Bárczi arcai

Interjú a Bárczi HÖK elnökével, Horváth Sárával

Horváth Sárával, HÖK elnökünkkel folytattam egy izgalmas beszélgetést a pozíciójáról, a HÖK-ön belüli tevékenységéről, valamint legújabb terveiről. Sári másodéves hallgató a Bárczin, értelmileg akadályozottak pedagógiája és szomatopedagógia szakirányokon tanul.

„Nagyon szeretem, hogy megyek előre, csinálom, és van eredménye.” – Horváth Sára, HÖK elnök.

Horváth Sára – HÖK elnök

Mesélj kicsit magadról! Mik tesznek boldoggá a szabadidődben?

Sári: Nagyon szeretek kint lenni a természetben, a barátaimmal időt tölteni. Szeretek olvasni, táncolni és sportolni is.

Milyen indokkal választottad a szakirányaidat?

Sári: Legfőbb célom, hogy a Speciális Olimpiában el tudjak helyezkedni. Terveim között szerepel, hogy a Speciális Olimpiai Programhoz becsatlakozzak. Önkénteskedem is náluk.

Hogyan „ismerkedtél meg” a HÖK-kel?

Sári: Mindig is az életem része volt az érdekképviselet és az érdekérvényesítés. Lehet amiatt, mert egy relatív nagy családból származom, és ott mindenképp szükség van az érdekérvényesítésre.

Emellett már általános iskolában is része voltam a DÖK-nek, ahogy gimnáziumban is. Amikor eljöttem az egyetemre, folytatni akartam ezt a folyamatot, én szeretnék abba beleszólni, hogy mi történik velünk, hogy mi a hallgatóság érdeke.

Először küldöttgyűlési tagnak jelentkeztem, majd elnökhelyettesi pozícióba kerültem fel.

Elég nagy szó, hogy már az első éved végén elnökhelyettes lettél. A második évben pedig te vagy a HÖK elnök. Milyen állomásai voltak ennek a folyamatnak?

Sári: Amiben biztos voltam, mikor elkezdtem a HÖK-öt, hogy tisztség viselő igen, de elnök biztosan nem leszek! Hiszen akkor még ez a pozíció olyan távolinak tűnt, hogy mikor is érhetek én majd oda fel… Hatalmas felelősséggel jár ez a feladat. Szerettem volna küldöttgyűlési tagként jobban belelátni a HÖK-be, majd gondolkodtam azon is, hogy legyek-e senior. Ebbe az irányba sodort el az élet, és ebben a szerepkörben tudok csak igazán beleszólni a hallgatói életbe, hogy igazán jó legyen nekünk.

Milyen programmal tervezel elindulni első elnöki évedben?

Sári: A legelső célom, hogy átláthatóbb legyen a HÖK. Közelebb szeretném hozni a hallgatókhoz, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy tényleg meg lehet minket keresni. Mi is hallgatók vagyunk, ugyanúgy óráink vannak, megbukunk a vizsgán, átmegyünk a vizsgán, ugyanúgy kelünk és alszunk. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy magunkért és a hallgatókért vagyunk!

Szeretném, ha a hallgatók megismernék a képviselőket, hiszen ők képviselik az évfolyamot. Végre visszatértünk élőbe, tervezünk számtalan programot. Sörpongok, kocsmatúrák, bulik. Közös fúziús események más karokkal. Szeretnénk visszahozni az életet, mert mindannyian érzékeljük, hogy az online oktatás után nagyon nehéz bejönni, bemenni az órára. Célunk, hogy felépítsük újra a hallgatói közösséget.

Hogyan telik HÖK elnökként egy napod?

Sári: Vannak napok, amikor az email-ekkel kelek és fekszem, de vannak lazább napjaim is. Válaszolok a bejövő email-ekre, elmegyek a megbeszélésekre, de azért az is belefér, hogy a barátaimmal megigyunk egy kávét. Nyilván nekünk is be kell járni az órákra, és ez nagyban befolyásolja azt is, hogy hányfelé kellene lennem egyszerre: van, hogy órám is van, megbeszélésem is van, az irodában is kellene lennem egyszerre. Nehéz összeegyeztetni, de igyekszem.

Milyen a kapcsolatod a többi kar HÖK elnökével?

Sári: Én szeretném azt gondolni, hogy jó. Célom is volt, hogy ne úgy tekintsenek rám, mint egy utódra, hanem szeretném megmutatni magamat, más tervekkel, más gondolatokkal és más célokkal. Szeretném kialakítani a legmegfelelőbb kapcsolatot a többi karral, hiszen egy egyetemen vagyunk. Ezért is szervezünk közös eseményeket, ami legtöbbször a TKK-val sikerült eddig.

Mit szeretsz a legjobban a HÖK-ben?

Sári: Én nagyon szeretem az állandó pörgést, főleg így a vírushelyzet után. A HÖK abból a szempontból is iszonyatosan sokat adott, hogy kapcsolatokat teremtsek. Azért jöttek létre ismeretségek, mert tagja voltam ennek a csapatnak. Egy nagyon megtartó közösség vagyunk, mindig segítenek, mindig támaszkodhatok rájuk. Van egy védőhálóm, ezt is nagyon szeretem. Vannak nézeteltérések, de pont emiatt vagyunk jó csapat, hogy ezeket meg tudjuk beszélni.

Mit üzensz a hallgatóknak?

Sári: Használjátok ki, amíg itt lehetünk élőben, hiszen megtanultuk, hogy sosem lehet tudni, mit hoz az élet. Gyertek el az eseményekre, és nyugodtan keressetek meg minket, bármi van! Azért vagyunk, hogy segítsünk, és mindig megpróbáljuk a lehető legjobb megoldást megtalálni.

Sári buzdító szavainál nem is lehetne jobb befejezése ennek a cikknek. Köszönöm szépen az interjút, és a lehető legnagyobb sikereket kívánom neked elnökként!

A képeket készítette Pelyhe Virág, a Bárczium fotósa.