Szabadidő, Szakmai

“Volt, aki a ló hátán szólalt meg először”

Interjú Suri Szilvivel, a Zabszalma Alapítvány alapítójával

Budapest szívében, egy nyugodt utcácskában található a Zabszalma terápiás farm. Elkötelezett vezetői gyógypedagógusok, akik minden nap azon munkálkodnak, hogy a lovakkal és a belőlük áradó nyugalommal jobbá, élhetőbbé tegyék a rászoruló gyerekek mindennapjait. Általánosságban a ló bevonása a terápiába többféle módon történhet, a fejlesztések lehetnek csoportosak vagy egyéniek. A kliensen és a terapeután kívül az állat, mint „harmadik fél” jelenik meg és őszinteségével, elfogadásával járul hozzá a páciens fejlesztéséhez. A lovasterápia több ágazattal is rendelkezik, esetünkben gyógypedagógiai lovaglásról beszélhetünk.

Az interjúban az alapítvány vezetőjével, egykori bárczis hallgatóval, Suri Szilvivel beszélgettünk.

Kitti: Hányan vagytok a csapatban, és honnan jött az ötlet, hogy terápiás farmot alapítsatok?

Szilvi: A farmon körülbelül tízen vagyunk, ebből nyolc lovasterapeuta gyógypedagógus végzettséggel, de vannak kutyaterapeutáink is. Én is a Bárczin végeztem, majd az egyetemről kikerülve egyből belevágtam ebbe a projektbe. Szerettem volna Budapesten egy lovasterápiás centrumot, ami a városon belül a mai napig egyedülálló, de folyamatosan fejlődünk. Néhány lovardában alkalmaznak egy-egy lovasterapeutát, de a közelben csak Soroksáron és Fóton foglalkoznak ilyen fajta terápiával.

K.: Milyen eltérő fejlődésű gyerekekkel foglalkoztok?

Sz.: Személy szerint én pszichopedagógus vagyok, így főleg magatartás- és viselkedészavaros, valamint ADHD-s gyerekekkel foglalkozom. De járnak hozzánk autizmussal élő, szenzoros feldolgozási problémával küzdő, nem halló, tanulásban és mozgásban akadályozott és mutista gyerekek is.

K.: Milyen szakirányt javasolsz annak, aki hasonló terület iránt érdeklődik?

Sz.: A szomatopedagógia különösen jó, de olyan nagy a klienskör, hogy igazából bármilyen szakiránnyal összehozható.

K.: Mennyire van kereslet a foglalkozásokra?

Sz.: Nagyon sokan érdeklődnek iránta, jelenleg százöt gyerekkel foglalkozom, és így is még nyolcvanan vannak várólistán.

K.: Milyen hatással van a gyerekekre a terápia?

Sz.: Komplex hatása van, többek között a nagymozgás és az egyensúly fejlődésére hat. A lovak jelenléte hatékony a beszéd és a járás beindításánál is, pozitívan hozzájárul a figyelem és a fókusz növelésére. Továbbá a szociális és kommunikációs készségek fejlesztését is segíti.

https://kepmas.hu/hu/kulonleges-zabszalma-egy-lovarda-ahol-csodak-tortennek

K.: Tudsz mesélni egy inspiráló történetet?

Sz.: Egyet nehéz lenne kiemelni, mivel annyira hatásos terápia, hogy nagyjából csak sikerekről tudok beszámolni. Volt olyan négy-öt éves gyerek, aki megkésett mozgásfejlődéssel érkezett hozzánk, és a lovasterápiának köszönhetően nálunk kezdett el járni. De olyan esettel is találkoztunk, aki a ló hátán szólalt meg először. Mutista gyerekeknél növeli az önbizalmat, ami elősegíti azt, hogy ne csak családi, szűk körben, hanem azon kívül is megnyíljanak.

K.: Foglalkoztok felnőttekkel is?

Sz.: Nem, csak gyerekekkel, azon belül is korai fejlesztés keretében. Maximum tíz évesekkel, de a legtöbben négy-hét év között vannak, mivel ekkor a leghatékonyabb a terápia.

K.: Mivel alapítvány vagytok, milyen módon lehet titeket támogatni?

Sz.: Pénzbeli segítségen túl tárgyi adományokkal is lehet minket támogatni. Főleg játékokkal, lovas felszerelésekkel, amiket használni tudunk a terápia során. De vannak olyanok is, akik egy nagy csomag almát vagy répát hoznak be a lovaknak, azt is örömmel fogadjuk. Pályázatokra is szoktunk jelentkezni, hiszen a pénzbeli segítség azért is fontos, hogy a terápiákat olcsóbban tudjuk tartani, és rászoruló gyerekek is jöhessenek, akiknek ingyen tudjuk így biztosítani a foglalkozást.

K.: Kedves Szilvi, köszönöm szépen neked az interjút, és további sikereket kívánunk nektek!

A Zabszalma Alapítvány oldalát, elérhetőségét az alábbi linken tudjátok megtekinteni:

http://zabszalmalovasterapia.hu/

Források:

Magyar Lovasterápia Szövetség – A lovasterápiáról általában

Képi forrás:

https://pixabay.com/photos/equine-assisted-therapy-7093427/

Pataki Sára: A különleges Zabszalma – Egy lovarda, ahol csodák történnek. = Képmás Magazin I Nőknek és Férfiaknak, 2021/12.