdés, hogy megyünk és futunk!

Továbbá szoktatok szervezni programokat? Esetleg olyanok is részt tudnak venni, akik nem tagok még és meg szeretnék nézni, hogy milyen lenne csatlakozni az ELTEkergőkhöz?

Igen, már szerveztünk közös beszélgetést Kremlicza Levente terepfutóval, illetve futás után van, hogy beülünk egy frissítőre. Sajnos a hagyományos „szaloncukor osztogatós Mikulás futás” idén elmarad, de az is egy szuper program. Fontos, hogy senkit nem hagyunk hátra! Sokan félnek, hogy még nem elég gyorsak a tapasztaltabb tagjainkhoz képest, mindenki a saját tempójában kezdi a futást, bevárjuk a kezdőket, és segítünk nekik eljutni ara a szintre, ahova szeretnének. Igyekszünk igény szerint alakítani futásainkat. A futásainkon bárki részt vehet! Hozzánk tartozni nem jár semmilyen kötelezettséggel, csak előnyökkel! Érdemes figyelni az instagram oldalunkat és facebook csoportunkat a közös futás időpontokért és helyszínekért!Más egyetemekről is szoktak hozzánk csatlakozni, illetve jó barátságot ápolunk más fővárosi egyetem futónagykövetei csapataival, velük is sokszor futunk együtt.

Tervezitek népszerűsíteni magatokat a közösségi oldalakon?

Igen, posztolni rendszeresen szoktunk. A vírus miatt jelenleg nem tarthatunk futást, de szeretnénk kapcsolatban maradni a követőinkkel, futóinkkal ezért az adventi időszakban lesz egy kihívás! Ennek a célja, hogy picit elviselhetővé váljon a vírus okozta kritikus időszak, valamint a vizsgaidőszak. Valamelyest rá tudjunk hangolódni a Karácsonyra és magunkra, még ebben a nehéz időszakban is. A ma oly divatos “self care” szóval tudnám leírni, hogy milyen feladatok lesznek a kihívásban, illetvenéhány erősítő, kreatív feladat is helyet kaphat. A többi információért kövessétek az insta profilunkat!

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve az ELTEkergők életével kapcsolatban?

A terveink között szerepel az ELTEkergők népszerűsítése, a különböző közösségi események szervezése, versenyeken való indulás. Nyitottak vagyunk különböző együttműködésekre is. Valójában azt szeretnénk csinálni, amit eddig, csak jobban be szeretnénk épülni a köztudatba.

És végül mit szeretsz a legjobban az ELTEkergetők szervezetésben?

Az embereket, a vidámságot. Azt, hogy segít felülkerekedni, ha rám tör egy kis lustaság. Könnyebben megyek futni, ha tudom, hogy lesznek mások is, és ráadásul én szerveztem, rám várnak. Nincs apelláta!

Ha kedved támadt egy ilyen szuper közösség tagjává válni, akkor mindenképpen kövesd be az ELTEkergők instagram oldalát és ott tájékozódj a különböző programokról! Az egyetemi futóközösség mindenkinek lehetővé teszi, hogy kikapcsolódjon futás közben, levezesse a hét fáradalmait és barátokat találjon. Csatlakozz te is, és légy az ELTEkergők szuper csapat része!

Képek forrása: ELTEkergők