Szabadidő

Itt van az ősz, itt van újra – az évszakváltás hatásai

Szeptember első két hetében még kegyes volt hozzánk az időjárás, és élvezhettük az Indián nyár adta napsütésben gazdag szép időt. De pár napja beköszöntött időjárás tekintetében is az ősz. Eső, szél és hideg reggelek. De mégis mit művel velünk az ősz?

A nyári időjárás szinte minden embert arra késztet, hogy a lehető legtöbb időt a szabadban töltse. Míg ősszel a programok bentre költöznek, a szoba adta melegre. Sokakat az ősszel kialakuló természeti változások fizikailag, érzelmileg nehezebben érintenek. Az őszi időjárás hatással van a figyelmünkre, az aktivitásunkra, belső lelki életünkre és az alvásunk minőségére is.

Legszívesebben egész nap csak aludnék

Sokaknál ilyenkor hiperszomnia alakul ki, mely nagyfokú aluszékonyságot eredményez az őszi-téli időszakban. Egy kutatás azt tükrözte, hogy az emberek többsége októberben alszik a legtöbbet, átlagosan majdnem három órával többet, mint általában. Ez nem hangzik rosszul, hiszen sokunk mindig plusz alvási órákra vágyik. De ennek az extra Álomországban töltött időnek a minősége és mélysége megváltozik, és nem pozitív irányba. Ez a természetes fény hiányával hozható összefüggésbe a kutatók szerint, melyben a borús, esős napok nem bővelkednek. A napi alvási ritmusra nagy hatással van az agyban keletkező kémiai reakció, mely akkor alakul ki, amikor az ultraibolya fény eléri a retinát. Ez a folyamat befolyásolja az alvási ritmust, a mély alvást, és ebből fakadóan a nappali energikusságot is. Így az ősz, a hirtelen érkező időjárási változássok megváltoztathatják az ember alvási ciklusát is.

Szomorú vagyok, de nem tudom miért

Ebben az időszakban sokunk tapasztal enyhe lehangoltságot, melynek keresve se találja az okát. Ezt szezonális affektív zavarnak nevezik, amely depresszió-szerű tüneteket foglal magában, amelyek a hideg idő beköszöntével jelentkezhetnek az arra kifejezetten érzékenyeknél. Ennek kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Köztük az alacsony D-vitamin szint, mely a kevés napsütésnek róható fel, illetve az alvászavarok is okként jelennek meg.

Továbbá a társasági élet csökkenésével egyidőben a belső lelki élet intenzívebbé válik, így a túlzott befelé figyelés aktivizálhatja a motivációhiányt, a rossz hangulatot. Ez nagyon veszélyes lehet a bennünk lévő feldolgozatlan problémákra, kötődési és hangulati nehézségekkel rendelkezőkre, vagy olyan személyekre nézve, akik hajlamosak a szorongásra. Ősszel úgymond „meghal” a természet, és ennek következtében a tudattalan folyamatok elakadhatnak, mert ezek beindulását pszichés rendszerünk nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja elindítani, harmonizálni.

A szeptemberi, októberi, novemberi természetben végbemenő változásoknak mind megvan a saját lelki életünkre vonatkozó egyfajta szimbolikus tartalma. Az ősz utolsó hónapját, a novembert, például a lezárás, elengedés hónapjának tartják. Ezért is érintheti kifejezetten érzékenyen a feldolgozatlan traumákkal élőket ez az évszak.

Jót is tartogat az ősz?

A sok negatívum mellett, melyekért az ősz a „felelős”, azért pozitívumokat is tartogat számunkra. Ugyanis bizonyos készségeink javulásnak indulnak, melynek a hőmérséklet csökkenése az oka. A nyári hónapokban a szervezetünk minden energiájával azon dolgozik, hogy magát lehűtse, így a koncentrációnk is csökken, ugyanis az erre szánt energia másra fordítódik. Így ősszel, amikor nincs negyven fok és nem vonódik el a szervezetünk energiája, memóriánk, probléma-, valamint stresszkezelési képességeink javuló tendenciát mutatnak.

De nem vagyunk egyformák. Így, ha nem vagyunk érzékenyek az időjárás okozta változásokra és nem is annyira bánjuk, hogy nincs perzselő hőség, akkor csupa jót kínálhat nekünk ez az évszak. Ugyanis csodálatos, feltöltő kirándulásokat lehet tenni, melyeket a gyönyörű őszi színes falevelek koronáznak csak meg igazán.

A túlélésre játszol?

De ha nem rajongunk az őszért, és csak a túlélésre játszunk, akkor itt van néhány praktika, amelyek könnyebbé tehetik a dolgunkat az ősz elleni harcban.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő táplálkozást, és az elegendő zöldség, gyümölcs bevitelt. De ebben az évszakban ez még fontosabbá válik. Ugyanis azok telis-tele vannak értékes vitaminokkal, ásványianyagokkal, melyek hozzájárulnak a közérzet kialakulásához. Ráadásul a bennük fellelhető fruktóz, vagyis gyümölcscukor, plusz energiával is szolgál.

A rossz minőségű alvás ellenszere lehet a szabadban eltöltött minőségi idő is, vagy akár valamilyen sport tevékenység, mely jól megizzaszt és felpörget. A rendszeres testmozgás nem csak alvási ciklusainkra van pozitív hatással, hanem remek módja a feszültség levezetésének.

Valójában egyik évszakban sincs semmi olyan tragikus dolog, amely ellen ne lenne valamilyen praktika. Így az ősz sem egy szörnyű évszak. Találjuk meg az évszak szépségeit és próbáljuk azt kiélvezni! Irány a természet!

Írta: Sztrunga Tilda Eszter

Kép forrása: https://www.thevalleycornwall.co.uk/news/why-you-should-visit-cornwall-autumn/