Szabadidő, Útmutató

Házi készítésű tisztítószerek

Már egy éve tudatosan figyelek arra, hogy kevesebb szemetet (főleg műanyagot) termeljek. Mondhatni, zero waste, azaz hulladékmentes életmódot próbálok élni. Az egyszer használatos műanyag zacskókat vászon, illetve tüll zacskókra cseréltem. Elbúcsúztam a palackozott víztől, és elkezdtem csomagolásmentes boltban vásárolni. Jelentősen csökkent a termelt szemét mennyisége, de még mindig ott voltak a tisztítószerek műanyag palackjai, amik a szemetesben landoltak. Ezen szerettem volna változtatni. Ebben segítségemre volt több márka is, ugyanis környezetbarát takarító szereket dobtak piacra, amiket környezetbarát csomagolásban kínálnak. Ez így kecsegtetően hangzik, de felfigyeltem az ár címkékre. Ezek a termékek kétszer vagy akár háromszor annyiba kerülnek, mint a nem környezetbarát társaik. Ekkor elkezdtem kutatni házi készítésű tisztítószerek után és sok próba és kísérletezés után megszülettek azok, amiket napi szinten használok, és az eredmény ugyanaz lesz, mint a boltban vásárolt szerekkel. Ezeket a kis “titkos” recepteket szeretném veletek megosztani.

Mosószer (körülbelül 4 literhez);
Fél mosószappan almareszelőn lereszelve
80 g szódabikarbóna
100 g mosószóda / csoda szóda
2+2 l víz


Sok mindent kipróbáltam a hagyományos mosószer helyett, de egyik sem lett a kedvencem. Vagy az ára, vagy az eredmény, vagy a beszerezhetősége miatt. Végül mosószer főzésre adtam a fejemet, és milyen jól is tettem. Első olvasásra kissé macerásnak tűnhet, de nem az, és nálam egy adag 4-5 hónapig is elég lehet.
Első lépésben kezdjünk el melegíteni 2 liter vizet, majd pár perc elteltével adjuk hozzá a lereszelt mosószappant. Arra figyeljünk, hogy csak melegítsük az egyveleget, ne forraljuk! Ezt a keveréket egy habverő segítségével folyamatosan kevergessük, addig, amíg már nem látunk úszó szappan darabokat. Ha elegyedett, akkor öntsük hozzá a szódabikarbónát és a mosószódát kisebb adagokban, és minden hozzáadás után jól keverjük meg. Ha az összes szárazanyag belekerült, hirtelen be fog sűrűsödni, ezért váltsunk át egy fakanálra. Ezek után öntsünk hozzá 2 liter vizet, és keverjük tovább. Ha rendelkezésedre áll egy botmixer, akkor itt hívd segítségül, mert nagyban megkönnyíti a dolgodat. Tulajdonképpen el is készült a házi mosószered, amit ajánlatos még melegen átönteni a kívánt tárolóedénybe. Ez a keverék sűrűbb, mint egy hagyományos mosószer, amihez már személyesen hozzászoktam, de ha valaki hígabbra szeretné csak több vizet kell hozzáadni. Használat előtt ajánlott felrázni, az adagolása hagyományos társaihoz hasonló.

Öblítő;
0,5 l 20%-os ecet
0,4 l víz
15 csepp 100 %-os tisztaságú illóolaj


Az ecet mosógépre gyakorolt jótékony hatásairól számtalan helyen lehet hallani, ezen felül a ruháknak is jót tesz, és sok hiedelemmel szemben nem fakítja ki azok színét. Ez az alternatív öblítő pofonegyszerű, hiszen csak a vizet és az ecetet össze kell önteni a kívánt tárolóban, és már lehet is használni. Ennek a keveréknek az eredménye szagtalan lesz, nem kell aggódni, az ecet jellegzetes szaga el fog illanni. Ha valaki szeretné kissé feldobni, adhat hozzá illóolajat is. Azonban nagyon fontos, hogy az 100%-os, jó minőségű legyen, különben foltot hagy a ruhán. Ez bármilyen illatú lehet. Én teafa illóolajat használok, antibakteriális hatása és friss illata miatt.

Általános felület tisztító;
1 narancs héja
1 fahéj rúd
1 kisebb darab gyömbér felszeletelve
3 dl 20%-os ecet
2 dl víz


Ezt a roppant egyszerűen elkészíthető tisztítószert használom a fürdőszoba, azon belül is a kád és a mosdókagyló, illetve különböző felületek, például konyhapult tisztítására.
Ehhez nem kell mást tenni, mint egy befőttesüvegbe vagy bármibe, aminek zárható a teteje, belerakni a hozzávalókat, kissé összerázni, majd 5-6 napig pihentetni. Ezt követően le kell szűrni, és érdemes egy szórófejes flakonba tölteni. Kezdődhet is a takarítás!

Mosogatószer (körülbelül 1literhez);
25 g reszelt vegyszermentes szappan
25 g szódabikarbóna
25 g mosószóda
2 evőkanál ecet
1/4 citrom kifacsart leve
1 l víz

A procedúra hasonló, mint a mosószernél. Tegyünk fel 0,7 liter vizet alacsony lángon melegedni, majd adjuk hozzá a reszelt szappant. Ezt folyamatosan kevergessük, amíg homogén nem lesz a masszánk. Ha ez megtörtént hozzáadjuk az ecetet és a citromlevet. Ezek után folyamatos kevergetés mellett, kisebb adagokban adjuk hozzá a száraz összetevőket; tehát a szódabikarbónát és a mosószódát. Ennél a pontnál az egyveleg sűrűbb lesz, öntsük fel 0,3 liter vízzel, és keverjük, amíg teljesen sima nem lesz. Én még melegen át szoktam önteni az adagolóba, a maradékot pedig egy befőttesüvegben tárolom. Ne ijedjetek meg, ha használat közben nem fog annyira habzani, mint hagyományos társai. Ez normális a házi mosogatószernél, de az eredmény ugyanaz lesz.
Minden „recept” alapanyagát be lehet szerezni csomagolásmentes boltokban, melyekben saját tárolóidba tudsz vásárolni. Remélem meghoztam a kedvedet, hogy kipróbáld a praktikák valamelyikét!

Sztrunga Tilda Eszter