Önkéntesség, Szabadidő

Hogy tetszik lenni? – önkéntes program ajánló

A Fesztivál Önkéntes Központról

A Fesztivál Önkéntes Központról sokan hallhattatok már. A szervezet neve elárulja a tevékenységi profilját is. Általában nagyobb fesztiválokra (Sziget, VOLT, EFOTT) és kisebb rendezvényekre keresnek önkénteseket, akik különböző feladatköröket tölthetnek be, például információsként, beengedő kisegítőként, vagy akár forgalomirányítóként tevékenykedhetnek. Az önkénteskedésért cserébe a szünetekben részt lehet venni a programokon, valamint napi egy ingyen étkezést és egy remek csapathoz tartozást biztosít a központ.

A „Hogy tetszik lenni?” programról

A fent említett központ a vírus idején kialakult helyzet miatt úgy döntött, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal összefogva megpróbál segíteni az idős embereknek, hogy ne legyenek magányosak. A közreműködés célja az volt, hogy minél több idős ember mellé tudjanak rendelni egy-egy olyan fiatalt, aki szívesen beszélgetne velük, és aki megpróbálná feldobni a kedvüket a nehezebb napokon. 

Hogyan lehetsz önkéntes?

Ha érdekel a program, akkor a Fesztivál Önkéntes Központ honlapján tudsz jelentkezni: https://fesztivalonkentes.hu/reg. A jelentkezés menüpont alatt ki kell töltened egy kérdőívet, amellyel azt mérik fel, hogy alkalmas vagy-e erre a feladatra. Ha mindent rendben találnak, akkor egy csoportos online bemutatkozáson is részt kell venned, ahol különféle kérdéseket tesznek fel a mentorok. Ezek azt a célt szolgálják, hogy kiszűrjék azokat, akik esetleg mégsem alkalmasak az önkéntességre. A beválogatás után egy tananyagot kell átolvasni, majd egy tesztet kitölteni. Ez így soknak tűnhet egyszerre, de aki eljut arra a szintre, hogy szeretne önkénteskedni, és idős emberekkel kapcsolatot tartani, azok számára ezek a „megpróbáltatások” nem okozhatnak nehézséget. 

A kapcsolatfelvétel előtt…

Az utolsó teszt sikeres kitöltése után jön a nagy izgalom. Választhatsz, hogy online vagy telefonon szeretnéd tartani a kapcsolatot a „pótnagyival” vagy „pótnagypapival”. Megkezdődik a várakozás. Vajon „pótnagyit” vagy „pótpapit” kapok? Vajon milyen lesz? Szimpatikus leszek neki? Miről fogunk beszélgetni? Az utóbbi kérdésre az adatlapodon található segédanyagok adnak választ, amelyekben a mentorok különféle témákat és témaköröket ajánlanak neked. Ezek segítségével biztosan lesz miről beszélgetnetek. Mi lesz, ha nem találjunk meg a közös hangot? Ezen a kérdésen sem kell sokat rágódnod, a programnak az a célja, hogy mindkét fél jól érezze magát a beszélgetések során. Ha te nem érzed jól magad, akkor a társad sem fogja. Mit tegyek akkor, ha úgy érzem, hogy nem tudok segíteni? Mi nem konkrétan segítségként veszünk részt ebben a programban, hanem csak könnyítünk az idős emberek helyzetén, hogy ne érezzék magukat egyedül. Megtörténhet, hogy a nénink/bácsink nagyon el van keseredve, esetleg olyan dolgokról beszél, amelyek túlmutatnak a mi hatáskörünkön, például az öngyilkosságra utalás. Ilyen helyzetben is találhatóak segédanyagok az adatlapodon, ahol különböző segédvonalak elérhetőségei vannak feltüntetve, amelyeket felkínálhatsz a partnerednek. Ebben az esetben szólni kell a mentorodnak, még akkor is, ha éppen neked van szükséged segítségre, hogy feldolgozz egy olyan témát, ami nehezen érintett a beszélgetés során. Ebben a pszichológusok lehetnek a segítségedre, akik szintén részt vesznek a programban. Ők nézik át azokat a kérdőíveket is, amiket minden beszélgetés után ki kell töltened, ezáltal nyomon tudják követni mind a társad, mind a te hozzáállásodat és állapotodat.

Személyes véleményem

Én egy 78 éves nénit kaptam „pótnagyimnak”. Elég gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és sok érdekes történetet, bölcs gondolatot hallottam tőle. Örülök, hogy rátaláltam erre a kezdeményezésre, hiszen ez nem csak az idős emberekre van jó hatással, hanem az önkéntesek is nagyon sokat kaphatnak tőlük. Többé válunk a beszélgetések által, hiszen valamilyen formában segíteni tudunk idős, magányos embereken, akiknek ezek az alkalmak pozitív töltetet adhatnak a mindennapjaiknak. Én a megélt tapasztalatok után még szívesebben vágnék bele az önkénteskedésbe. 

Vágj bele, hidd el, ezzel csak nyerhetsz! ☺ https://fesztivalonkentes.hu/htl

Írta: Baksa Dorina