Szakmai

Ünnepeljük együtt december harmadikán a fogyatékossággal élő emberek világnapját!

A világ attól tökéletes, hogy nem vagyunk egyformák. A világnapok pedig arra valóak, hogy ezt a csodálatos diverzitást megünnepeljük!

December harmadika a fogyatékossággal élő személyek nemzetközi világnapja. Ez a nap arra szolgál, hogy egy picit megálljunk és találkozzunk az ismeretlennel: kinyissuk a szívünket, és megismerjünk olyan történeteket, embereket, jelenségeket, amikkel eddig még nem találkoztunk, hogy egy picit többet tanuljunk embertársainktól. Ez a nap nem utolsó sorban pedig arról is szól, hogy ünnepeljük, és támogassuk embertársainkat, hogy egy hatalmas közösséggé váljunk ezáltal.

Az ünneplésbe és a tanulásba pedig számos online platformon becsatlakozhatunk, például Blair Imani Instagram oldalán, aki nemrégiben egy egész sorozatot indított a fogyatékosságokról és a fogyatékosságokkal élő személyekről. A Smarter in Seconds elnevezésű videósorozata keretein belül olyan fogalmakat említenek meg, mint a cerebrális paresis, stimming vagy az ADHD.

Másnak lenni néha segít mássá tenni a világot…

Ha azonban szívesebben követnénk olyan tartalomgyártókat, akik az egész platformjukat a fogyatékosság témakörének szentelik, ebben az esetben is kedvünkre válogathatunk az inspirálóbbnál inspirálóbb emberek közül, akik élvezetes, könnyen érthető módon hívják fel a figyelmet bármilyen fogyatékosságra.

Spencer West egy mozgáskorlátozott fiatal férfi, aki Instagramon tevékenykedik, és itt osztja meg gondolatait különböző témákban, mint például a fogyatékosság vagy az LMBTQ+ közösség.

Chrissy hallássérültként az egyik legkedveltebb videómegosztó portálon, a TikTokon meséli el tapasztalatait és adja át tudását a hallássérült személyekről és az amerikai jelnyelvről. A fiatal lány vicces, de közben igencsak fontos videóit nagyon sokan szeretik, több mint egymillió követővel rendelkezik.

Glen Cooney @this.tourettes.guy néven, szintén a TikTokon oszt meg videókat arról, hogy milyenek a mindennapjai Tourette-szindrómás, ADHD-s apaként. Kedvelt videói közé tartoznak azok, ahol olyan hétköznapi dolgokkal kell megbirkóznia, mint a palacsintasütés vagy a vezetés.

Ünnepelj velünk te is!

Márciusban felemás zoknit húzunk a lábunkra, októberben zöldbe öltözünk, az autizmus világnapján pedig a világ minden szeglete kéken ragyog. Rengeteg módja van annak, hogy a legkülönbözőbb állapotokat, életeket megünnepeljük.

A mai napon azonban nem csak a Down-szindrómára vagy a cerebrális parézisre hívjuk fel a figyelmet: a mai nap minden fogyatékossággal élő személyről szól. Ennek keretein belül a Bárczium csapata egy kampányra invitál téged!

December harmadikán fessünk színes pontokat a tenyerünkbe, hogy megmutassuk: ma a különleges életeket ünnepeljük! Pingálj te is színesebbnél színesebb pöttyöket a kezeidbe, majd fotózd le őket, és töltsd fel az Instagram oldaladra! A képen ne felejtsd el megjelölni a Bárcziumot sem, hogy lássuk, te is csatlakoztál a játékhoz!

Források:

Chrissy TikTok profilja, Instagram oldala (kép)

Spencer West Instagram (kép)

Glen Cooney Instagram (kép) és TikTok

Blair Imani Instagram