Önkéntesség, Szabadidő, Szakmai

Várja önkénteseit a KórházSuli!

A KórházSuli egy olyan közösségi szervezet, mely egy rendkívül nemes célt tűzött ki maga elé: tartós betegséggel élő gyerekek számára biztosítanak segítséget a tanulás terén. Koncz Nikolett, tanulásban akadályozottak pedagógiája és pszichopedagógia szakirányokon tanuló másodéves hallgatótársunk már egy éve tevékenykedik önkéntesként a KórházSulinál. Ő mesélt nekem arról, mivel is foglalkoznak az önkéntesek ebben a programban.

„Magyarországon évente több ezer gyerek marad ki az iskolából a tartós betegsége miatt. Ők gyakran teljesen elszigetelődnek a társaiktól, és egyedül kell megküzdeniük a tananyaggal, a vizsgáikkal. A kórházi gyógyulásuk és az azt követő rehabilitációs időszak hónapokig, akár évekig is eltarthat. A KórházSuliban nekik segítünk a tanulásban és abban, hogy a betegségük alatt is megmaradjon a kortárs közösségük.” – meséli Niki.

A KórházSuliba jelentkezhetnek önkéntesnek középiskolás diákok is, hiszen az ő kreativitásukra, szorgalmukra és segítő szándékukra is nagy-nagy szükség van. A középsulisok azzal járulnak hozzá a KS munkájához, hogy tananyagot fejlesztenek kortársaik számára, hiszen „a szervezet egyik elve, hogy a diákjai számára a tanulást játékossá és izgalmassá tegye”. Emellett természetesen ők is jelen lehetnek és segíthetnek a KórházSuli diákjainak a konkrét tanulási folyamatban.

A középiskolások mellett pedig nagy lelkesedéssel várják az egyetemi hallgatókat, akik az általuk kiválasztott tantárgy(ak)ból heti 1-2 órában mentorálnak egy tartós betegségből gyógyuló fiatalt.

Arról, hogy pontosan mennyi időt kell fordítani az önkénteskedésre, és hogy mi is a konkrét feladat KórházSulis önkéntesként, így beszél Niki: „Az egyetemisták online vagy személyesen legalább heti 1 alkalommal megegyezés szerint együtt tanulnak a KórházSulis diákjukkal 1 vagy több tantárgyból. Az órákra való felkészülés sem megterhelő, hiszen a már korábban tanult témákat kell feldolgozni minél játékosabb formában, és amennyiben lehetséges, a választott diák érdeklődésének megfelelően személyre szabni, hogy a tanulás lehető legérdekesebb formájában lehessen részük.”

Mit kap az önkéntes vállalásaiért cserébe?

  • Egy egész életre szóló szemléletváltást és egy olyan tapasztalatot, amivel te magad is rengeteget fejlődsz.
  • Egy összetartó, önkénteseinkből álló közösséget – akiktől napi szinten kérhetsz tanácsot, ötleteket vagy egy kis lelki támogatást, ha szükség van rá, csak egyetemistákból álló Facebook csoportunkban és a kimondottan lazulásra fenntartott offline eseményeinken!
  • Kreditet és igazolást közösségi vagy szakmai gyakorlatról, ha az ELTE BGGYK hallgatójaként jelentkezel.
  • Igazolást közösségi pedagógiai gyakorlatról, ha a PTE vagy az ELTE Tanárképző Központ hallgatójaként jelentkezel.
  • Nem utolsó sorban egy életre szóló tapasztalatot.

Képzés

Mielőtt egy önkéntest „terepre” engednének, egy gyors, ám annál hatékonyabb képzésen kell részt vennie, annak érdekében, hogy mind szakmailag, mind mentálisan készen álljon az előtte álló feladatra. „A KórházSuli minden évben többször indít képzést, amelyen az önkénteseket készíti fel a diákokkal való közös munkára. A képzés során a leendő önkéntesek segítséget kapnak azokban a kérdésekben, amik felmerülhetnek a tanítás folyamata során, mint például a diákkal való kommunikáció, felmerülő nehézségek a kapcsolattartást illetően, de egyébként bármilyen kérdésre szívesen és készségesen válaszolnak a képzést tartók. A képzés, amin az önkéntesek részt vesznek, önmagában sajátos módszertan. Alapítónk, Tóthné Almássy Mónika kórházpedagógus, illetve már Debrecenben Sipos Adrienn is kórházpedagógusként koordinálja a KS működését. A KS a tanárokkal és orvosokkal is kapcsolatban áll, így minden lehetőség adott, hogy az önkéntesek komplex, szakszerű segítséget biztosítsanak a diákjuknak biztonságos keretek közt.” – meséli Niki.

A tavaszi félév kezdete előtt is lehetőség van a KórházSuli önkéntesévé válni, hiszen online formában is indítanak egy képzést, melynek időpontja 2023. 02. 23-24. A képzésre ezen Form kitöltésével tudtuk jelentkezni:

https://docs.google.com/forms/d/1SRZU-ZuHJKPGRyOnLak4phe_xca6IlFLUn5ihDI9Q6Y/viewform?fbclid=IwAR3SvPbpL4fxzHCr3uQx-eTk4Va77KyY8kpxQyqKdgArQTu25jG42Yybafk&edit_requested=true

Ide kattintva pedig a képzés Facebook eseménye érhető el!

Utánkövetés, szupervízió

Ha valaki tartana attól, hogy esetleg teljesen önállóan, a képzés után segítség nélkül kellene ellátnia a feladatokat, Niki erre is tud megoldást: „Egy évben 3 esetmegbeszélő van, ahol szupervízorok támogatják az önkénteseket, továbbá mentoregyetemistákból is kész védőháló áll össze, hogy elakadás esetén mindig legyen hova fordulni az önkénteseknek. Valamint mentor szaktanári háttér áll mögöttük, ha módszertani segítségre lenne szükségük.”

Személyes tapasztalatok

Niki így meséli személyes tapasztalatait: „Én tavaly február óta vagyok a KórházSuli önkéntese. Az önkéntesség számtalan előnnyel jár, hiszen a szívedhez közel álló ügy támogatásával igazán hasznossá tudod tenni magad, és számos új készségre tehetsz szert, amiket más területeken is használhatsz, mint például a csapatmunka, a problémamegoldás, illetve a hatékony kommunikáció. Az önkéntesség során új emberekkel találkozhatsz, akik sokféle életutat jártak be, ezáltal pedig széles látókörre tehetünk szert. A KórházSulival való önkéntesség során pedagógiai gyakorlatot is szereztem, aminek köszönhetően magabiztosabb is lettem.”

Mi az, amit magaddal vihetsz önkéntesként programból?

„Az önkéntesség során a KórházSulis diákommal tanulok hetente, ami által lehetőségem van arra, hogy az egyetemen elsajátított elméleti anyagot, praktikákat és jól bevált trükköket kipróbálhassam, és rutint szerezzek az óratervezésben is. Pozitívumként emelném ki, hogy az egyéni felkészítés miatt egy személyes kapcsolat alakul ki a tanítvány és az oktató között, ami szerintem fantasztikus. A gyerekek számára a személyes kapcsolat különösképpen fontos, hiszen ezáltal lehetőségük van az élményeik megosztására, illetve egy olyan térben tanulhatnak, ahol kiléphetnek a betegszerepből. A közös tanulás pedig nemcsak számukra, de az önkéntesek számára is bearanyozza a napot.” – meséli Niki.

Csapatépítés

„A KórházSuli önkéntesének lenni a közösséghez tartozás élményét is szolgálja, hiszen rengeteg programlehetőség van, önkénteseknek és a gyerekeknek egyaránt. Idén lehetőségünk adódott egy közös kirándulásra a Hármashatár-hegyen, ellátogatunk a Csodák Palotájába, Társasjáték Estét tartottunk, illetve tavaly karácsonykor közösen készítettünk sütit, illetve együtt ünnepeltünk mindazokkal, akik önkéntes munkájukkal segítik a tartósan beteg gyermekek felépülését, majd visszatérését az iskolájukba.”– mondja Niki.

Létezik egy közösségi csoport az önkéntesek számára, amelyet ezen a linken keresztül érhettek el: https://www.facebook.com/groups/758110345406462

Arról, hogy miért fontos ilyen értelemben is segíteni másokon, így gondolkodik Niki: „A tartósan beteg gyermekek életében átélt nehézségek csökkentése, azoknak az élményeknek a lehetőség szerinti megfelelő pótlása, amelyből a gyermek a betegsége, kórházi tartózkodása miatt kimaradt, mindannyiunk számára fontos feladat az esélyegyenlőség megteremtése érdekében.”

Képek forrása: KórházSuli