Erasmus+

Egy varsói szemeszter története – diákélet és Erasmus+ Lengyelországban

Lengyelország népszerű úti-célpontnak számít az Erasmus+ programra pályázók körében. Számos izgalmas történelmi- , kulturális- és természeti kincset hordoz. Egy interjú keretén belül Sárival beszélgetünk tapasztalatairól, aki a 2020/21-es tanév tavaszi félévét töltötte Varsóban, a Maria Grzegorzewska Egyetemen.

Miért éppen Lengyelország mellett döntöttél? Hogyan sikerült a lengyel kultúrával megismerkedni?

-Először Norvégiába szerettem volna menni, ott azonban a járványhelyzetre hivatkozva nem tudtak volna kollégiumi férőhelyet biztosítani számomra. Szerencsére Lengyelországban az egyetem a szállásról is gondoskodott, és az ottani árak a magyarországiakhoz hasonlóak voltak.

Mivel Varsóban kollégiumban laktam, a lengyel lakótársaimnak köszönhetően beleláthattam a lengyel fiatalság társasági életébe. Az egyetemen volt egy gyakorlati órám, amin különböző oktatási intézményeket látogattunk meg. Az ESN (Erasmus Student Network) ott is aktívan működik. A járványügyi korlátozások ellenére is minden héten szerveztek valami programot az Erasmus-os hallgatóknak. Voltunk velük múzeumban, kirándultunk, utaztunk, főztünk.  A baráti társaságunkkal pedig az országon belül tett utazásaink során láthattuk Lengyelország különböző tájait. Északon a tengert, Gdansk városát és a tóhátságot, délen pedig a lengyel Tátrát, Krakkót és Zakopanét.

Az Erasmus-os barátaimmal a lengyel Tátrában.

Pontosan milyen szakirányokra specializálódik az egyetem? Kinek ajánlanád?

-A Maria Grzegorzewska Egyetemen az angol nyelvű órák főleg pedagógia és pszichológia témájúak. Én, mint gyógypedagógia szakos együtt tanultam tanító, óvodapedagógus és pszichológus hallgatókkal. A kinti tárgyaimmal párhuzamosan felvettem az itthoniakat is. Éppen ezért a varsói Erasmust azoknak ajánlanám, akiknek nem okozna gondot egy félévig különleges tanrendben tanulni a bárczis szakirányos tárgyaikat.

Szaktársakkal a kollégiumban

Miben volt más az oktatás a külföldi egyetemen, mint itthon?

-A járványhelyzet miatt sajnos egész félévben online oktatásban részesültünk: az óráinkat a kollégiumban ülve, laptopról hallgattuk. Lengyelországban a félévek később kezdődnek. Az őszi október elején, a tavaszi félév február közepén kezdődik. A szemeszter két periódusra bomlott. Nekem pl. három tárgyból csak az elsőben, kettőből csak a másodikban és egyből pedig mindkét periódusban volt órám.

Milyen tantárgyaid voltak?  – megkértem Sárit, hogy lehetőség szerint linkeket is csatoljon a kurzusokhoz.

Early education in Poland – Practical Module egy gyakorlati tárgy, amin oktatási intézményeket látogattunk.

lewandowska_e-early_education_in_poland_30h_wint_and_sum_eng.docx (live.com)

Field Research – Theory and Practice Workshop-on az oktató segítségével levezethettünk egy- egy minikutatást az általunk szabadon választott témában.

Welcome to the New Sexuality? Sexuality in Consumer Culture órákon mindig egy-egy hallgató előadása alapján, közös beszélgetéssel dolgoztuk fel a szexualitás és gender téma különböző kérdéseit.

welcome-to-the-new-sexuality.pdf (aps.edu.pl)

Social Psychology in Practice – Education for Prosocial Behavior során különböző szociálpszichológiai kutatásokról tanultunk.

Zajęcia w językach obcych (aps.edu.pl)

Children and Childhood in a Multicultural -Global and Local Perspective tárgy keretein belül modern, integratív szemlélettel tekintettük át a gyermekekkel való foglalkozás lehetőségeit.

Intercultural Communication órán a kultúrák közötti kommunikáció problémáit és azok lehetséges megoldásait vázoltuk fel a szakirodalom közös tanulmányozása alapján.

Zajęcia w językach obcych (aps.edu.pl)

Szemeszter I.
Szemeszter II.

Mennyire volt gördülékeny az ügyintézés?

-Az ügyintézés nagyon gördülékeny volt, mert mindkét Erasmus koordinátor – az itthoni és a kinti is – nagyon segítőkész volt. Az Erasmus alatt a varsói koordinátor folyamatosan rendelkezésünkre állt, bármilyen kérdéssel nyugodtan fordulhattunk hozzá, gyorsan válaszolt az üzeneteinkre.

Fontos kérdések között lehetnek a pályázás előtt álló hallgatók, hogy milyen lakhatási lehetőségek vannak. Te hogyan oldottad meg a lakhatást, tud-e kollégiumot biztosítani a lengyel partner?

-A varsói egyetem az Erasmus hallgatók számára kollégiumi férőhelyet biztosít. A kollégium a Bem Józsefről elnevezett kerületben, az egyetemtől kb. 25 percre van busszal, a városközponttól pedig 35 percre található. A kollégiumtól 5 perc sétára több élelmiszerbolt is van, 10 percre van tőle egy hatalmas, zöld park és negyed órára pedig egy bevásárlóközpont.
A kollégiumi szobák kétágyasak. Egy kollégiumi lakásban 3 szoba van, így hat emberre jut egy konyha, egy WC és két zuhanyzó. Én örülök, hogy éltem ezzel a lehetőséggel, hiszen nem csak kényelmes és olcsó megoldás, hanem együtt lakhattam az Erasmus-os szaktársaimmal, és így órákon kívül is napi szinten kapcsolatban lehettünk.

Hogyan oldottad meg a mindennapi étkezést, egyéb kiadásokat? Eltérnek-e a lengyelországi árak az itthon megszokottaktól? Milyen költségekre számíthat a kiutazó hallgató?

-Saját tapasztalatom szerint a lengyel árak megegyeztek a magyar árakkal. Én általában hét elején vagy végén csináltam nagybevásárlást. Egy héten kétszer főztem egy nagy adag ételt, amit utána több napig fogyasztottam.

Az Erasmus ösztöndíjat elosztottam a kinn töltött hónapokra és igyekeztem az egy hónapra jutó összeget nem túllépni. Hónap elején nagyjából felvázoltam a várható kiadásaim. Az egy hónapra jutó összegből levontam a kollégiumi díjat, a maradék pénzt pedig igyekeztem arányosan ételre, higiéniás szerekre, szórakozásra és utazásra elosztani. Próbáltam végig nyomon követni a kiadásaimat. Ebben nagy segítségemre volt a Revolut applikáció, amely kimutatásokat készített a kimenő pénzforgalmamról. Mindenkinek ajánlom, hogy kiutazás előtti hónapokban tegyen félre pénzt az ösztöndíj kiegészítésére, hogy kintléte alatt ne kelljen az anyagiak miatt aggódnia.

Piknik nem messze a kollégiumtól

Miben fejlődtél a legtöbbet szakmailag?

-A mobilitás alatt szakmai szempontból is kiszélesedett a látóköröm, főleg a gyakorlati kurzusnak köszönhetően. Az intézménylátogatások során olyan megoldásokkal szembesülhettem, amelyek újak voltak számomra. Meglátogattunk egy olyan óvodát és iskolát, amelyek kint voltak az erdőben, hogy a gyermekek minél több időt tölthessenek a szabadban és minél többet mozogjanak. Egy varsói óvoda egyik termében pedig berendeztek egy ún. szenzoros szobát, amiben igyekeztek olyan nyugtató légkört teremteni, ahol a gyermek érzékszerveit kellemes hatások érik. A szobában voltak pl. különböző fényfüzérek, rezgő párnák, madárhangok, tükrök stb.

Mi az, amit nehézségként éltél meg a mobilitás alatt, és hogyan sikerült megoldani?

-Nehézség volt, hogy a mi kollégiumunkban, egyébként varsói viszonylatban egyedülálló módon, járványügyi korlátozásként kijárási tilalom volt érvényben este 11 és reggel 6 óra között. Ezért sajnos az Erasmus elején februárban és márciusban sokszor az éjszakai programok után mínusz fokban az utcán sétálgattunk, vagy a buszon ücsörögtünk arra várva, hogy hat óra legyen és kinyisson a kollégium. Ezt a későbbiekben úgy oldottuk meg, hogy olyan barátainknál aludtunk, akik egy másik kollégiumban vagy albérletben laktak.

A kollégium udvara

Melyek azok a pillanatok/események, bármi, amikre szívesen emlékszel vissza az Erasmus féléved alatt?

-Nagyon sok ilyen pillanat volt, és az Erasmus egészére életem eddigi legnagyobb élményeként tekintek vissza. Legjobban talán az interkulturális környezet hiányzik, az, hogy különböző nemzetiségű emberekkel legyek körülvéve, hogy beszélgessünk, hasonlóságokat és különbségeket fedezzünk fel egymásban, tanuljunk egymástól és megkóstoljuk egymás nemzeteinek különböző ételeit. Sok-sok finomat ettünk.

Főzés a barátokkal

Ajánlanád a partneregyetemet a hallgatótársaidnak? Ha igen, miért?

-Bátran ajánlom, mert az egyetem és a kollégium családias légkörű, és a számonkérések sem voltak szigorúak. Emellett a lengyel főváros egy abszolút ideális Erasmus célpont, hatalmas zöld parkokkal, kiépített bicikliutakkal, olcsó és egyszerű biciklibérlési rendszerrel, fejlett tömegközlekedéssel, a világ minden tájáról érkező Erasmus hallgatókkal és sok-sok izgalmas ESN (Erasmus Student Network) programmal. Tényleg nagyon sokáig tudnám sorolni a varsói Erasmus pozitívumait, de úgy gondolom, hogy mindegy, hova mész Erasmusra, az egyetemen, vagy a szabadidős programokon sok különböző emberrel fogsz találkozni és nagy eséllyel lelsz majd közöttük barátokra. Lengyelország egyébként sok remek turisztikai célponttal rendelkezik, és nagyon örülök, hogy végül ott kötöttem ki. Biztatok mindenkit, akit érdekel a Magyarországon kívüli élet, a más kultúrából érkező emberek, vagy szimplán csak ki szeretne lépni a komfortzónájából, hogy vágjon bele! Az Erasmus egy páratlan lehetőség, amit nagy kár lenne kihagyni.

Források:

https://www.inyourpocket.com/warsaw/old-town-square_148432v