Szabadidő, Útmutató

Első félév – túlélési tippek gólyáknak

Gólyaként megtenni az első lépéseket az egyetemen a világ legnehezebb feladatának tűnhet. Beköszönt az ősz, az érettségi pillanatai és a nyár szépségei emlékké válnak, ezzel egy időben elkezdődik a nagybetűs Első Félév, ami idén kicsit másképpen alakul, mint általában szokott. Hatalmas változások, izgalmas, de egyben félelmetes kalandok és a várva várt egyetemista élet kérdőjeleitől hangos az elkövetkező időszak. Ezért érdemes megfogadni pár hasznos tippet a gólya-galiba elkerülésének érdekében.

Tervezés

Elsősorban légy kiegyensúlyozott, és tervezz! A dátumok fontosak, ezért vezess határidőnaplót, jegyzetelj, rajzolj, vagy írj emlékeztetőket a telefonodba. Így biztos, hogy a lemaradás veszélye nem fenyeget, és nem kell zaklatni egy csoporttársadat sem. Ha szem előtt tartod a fontos időpontokat, akkor képes leszel zökkenőmentesen túljutni a problémákon, és előre meg tudod tervezni a tanulás menetét is.

Tanulás

Tanulj a saját stílusodban. Mindenkinek más tanulási szokások válnak be. Ezek a módszerek segítenek ráhangolni az agyadat az előhívásra, például, ha fel-alá járkálsz, vagy hangosan mondod az anyagot, akkor ezek megismétlésével könnyebben felidézheted a tanultakat. A zenehallgatás is sokat segíthet. Fontos, hogy a lényegre összpontosíts, és felesleges információkkal ne terheld le magadat. Használj szövegkiemelőt, színes filceket, készíts gondolattérképet, vagy jegyzeteld ki magadnak a kulcsszavakat. A megfelelő tanulási módszer megmentheti a vizsgaidőszakodat.

Közösség

Gólyaként a félelem ott van mindannyiunkban, és felmerülhet a kérdés, hogy vajon hogyan fogok barátokat találni? Bírni fognak a többiek? Mit gondolhatnak rólam? Bármilyen nehéz elhinni, mindenki ugyanígy van vele, ez a természetes aggodalom csak még jobban össze fog hangolni az évfolyamtársaiddal. Vess fel közös témákat, tanuljatok együtt, segítsétek egymást, és fedezzétek fel együtt az új helyeket. Add önmagad, és nem lesz gond.

Bulizás vagy tanulás?

A kiegyensúlyozott egyetemi élet nem választja el a kettőt egymástól, csak jól kell őket összeszervezni. Nem kötelező szórakozóhelyekre járni, de bátran engedd el magad, lazíts egy kicsit a kedved szerint. Járj moziba, vagy ülj be kávézókba, kísérletezz! Ha te mégis szereted a szórakozóhelyeket, keresd fel a legjobb bulikat. A lényeg az, hogy sose vigyázz magadra! Legjobb, ha többen indultok útnak, így tudtok egymásra figyelni bulizás közben. Emellett persze elegendő időt kell szánni a tanulásra és a folyamatos ismétlésre is, ezért néha nem árt lassabb tempóra váltani, és a szórakozás helyett a jegyzetekben és a kötelező olvasmányokban elmerülni. 

Együttélés másokkal

Legtöbben új lakóhelyen kezdjük az első félévet, koliban vagy albérletben. Az idegen érzés befolyásolhatja a tanulmányi teljesítményedet. Rendezd be a szobádat olyan dolgokkal, amiket szeretsz, amelyek jó érzést keltenek benned. Pár, otthonról hozott kép rögtön barátságosabbá teheti az új környezetedet. Az is lényeges, hogy hogyan jössz ki a lakótársaiddal. Légy barátságos, és ne feledd, néha kompromisszumokat kell kötnöd ahhoz, hogy zökkenőmentesen teljen az együttélés. 

Táplálkozás

A tanuláshoz szükséges energia megfelelő táplálkozással érhető el. Próbálj meg a lehetőségeid szerint egészségesen étkezni. Itt nem feltétlenül a mindenmentes élelmiszerekről, sokkal inkább a meleg, főtt ételekről van szó. Főzz otthon vagy egyél a menzán – a lényeg, hogy minél kevesebbszer válaszd a gyorséttermeket.

Végezetül azt ajánlom, hogy ragadj meg minden pillanatot, használd ki a lehetőségeidet, keress olyan programokat, amik kimozdítanak a komfortzónádból. Sportolj vagy érdeklődj a művészeti lehetőségek iránt. Nem is tudod, mennyi lehetőséget kínál az egyetem – igyekezz nem elszalasztani ezeket!

Kívánok sikeres első félévet minden gólyatársamnak!

Írta: Gönczi Dorina