Kultúra, Szabadidő

Filmajánló: Testről és lélekről

Hogyan találkoztam a filmmel?

Egy kurzusomon került szóba. Általában nem szoktam olyan filmeket megnézni, amelyeket nagyon ajánlanak az emberek, ez nálam valamiért megszokás. Ezt a filmet sem akartam megnézni, majd amikor másodjára is szóba hozták egy másik alkalommal, és az oktatóm, a szaktársaim is dicsérték, gondoltam, megnézem. Nem bántam meg, sőt! Ha a mostani nehéz helyzetben este 8 után nem tudsz magaddal mit kezdeni, akkor van egy jó ajánlatom. Ha szeretsz filmet nézni, és szereted az olyan filmeket, amelyeknek van mondanivalójuk, amelyekre végig odafigyelsz, mert érdekel egy-egy szereplő sorsa, akkor a Testről és lélekről című film tetszeni fog.

Amit a filmről előzetesen tudnod kell

A Testről és lélekről című film forgatókönyvírója és rendezője Enyedi Ildikó, aki Balázs Béla-díjas filmrendező. A Balázs Béla Stúdióban rövidfilmeket készített, majd első játékfilmjével, Az én XX. századom című filmmel elnyerte a legjobb első filmnek járó Arany Kamerát az 1989-es cannes-i filmfesztiválon. A 2017-ben készült Testről és lélekről című filmje elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, valamint Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ezeken a díjakon kívül több elismerésben is részesült rendezői és forgatókönyvírói munkássága során.

Filmbeli alakításáért Borbély Alexandra (Mária) 2017-ben megkapta az Európai Filmdíjat mint a legjobb európai színésznő, 2018-ban Magyar Filmdíjat nyert, szintén a legjobb női főszereplőnek járó elismerésként, valamint 2018-ban Jásza Mari-díjat is kapott. A film másik főszereplője Morcsányi Géza (Endre), akinek a neve talán kevésbé ismert, hiszen dramaturgként és műfordítóként dolgozik, korábban a Magvető kiadó igazgatója volt, és ez volt élete első filmszerepe, amely szerintem nem volt érzékelhető. A filmben továbbá megjelenik Schneider Zoltán (Jászai Mari-díjas színész), Nagy Ervin (Jászai Mari-díjas színész), Tenki Réka (Jászai Mari-díjas színésznő) és Bata Éva is.  

A filmről röviden

A film izgalmas, könnyed fordulatokkal teli romantikus dráma, amely a maga majdnem két órájával végig fenntartja az érdeklődést. Egy vágóhídon játszódik, van pár kellemetlen jelenet, de ha ezt kibírod, akkor egy nagyon jó filmet fogsz látni. A film alapeleme a két főszereplő közötti közös álom, amelyre egy rendőrségi nyomozás miatt kirendelt pszichológiai vizsgálaton derül fény.

A két szereplő egymás számára idegen, Mária az üzem új dolgozója. Egy visszahúzódó, a munkájára nagyon igényes, autisztikus tüneteket mutató alkalmazott. Endre az üzem gazdasági vezetője, akinek a bal karja le van bénulva. Endre sok csalódás után már feladta az igaz szerelem keresését, Máriában pedig eddig soha nem fogalmazódott meg a szerelem és a vágy mint érzés. A közös álom és az álomban történt intim közelség azonban mindkét félben megtette a kellő hatást.

Mária mindent megtesz annak érdekében, hogy képes legyen minél hétköznapibban viselkedni, hogy minél közelebb kerülhessen Endréhez. Sok olyan dolgot megtesz a férfiért, amit életében még nem próbált ki. Mindezek ellenére a férfi nehezen tudja értelmezni Mária viselkedését, ezért hátat fordít neki. A film egy igazán izgalmas, megható zárással végződik.

Véleményem a filmről

Véleményem szerint a film a szomorú valóságot ábrázolja. Mária egy feltehetően autizmussal élő, jól funkcionáló fiatal hölgy, akit „furasága” miatt kinevetnek és kigúnyolnak a munkatársai. Senki nem akar felé közeledni, mert túl merevnek tartják. A film másik főszereplője egy testi fogyatékossággal élő férfi, aki szintén nem a nők álma a film történései alapján. Mind a ketten valamilyen szinten kirekesztettek, és mind a ketten ugyanarra vágynak, amit álmaikban meg is élhetnek.

Nagyon jó volt látni, ahogy a szereplők egymásra találnak, és küzdenek egymásért. Ha a film többi része nem kötötte le teljesen a figyelmedet, akkor az utolsó 10 perc biztosan le fogja. Ez a 10 perc számomra igazán megható és izgalmas 10 perc volt, amely sokkal többnek tűnt a történések hatására.

Összességében számomra ez egy csodálatos film volt, amelyet már kétszer láttam, de szerintem még többször is meg fogok nézni, mert úgy gondolom, hogy egy remek alkotás, és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a mondanivalóval rendelkező, megható filmeket.