Erasmus+, Kultúra, Szabadidő

Őszi szemeszter Groningenben- Programok és lehetőségek a tanuláson túl

Az Erasmus+ remek lehetőség arra, hogy kiléphessünk a komfortzónánkból, új dolgokat, programokat és embereket ismerhessünk meg. A legtöbben a tavaszi időszakban utaznak, így ebben a cikkben szeretném megmutatni, mi minden rejlik egy őszi szemeszterben.

A Hollandia északi részén található egyetemi várost a véget nem érő programok sokasága, a kulturális sokszínűsége és a nemzetközi közeg miatt szeretik legjobban az emberek. A mintegy 235 000 főt számláló városban az ország két elismert egyeteme található: A Groningeni egyetem (Rijksuniversiteit Groningen) és a Hanze egyetem (Hanzehogeschool Groningen).

De mégis hogy lehet egy város ennyire fiatalos?

A lakosság 80%-a 35 év alatti, több mint 40 000 diák tanul itt, közel 3000 külföldi hallgatóval. Így minden korosztály számára rengeteg programlehetőség kínálkozik. Jelen cikkünkben útmutatót adunk, hogy a tanuláson túl milyen további közösségi programok közül választhatnak a nemzetközi és helyi hallgatók egyaránt.

AEGEE- Ifjúsági Szervezet Groningenben

Az AEGEE egy diákszövetség, amely több mint 40 ország 200 diákvárosában működik. Az egész világon több mint 13 000 tagot számol, ennek köszönhetően a groningeni székhelye számos szórakoztató, interkulturális tevékenységet tud szervezni. A szervezetnek éves tagsági díja van, azonban tagságtól függetlenül is lehet programokat látogatni.

https://www.aegee-groningen.nl/

Pár programkínálat a 2022-es időszakból

ESN Groningen

Az ESN Groningen egy diákszervezet, mely az ESN diákhálózat részeként működik. Évente több, mint 150 programot szerveznek közel 3000 új hallgató számára. Az ESN Groningen Európa második legnagyobb szervezeteként minden évben kétszer rendezi meg az egy héten át tartó bevezető hetet kulturális, sportolási és ismerkedési lehetőségekkel. A szemeszter többi részében heti rendszerességű programokon vehetnek részt a hallgatók; nemzetközi vacsorákat, utazásokat, szerdánként bulikat, továbbá sporteseményeket is szerveznek.

ESN 2022-ben

https://www.esn-groningen.nl/

Bla Bla Language Exam – Azaz ismerkedj, barátkozz, és beszélj új nyelveket!

A Bla Bla programjai elsődlegesen az ismerkedésről, az új emberek megismeréséről szól. Céljaik közé tartozik a helyiek és a külföldi hallgatók összefogása, egy olyan kulturális keretet adva a programoknak, ami egy új nyelv megismerésével kezdődik. Körülbelül havonta szerveznek programokat.

https://www.blablalanguageexchange.com/

Kultúrák találkozása egy BlaBla eseményen

USVA (groningeni Diákművelődési Központ)

,,Bizottságok, adományok, kurzusok és események”

Az USVA diákművelődési központ egy olyan szervezet, ami lehetőséget biztosít 7 különféle művészeti ág kipróbálására, mint például a tánc, képzőművészet & divat, testtudat, zene, fotó & dizájn, kritikai írás és beszéd drámával összekötve.

A szervezet célja közelebb hozni mindenkit a művészethez és a különböző kultúrákhoz. Kezdő és haladó kurzusok közül választhatnak az érdeklődők, melyek jellemzően 5-10 hétig tartanak. Havonta egyszer az USVA diákszínészei színházat és egyéb rendezvényeket is szerveznek. Központja a belváros közepén található, így bárki számára könnyen elérhető.

A kurzusok önköltségen alapulnak, azonban kedvezményt biztosítanak a RUG és Hanze egyetemen tanuló hallgatóknak.

https://www.usva.nl/

Az USVA a belváros közepén található

EBF Groningen

Az EFB a groningeni egyetem közgazdaságtudományi és üzleti karán tanuló hallgatók kari szövetsége. A szervezet célja, hogy olyan programokat szervezzenek az újonnan érkező és már ott tanuló hallgatóknak egyaránt, amelyek a szórakozáson kívül segítenek tanulmányaik előrehaladásában és karrierjük megalapozásában. Különböző workshopok, tanulást és esszéírást segítő kurzusok, továbbá szakmai partnerkapcsolatok színesítik a programtárat. Síelés, nemzetközi utazások, bulik és közösségi események is kapcsolódnak a szervezet munkájához. Az éves tagsági díj 7.50 euró.

https://ebfgroningen.nl/

A 2022-es EFB programtáblázat

Aclo Sportcentrum – Európa legnagyobb diáksport szervezete

A Zernike Campushoz közel megtalálható sportkomplexum széles sportolási lehetőséget kínál a RUG és a Hanze hallgatóinak egyaránt. A sportcentrumhoz 51 diákklub tartozik, és több mint 100 különféle sport közül választhatnak a hallgatók.  Lehetőség van Aclo kártya igénylésére is, külön lehet szemeszter kártyát (50 euró), továbbá egész éves akadémiai kártyát vásárolni (60 euró). Az Aclo kártyával szinte minden sport korlátlanul kipróbálható. A kurzusokra előzetes jelentkezés szükséges, továbbá az edzésekre az ACLO applikációban lehet időpontot foglalni.

A sportcentrum bejárata

A legismertebb szervezeteken kívül sok más, akár egyéni szervezésű programon is részt lehet venni. Groningenben közel 100 különböző pub és kávézó található, amik rendszeresen rendeznek mindenki számára nyitott, elérhető eseményeket.

Groningenben egy egyszerű hétköznap is több ezer ember élvezi a kávézók/szórakozóhelyek nyújtotta lehetőségeket, az éjszakai élet szinte soha nem áll meg. Az emberek nyitottak, segítőkészek és rendkívül könnyen lehet barátkozni. Ez a barátságos légkör teszi nagyon szerethetővé a várost, így bátran mondhatjuk, hogy itt mindenki megtalálja a helyét.

Források:

https://www.outdooractive.com/en/commune/netherlands/groningen/groningen/1019933/

https://www.aegee-groningen.nl/

https://www.facebook.com/groningen.esn/photos/8110371232366599

https://www.blablalanguageexchange.com/gallery