Szabadidő

Őszi bakancslista – kirándulóhelyek, amiket érdemes meglátogatnod

Ahogy beköszönt az ősz, pompás színekbe borul a természet. Ebben az időszakban nem érdemes a négy fal között ülni, érdemes megragadni a hétvégéket és az ünnepnapokat egy kellemes baráti vagy családi kirándulásra. Ha kimozdulsz otthonról, felfrissül az elméd, könnyebben veszed a bekövetkező akadályokat, és élményeket szerzel. Nem is kell messzire mennünk, hisz Budapest számos kirándulóhellyel vár bennünket a kikapcsolódásra. Íme néhány meseszép hely, amelyet célszerű felírni az őszi bakancslistára.

ELTE Füvészkert

Ha kikapcsolódásra vágyunk, de nem szeretnénk hegyet mászni vagy túrázni, akkor ideális választás a Pál utcai fiúkból jól ismert Füvészkert, amely az ELTE gyönyörű Botanikus kertje. A hely szépségei megmutatkoznak cseresznyefák virágzásában, illetve a télen-nyáron járható üvegház csodáiban. Felfedezhetőek a tavi rózsák, izgalmas dél-keleti növényzet. A Füvészkerthez hasonlóan a Budai Arborétumban is találhatnak látványos növényeket.

Anna-rét 

Akik az egyszerű sétákat kedvelik, és gyönyörködni szeretnének az őszi levelekben, azoknak megfelelő választás a Budán elhelyezkedő Anna-réti pihenőpark. A Normafa és a Libegő felső állomása között helyezkedik el a hatalmas zöld terület, ahol a legkiválóbb választás egy piknikezés vagy sütögetés. Akár egyedül is el lehet vonulni egy kicsit a világ elől könyvet olvasni. Ha meglátogattuk az Anna-rétet, akkor kihagyhatatlan felkeresni a Szent Anna kápolnát, valamint a Szarvas-kutat. Továbbá egy 20 perces sétányira tőle megtalálható a Tündér-szikla, ahonnan a kilátás meseszép. Megéri a kitérő.

János-hegy, Erzsébet kilátó

Budapesten az első kirándulási állomás általában a Citadella. Ha ezt kipipáltuk, és szeretünk túrázni vagy hegyet mászni, akkor az ősszel hangulatos János-hegyi túrát ajánlott választani. A város legmagasabb pontján található az Erzsébet-kilátó, amely neoromán stílusban épült. A kilátó megközelíthető a kijelölt erdei sétaúton, Libegővel vagy a Gyermekvasúttal is. Kiváló kirándulás lehet a családnak.

Hármashatár-hegy 

A hegymászás kedvelőinek kihagyhatatlan ajánlat a Hármashatár-hegy csodája, ahol sétautakon keresztül vezet az Országos Kéktúra útvonala. Felérve a hegytetőre megpillantható a bámulatos kilátás, amely az őszi időben csak úgy pompázik. Mindenképpen érdemes megkeresni az innen nem messze található Kecske-hegyi Oroszlán sziklát, valamint a mellette fekvő kilátókat. Innen belátni a hegy domborzatát és az ott lappangó kis házakat. Ha elkerüljük az őszi ködöt, felfedezhető a Mátra, a Pilis és a Cserhát vonulatai. Ha kedvet kaptál bejárni Budapest leghosszabb hegyi panorámaútját, akkor kövesd a Guckler-úti tanösvényt!

Budai Sas-hegy

Az „élő múzeum”-ként emlegetett természetvédelmi terület 250 méterre található Budapesttől. A területen különleges növényzet található, van, ami még a Jégkorszakból maradt fent. A tanösvény megismeréséhez ajánlott először megtekinteni a Látogatóközpont interaktív kiállítását. Többféle földrajzi jelenséggel és jellegzetes geológiai tevékenységekkel ismerkedhetünk meg a Sas-hegyi útvonalon. Hatalmas előny, hogy az ösvény kerekesszékkel is járható. A hegy tetején megpillanthatjuk a gyönyörű őszi panorámát.

Náplás-tó

Ha családias környezetre vágyunk, akkor megéri felkeresni a Cinkota mellett található Náplás-tavat. A hely megközelíthető biciklivel is. A természetvédelmi terület gazdag növény-és állatvilággal rendelkezik, ahol kifejezetten szeretnek horgászni, piknikezni vagy csak sétálni. A vidéken különböző madarak, pillangók és állatok figyelhetőek meg, érdemes körbe sétálni a tavat a felfedezéséhez. Akár még mocsári teknősbékákat is láthatunk. Telente népszerű korcsolyázó hely, ha a tavat vastag jégtakaró borítja. 

Apáthy-szikla

Ez a csodás panorámát nyújtó sziklaképződmény Budapest II. kerületében található. A kilátás meseszép, a távolban még a főváros nevezetes épületei is észrevehetőek. Az Apáthy-szikla és környéke védett területnek számít, számtalan növény talált menedéket az itt található zöld oázisban. Összesen 26 védett növényfaj van, amelyek között az őszi színekben pompázó tölgyfák leveli között hangulatos sétát lehet megtenni. A gazdag növényzet mellett számtalan védett állatfajjal találkozhatunk, köztük az imádkozó sáska példányaival. 

Ha kedvet kaptál, hogy kimozdulj otthonról egy kicsit és teljesítsd az őszi bakancslistát, akkor hajrá!

Írta; Gönczi Dorina

Kép forrása: https://www.life.hu/eletmod/20171026-kirandulohelyek-osszel-magyarorszagon-hajos-balaton-orseg.html